BNNVARA en Amnesty International slaan tijdens De Avond van de Mensenrechten de handen ineen om aandacht te vragen voor mensenrechten. Journalist en presentator Amber Kortzorg legt uit wat kijkers kunnen verwachten.
Hoe gaat De Avond van de Mensenrechten eruitzien?
“Raven van Dorst, Sinan Can, Sahil Amar Aïssa en ik gaan de mensenrechten vieren én stilstaan bij wat ons op dat gebied nog te doen staat. We hebben reportages gemaakt over de meest uiteenlopende onderwerpen.”
Welke reportage heeft op jou de meeste indruk gemaakt?
“Sahil interviewde een cameraman en een geluidsman die vastzitten in Gaza omdat het hele gebied is afgesloten. Met gevaar voor eigen leven blijven ze doorwerken en verhalen vertellen, bijvoorbeeld over een meisje dat laat zien hoe een dag in haar leven eruitziet. Dat gesprek was heel indrukwekkend.”
Bij mensenrechtenschendingen denken velen al gauw aan het oorlogsleed in Gaza en Oekraïne. Is het een ver-van-ons-bedshow?
“Mensen denken inderdaad snel aan die plekken. Vergeleken met sommige andere landen hebben we in Nederland gelukkig veel vrijheid, maar ook hier is er nog genoeg om voor te strijden. Een paar voorbeelden: in ons land wordt iedere acht dagen een vrouw vermoord, de Toeslagenaffaire is nog steeds niet opgelost en vrouwen krijgen nog altijd minder betaald voor hetzelfde werk dan mannen…”
Je zou er somber van worden. Is er ook goed nieuws?
“Absoluut. We vertellen aangrijpende verhalen, maar ook hoopvolle. Zo heeft Raven op een school de les ‘Uurtje dictatuurtje’ bijgewoond. Een groot deel van de jongeren zegt dat ze het niet erg zouden vinden om in een dictatuur te leven. Anja, die opgegroeid is in de DDR, laat leerlingen in haar les voelen hoe beklemmend het is als je niet je eigen mening mag hebben. Het is mooi om te zien hoe dat binnenkomt bij die jongeren en wat dat losmaakt.”
Je maakte zelf ook een hoopvolle reportage. Waar gaat die over?
“Ik sprak de Russische kunstenares Aleksandra Skotsjilenko, die dit jaar werd vrijgelaten tijdens een gevangenenruil tussen Rusland en het westen. Ze was in Rusland veroordeeld tot zeven jaar cel omdat ze kritiek uitte op de Russische invasie van Oekraïne. Er is veel actiegevoerd om haar vrij te krijgen. Via Amnesty International kon je een brief schrijven om haar te steunen en dat hebben heel veel mensen gedaan. Haar verhaal laat zien dat het echt zin heeft om actie te voeren.”
Wat was de grootste uitdaging bij het maken van De Avond van de Mensenrechten’?
“Om recht te doen aan de verscheidenheid van verhalen. Waar openen we mee? Hoe maken we ingewikkelde onderwerpen toegankelijk? En: hoe zorgen we ervoor dat het óók een viering blijft? Ik ben de verteller op beeld. De teksten moet ik nog opnemen; ik ga nog meer dan in mijn andere programma’s nadenken over de toon. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is een document waar we altijd op kunnen terugvallen. Burgers doen dat ook. Ze blijven de straat opgaan en zich uitspreken, daar mogen we trots op zijn.”
De Avond van de Mensenrechten is maandag 9 december 2024 om 20:15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.