Dit artikel richt zich exclusief op de mensen die in de laatste helft van het jaar zijn gestorven. Je vindt hier het eerste deel.
Lees ook:
13 juli: Shannen Doherty (53)
Een generatie groeide met haar op als Brenda Walsh in Beverly Hills 90210, een andere omarmde haar als heks Prue. Doherty was bovenal een actrice met moed en durf, waardoor ze zeker in het begin van haar loopbaan geregeld werd weggezet als moeilijk of een diva.
Haar talent en daadkracht bleken niet te stuiten, ook niet toen ze ziek werd. Shannen was open over haar diagnose borstkanker en vormde daarmee voor velen een bron van kracht inspiratie. Eind vorig jaar werd de kanker ook in haar botten ontdekt, maar ze bleef tot haar overlijden vol plannen.
13 juli: Richard Simmons (76)
Op het eerste gezicht is een fitnessgoeroe in een glittertopje zonder enige spierdefinitie moeilijk serieus te nemen. Toch wist Richard Simmons decennia lang op de televisie mensen te inspireren al dansend aan hun gewicht te werken.
Hij werd schatrijk met de verkoop van zijn fitnessvideo’s en was een graag geziene gast op televisie waar hij vakkundig de draak stak met zijn eigen flamboyante imago. Zijn boodschap over gezondheid en zelfzorg was echter immer oprecht.
In 2014 besloot Simmons stilletjes uit de publiciteit te stappen, naar verluidt wegens knieproblemen. Het laatste decennium van zijn leven bracht hij grotendeels thuis door, waar hij uiteindelijk zou overlijden aan de gevolgen van een onfortuinlijke val.
15 juli: Wieteke van Dort (81)
Kinderheld, cultureel icoon en warme herinnering aan vervlogen tijden in het oude Indië: Wieteke van Dort was veel voor velen. Als actrice, zangeres en cabaretière leverde ze haar bijdrage aan film, televisie en toneel.
Van kinderprogramma's als Klokhuis en J.J. de Bom voorheen De Kindervriend tot haar werk als Tante Lien, de Indische dame op leeftijd die eind jaren 70 haar eigen talkshow kreeg: de Late late Lien show. Het amusementsprogramma was op televisie niet direct een hit, maar verwierf cultstatus.
Van Dort bleef tot vlak voor haar dood actief, haar laatste wapenfeit was een rol in de romantische komedie Verliefd op Bali. Wieteke van Dort overleed enkele dagen na haar echtgenoot Theo Moody aan de gevolgen van uitgezaaide kanker.
26 juli: Jacques d’Ancona (86)
Onverschrokken kritisch, immer stijlvol: Jacques d’Ancona ging er prat op dat hij als juryvoorzitter van The soundmix show bij vlagen de meest gehate man van Nederland was. D’Ancona’s commentaar was scherp en treffend, nooit persoonlijk.
Hij gaf uitsluitend zijn mening over het optreden, net zoals hij dat meer dan een halve eeuw deed als theaterrecensent, onder meer voor Dagblad van het Noorden. D’Ancona maakte nooit een geheim van zijn geaardheid, ook niet toen hij nog als scheidsrechter actief was. Als een van de eersten liet hij zien dat hetero zijn geen vereiste is.
D’Ancona wist al enkele jaren dat hij kampte met onbehandelbaar hartfalen. Hij hield de diagnose voor zichzelf en zijn partner Hans, omdat hij onder geen beding anders behandeld wilde worden. Jacques d’Ancona stierf zoals hij leefde: geheel onder zijn voorwaarden.
14 augustus: Gena Rowlands (94)
Gena Rowlands rekende persoonlijk af met stereotypes in Hollywood. De vrouwen die zij speelde waren steevast complexe, gelaagde personages die geen man nodig hadden om zich staande te houden. Rowlands werkte in films als Gloria en A woman under the influence samen met haar echtgenoot, regisseur John Cassavetes.
Die laatste film leverde haar een Oscarnominatie op, voor haar televisiewerk werd ze beloond met drie Emmy’s. In 2015 mocht ze een ere-Oscar in ontvangst nemen.
