De NPO en EO lichten toe

Makers reageren op uitzending Black-Out van maandagavond

Eergisteren 10:19 | actualiteiten | Door Marjolein Vos

© Still uitzendinggemist
De NPO en EO voelden dinsdagochtend toch de behoefte om te reageren op de negatieve berichten naar aanleiding van de uitzending Black-Out. Gedurende de uitzending zouden de reacties gemonitord zijn. "Op basis daarvan de mededeling dat de gebeurtenissen niet echt zijn, nog intensiever in beeld gebracht", meldt een woordvoerder van de NPO aan het ANP.

In het programma Black-Out werd bewust de indruk gewekt dat een deel van Nederland was getroffen door een stroomstoring als gevolg van een cyberaanval. Slechts 211.000 mensen keken ernaar.

Toelichting

"Gedurende het programma is bijna continu in beeld een disclaimer te zien geweest dat dit niet de realiteit is", stelt een woordvoerder van de EO. "Daarnaast communiceren we via onze sociale mediakanalen dat dit niet waargebeurd is, maar een fictief scenario is." Sommige kijkers zagen de goede kanten van het programma, maar anderen vonden het veel te verwarrend zeker voor de mogelijk oudere kijkers.

Overleg

Voor de uitzending is er contact geweest met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vertelt de woordvoerder van de EO. Ook met de veiligheidsregio's in Nederland en de meldkamers is contact geweest zodat de reacties van de kijkers die wel in paniek raakten, gemonitord konden worden. "Met dit programma wil de EO de kijker aan het denken zetten om niet geschrokken en verlamd achter te blijven, maar vooral te inspireren om in actie te komen. Niet alleen voor een eigen voorbereiding op een rampscenario, maar ook door om te zien naar de ander."

Waarschuwing

Het programma moest dus vooral een voorbereiding en een waarschuwing zijn. "Als publieke omroep houden we rekening met allerlei scenario's en waarschuwen we de maatschappij voor mogelijke risico's. De EO heeft met Black-Out dit issue op een originele en impactvolle manier onder de aandacht gebracht. Natuurlijk moest wel voortdurend duidelijk zijn dat er geen sprake was van een daadwerkelijke noodsituatie, want onze geloofwaardigheid mag bij een echte ramp nooit in het geding zijn. Daarom was de mededeling dat het niet echt was in de scroll te zien."

Meer over