Van de Graaf, die tussen 1969 en 2007 werkzaam was bij de AVRO, overleed thuis in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen. Hij was onder meer bekend als presentator van Televizier en twee seizoenen van Wie is de Mol?. Ook maakte hij furore in Karel, het programma dat zijn naam droeg en tussen 1984 en 1999 werd uitgezonden. Op de radio was Van de Graaf jarenlang te horen in Met Het Oog Op Morgen. In 1981 werd de presentator onderscheiden voor de Zilveren Reismicrofoon.
Wereldnieuws
Met zijn programma Karel was Van de Graaf in 1984 wereldnieuws. In de uitzending, met Paul Somohardjo (tegenstander van de voormalige Surinaamse president Desi Bouterse) als gast, kwam het tot een handgemeen tussen iemand uit het publiek en Somohardjo. Met zijn uitspraak "heren, heren" probeerde Van de Graaf de twee kemphanen tevergeefs uit elkaar te halen. De uitzending werd afgebroken, waarna er achter de schermen twee schoten werden gelost. Van de Graaf bleef hierbij ongedeerd.
Wie is de Mol?
Journalist Van de Graaf profileerde zich als presentator van actualiteitenrubrieken Televizier (1986-1996) en Netwerk (1996-2004) waarin hij dossierkennis en zijn gave om snel te duiden wat het nieuws was bij lastige onderwerpen etaleerde. In 2006 en 2007 presenteerde hij twee seizoenen van Wie is de Mol?, als opvolger van Angela Groothuizen.
Geliefd
Omroep AVROTROS heeft ook gereageerd op het overlijden van hun oud-werknemer. "Door zijn manier van interviewen werd hij gewaardeerd door gesprekspartners en collega's en was hij populair bij kijker en luisteraar. Wij wensen zijn familie en vrienden heel veel sterkte."
Leermeester
André van der Toon, die Van de Graaf leerde kennen op de redactie van Televizier, heeft in gesprek met het ANP lovende woorden over zijn voormalig collega. "Karel was voor jonge journalisten zoals ik een geweldige leermeester. Hij had een enorme dossierkennis en wist heel snel te scannen wat het nieuws was, ook als het ging om lastige onderwerpen. Zijn feitenkennis was ongeëvenaard. Hij behandelde alle grote onderwerpen van die tijd: van de ontvoering van Gerrit Jan Heijn tot de Amerikaanse verkiezingen."