Op latere leeftijd werd ze opnieuw wereldberoemd door haar rol in The notebook, waarin ze een vrouw met Alzheimer speelde. De ironie wil dat Rowlands uiteindelijk zelf ook overleed aan de gevolgen van de hersenziekte.
14 augustus: Eugènie Herlaar (84)
Soms is een beetje durf al dat nodig is een pionier te worden. Eugènie Herlaar werkte al bij de Wereldomroep toen ze de stoute schoenen aantrok en de NTS, de latere NOS, in een brief vroeg waarom er geen vrouwelijke nieuwslezers waren. Het leidde tot een baan achter de schermen waarna ze in 1965 zelf als eerste vrouw het Journaal mocht presenteren.
Herlaar stopte in 1976 als nieuwslezeres, maar keerde in 2005 nog eens terug voor een jubileumuitzending. Herlaar zette zich in haar latere jaren in voor medische en populairwetenschappelijke programma’s als Gamma (KRO) en De eerste 365 dagen van het kind (TROS).
Buiten Hilversum was ze werkzaam als logopediste, ook bracht ze als schrijver en dichter drie bundels met eigen werk uit. Herlaar overleed na een kort ziekbed.
18 augustus: Alain Delon (88)
Franse acteur en sekssymbool die internationale bekendheid verwierf dankzij films als Rocco et ses frères (1960) en Le Samouraï (1967). Delon had een voorkeur voor stoïcijnse, mysterieuze personages en had geen enkele moeite met typecasting.
Het leidde zelfs tot succes in Hollywood met films als The Leopard (1963) en The Black Tulip (1964).
Delons populariteit maakte het vaak onmogelijk voor hem om te verdwijnen in zijn personage. Dat was ook op latere leeftijd het geval toen hij in series speelde als Frank Riva waarin hij gestalte gaf aan een gepensioneerde politiecommissaris. Delon stief aan ouderdom gerelateerde kwalen.
9 september: James Earl Jones (93)
Een stem uit duizenden. James Earl Jones mag alleen al voor zijn inspreekwerk beschouwd worden als een grootheid in de filmindustrie.
Zo was hij de stem van Darth Vader in Star wars en voor Disney was hij Mufasa in The lion king. Ondanks zijn zware, serieuze stemgeluid was hij altijd in voor een geintje.
Mufasa en Vader waren slechts twee rollen die hij in zijn meer dan zestig jaar op film, televisie en in het theater vertolkte.
Jones kampte als kind met een stotter, maar ontdekte dat hij vloeiend sprak als hij acteerde. Het resulteerde in een loopbaan met films als Coming to America en Cry, the beloved country.
Zijn stem is niet voor altijd verstomd: James Earl Jones sloot vlak voor zijn dood een contract met Disney. Jones heeft de mediareus toestemming gegeven om zijn karakteristieke stemgeluid met hulp van kunstmatige intelligentie te reproduceren voor nieuwe projecten.
18 september: Pieter Bouwman (66)
Cabaretier, regisseur en radiomaker, vooral bekend als medebedenker van het satirische Radio Bergeijk waar tussen 2001 en 2007 ruim 600 afleveringen van verschenen. Als komiek was hij verbonden aan de Comedy Train, ook werkte hij nauw samen met Hans Teeuwen.
Op televisie was hij te zien als presentator en acteur: zo was hij het gezicht van de culturele show R.A.M. en maakte hij zijn opwachting in series als Rundfunk. Bouwman overleed aan de gevolgen van longkanker.
28 september: Kris Kristofferson (88)
Als liedjesschrijver en zanger was Kristofferson al een doorslaand succes met hits als Me and Bobby McGee en Sunday morning coming down. Maar hij bleek in de jaren 70 ook een begenadigd acteur met rollen in films als Convoy en naast Barbra Streisand in A star is born.
Kristofferson zou uiteindelijk 118 rollen vertolken, zijn laatste was in de film Blaze, over zijn mede-Texaan en songwriter Blaze Foley. In de laatste jaren van zijn leven kampte hij met een reeks gezondheidsklachten waaronder geheugenproblemen. Hij leefde teruggetrokken op Maui waar hij, omringd door familie, overleed.
