Schrijver Hugo Brandt Corstius is op 78-jarige leeftijd overleden. Hij is ook de vader van columniste Aaf en tv-maker Jelle Brandt Corstius.
Hugo Brandt Corstius was al een tijdje ziek. Hij werd vooral bekend door zijn columns voor Vrij Nederland en de Volkskrant onder de pseudoniemen Piet Grijs en Stoker. Die laatste naam maakte hij waar door zijn scherpe taal, waarmee hij menigeen tegen zich in het harnas jaagde.
Adolf Eichmann in het kabinet
Brandt Corstius kreeg het eind jaren zeventig aan de stok met de Leidse criminoloog Wouter Buikhuisen, die hij volledig afbrandde. De columnist vergeleek Buikhuisen met extreem rechts en maakte hem met de grond gelijk. Corstius ging zo te keer, dat de wetenschapper uiteindelijk moest stoppen met zijn werk.
Later werd de criminoloog in ere hersteld, want Buikhuisen bleek gewoon gelijk te hebben. En Hugo Brandt Corstius heeft zijn ongelijk nooit toe kunnen geven. Tegenwoordig is het vrij normaal om hersenonderzoek te verbinden met criminologie.
Dat was trouwens niet de enige affiare. Ook columnist Paul Cliteur had het zwaar te verduren in de schrijfsels van Brandt Corstius. En in 1985 weigerde toemalig minister Elco Brinkman de P.C. Hooftprijs aan hem uit te reiken. Hugo Brandt Corstius had minister Ruding doodleuk vergeleken met Adolf Eichmann, een nazi-misdadiger van de eerste orde.
Zijn fans zullen hem missen
Hogo Brandt Corstius was een bekroond taalvirtuoos met een messcherpe pen. Hij wordt misschien niet door iedereen gemist, maar wel door zijn fans en liefhebbers van de Nederlandse taal:
Hugo Brandt Corstius is niet meer - maar zijn scherpte en taalvirtuositeit leven voort, in alles wat hij schreef
— Cornald Maas (@cornaldm) February 28, 2014
RIP. Was het bijna nooit met hem eens, maar o, wat kon hij schrijven @Het_Parool: Hugo Brandt Corstius (78) overleden http://t.co/iZJbz5FDfs
— Huug van Ooijen (@huugvanooijen) February 28, 2014
Hugo Brandt Corstius overleden. Ik sla zijn bijbel open en lees: 'Kus me voor ik me wegscheer'. Hugo leerde ons dat taal geen grenzen kent.
— Wim Daniëls (@wimdaniels) February 28, 2014