Het is goed dat mensen in alle openheid hun verhaal hebben kunnen doen", zo luidt de verklaring van Matthijs. "Ik hoop dat ze zich gehoord en gesteund hebben gevoeld in dit proces. Het belangrijkste is dat we mede dankzij dit rapport onze weg vinden naar een betere tv-wereld. Ik heb al eerder mijn spijt betuigd over mijn aandeel in de werkcultuur achter de schermen bij DWDD. Dat herhaal ik hier. Ik realiseer me meer dan ooit dat ik als presentator een belangrijke voorbeeldfunctie heb. Ik kijk ernaar uit om onderdeel te zijn van programma’s waar we gezamenlijk met veel plezier aan werken."
Fysiek geweld
In vrijwel alle 66 gesprekken met medewerkers van DWDD werden ervaringen van grensoverschrijdend gedrag gemeld aan de commissie. Ruim zestig geïnterviewden stelden gepest te zijn of dat te hebben aanschouwd, het was normaal dat mannelijke managers seksuele relaties onderhielden met vrouwelijke ondergeschikten en dat de verlenging van een contract afhing van het uiterlijk van de vrouw in kwestie. Verder was er veel verbaal geweld, schreeuwen, bedreigen, non-verbale intimidatie en in sommige gevallen fysiek geweld.
Matthijs van Nieuwkerk begint in mei aan een nieuw hoofdstuk van zijn tv-carrière, ditmaal bij RTL en hopelijk ditmaal zonder geschreeuw.