27 oktober: Hans Kemna (84)
Pionier op het gebied van casting en ontdekker van talenten als Monique van de Ven die eigenlijk zélf acteur had willen worden. Uiteindelijk had hij meer succes achter de schermen.
Zijn bedrijf Kemna Casting was een grote speler in films en series: hij castte alle producties van Paul Verhoeven en was verantwoordelijk voor de eerste, inmiddels legendarische cast van Goede tijden, slechte tijden.
20 november: John Bernard (87)
Bernard begon zijn loopbaan in de tv-wereld in 1984 bij de NOS, maar werd pas echt bekend toen hij de overstap waagde naar RTL 4 waar hij tot zijn pensioen in 2002 op immer keurige wijze met zijn weerpraatje de nieuwsbulletins afsloot.
Na zijn pensionering bij RTL in 2002, was John Bernard kort betrokken bij Omroep MAX, waar hij enkele keren te zien was als gast in programma's gericht op een ouder publiek. Hij bleef actief als ambassadeur voor verschillende organisaties, waaronder het Nationaal Fonds Ouderenhulp.
30 november: Eva Hermans-Kroot (26)
Eva hoorde in 2021 dat ze leed aan een ernstige, ongeneeslijke vorm van longkanker. Vanaf dat moment veranderde alles in haar leven, maar ondanks het slechte nieuws weigerde ze bij de pakken neer te zitten. Ze trouwde met haar grote liefde Matthijs en startte aan een reeks behandelingen in de hoop de ziekte te remmen. Al snel bleek dit niet mogelijk. Via haar Instagrampagina @longeneeslijk hield ze haar volgers op de hoogte.
Hermans werd landelijk bekend door haar deelname aan Over mijn lijk waar ze zowel presentator Tim Hofman als de kijkers wist te raken met haar nuchtere blik op het leven en de niet aflatende positiviteit, zelfs als het medische nieuws steeds grimmiger werd en de perspectieven slechter. Afgelopen oktober straalde ze nog aan de arm van Hofman als zijn date tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala, maar daarna ging het helaas snel bergafwaarts.
Daags na de lancering van haar boek Longeneeslijk: Hoe mijn kanker pure pech én puur geluk kon zijn wisselde Eva in het bijzijn van haar familie en vrienden het tijdige voor het eeuwige. In een laatste bericht op Instagram motiveert ze iedereen in het nu te leven: "We denken allemaal dat we onverwoestbaar zijn maar uiteindelijk leeft iedereen met de dag en dat advies kan ik mee geven. Plan niet heel je toekomst. Kijk wat het leven je nu brengt."
6 december: Mark Withers (77)
Amerikaanse acteur met meer dan veertig jaar ervaring die opvallend genoeg voor het eerst opviel in reclamespotjes. Zijn commercials voor grote bedrijven als American Airlines, koffiemerk Folgers en McDonald's maakten van Withers al een bekend beeldbuis gezicht. Uiteindelijk kreeg hij voet aan de grond in Hollywood waar hij rollen speelde in klassieke tv-series als Wonder woman, Dynasty en Magnum P.I.
Withers kreeg tot ver na z'n pensioenleeftijd rollen. Zo maakten miljoenen kijkers kennis met hem in series als True blood en Criminal minds. In het eerste seizoen van de Netflix-hit Stranger things was hij te zien als lijkschouwer Gary. Withers overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker.
Midden december: Fred Kleefman (77)
Fred Kleefman had nooit de intentie televisiester te worden. Toch kwam de oud-eigenaar van een modezaak door zijn vriendschap met Teun 'Föhn' Kapitein ineens op tv in de realityserie Urk!
De kijker liep weg met 'Meneer Fred' zoals hij liefkozend werd genoemd: immer gesoigneerd, welgemanierd en welbewust van alle gangbare etiquette. Hij zorgde voor welkome variatie in de volkse reeks over de bevolking van het vissersdorp.
Maar Kleefman hield uiteindelijk de eer aan zichzelf en stopte met de serie, naar eigen zeggen omdat hij dingen moest doen die hij als 'plat en ordinair' ervaarde. Kleefman kampte al jaren met gezondheidsklachten, waaronder fybromyalgie.