Herman van der Zandt presenteert vrijdag een speciale uitzending over de Hongerwinter, die nu 70 jaar geleden is.
De NOS blikt in 70 Jaar Bevrijding: De Hongerwinter terug op de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog. Die kostte aan 20.000 Nederlanders het leven door de strenge vorst, maar ook door honger.
Het westen afgesloten
De Duitse bezetter blokkeerde namelijk zes weken lang alle voedseltransporten naar het westen. Ook vervoer over het water kon niet meer: de rivieren en het IJsselmeer waren dichtgevroren. Het zuiden van Nederland was in 1944 al bevrijd door de geallieerden. Daardoor liep de frontlijn recht door Nederland en kon er ook geen steenkool uit Limburg meer naar het westen worden vervoerd.
Bloembollen
Er was zo weinig voedsel dat mensen zelfs bloembollen en suikerbieten gingen eten. Soms aten ze zelfs honden en katten op. Om nog aan brandstof te komen sloopten ze hout uit de tramrails of uit leegstaande huizen.
Oorlogswinter
De NOS-uitzending komt vanuit de Zuiderkerk in Amsterdam. Daar ontvangt Herman van der Zandt verschillende gasten. Een van die gasten is de cabaretier Paul van Vliet. Hij moest in de winter van 1944-1945 net als veel andere kinderen naar Friesland. Alleen daar was nog eten. Ook schrijver en oud-politicus Jan Terlouw is te gast. Hij schreef over het laatste bezettingsjaar in de bestseller Oorlogswinter.
70 Jaar Bevrijding: De Hongerwinter is vrijdag om 20.25 uur te zien op NPO 2.
Herman van der Zandt hoeft ook volgende maand niet stil te zitten: hij presenteert dan Met Het Mes Op Tafel.