Woensdag zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Journaal-presentator Winfried Baijens leidt een van de verkiezingsdebatten. Hij hoopt op een net debat. ‘Sommige politici spelen graag op de man of vrouw. Dat wil ik voorkomen.’
“Er zijn ongekend veel partijen die eraan meedoen, hè. Bijna twintig. We bewegen mee met de democratie, dat is onze opdracht. Iedere partij verdient aandacht en daarom doen we veel op onze verschillende platforms. Online zijn er uitgebreide specials en op de avond voor de verkiezingen houden we twee debatten. Een voor het Journaal van 8 uur dat ik zal leiden en een erna, door Rob Trip.”
Hoe ziet die avond er inhoudelijk uit?“Bij mij komen de partijen in het midden aan het bod die cruciaal zullen zijn bij de kabinetsformatie. In het andere debat horen we de negen grootste partijen. We hebben een ranglijst gemaakt op basis van het huidige aantal Kamerzetels en de laatste grote peiling. Door deze verdeling is er meer ruimte voor diepgang, waar de kijkers behoefte aan hebben. De debatten worden gevoerd in drietallen die de redactie heeft samengesteld. Zij heeft ook de thema’s bepaald. Zoals bestaanszekerheid, klimaat, veiligheid en het geslonken vertrouwen van de kiezer in de politiek. We introduceren de thema’s met reportages en gesprekken met betrokkenen.”
Hoe ziet jouw voorbereiding eruit?“Gelukkig ben ik van nature nieuwsverslaafd. Beroepsmatig volg ik daarnaast alles wat er in Den Haag gebeurt. En veel inlezen. Het gaat nu over heel andere thema’s dan bij de Provinciale Statenverkiezingen van maart, het zegt iets over de snel veranderende wereld waarin we leven. Waar dus ook de – veelal nieuwe – lijsttrekkers mee moeten werken. Ik kijk er echt naar uit.”
Wat vergt zo’n debat van de presentator?“Als ik iets heb geleerd van vorige debatten is het wel bescheiden blijven in mijn rol. De politici moeten het gesprek voeren, ik moet de thema’s opwerpen, scherp zijn en waar nodig corrigeren als er onwaarheden worden verkondigd. En natuurlijk ervoor zorgen dat iedereen even veel tijd krijgt en het fatsoen in acht houdt. Sommige politici spelen graag op de man of vrouw. Dat wil ik voorkomen.”
Klopt het dat je tegenwoordig in Groningen woont?“Ja, deels. Ik maak daar voor Andere Tijden een vervolgserie op Het Water Komt: De Aarde Beeft. Net als in Zeeland met de Watersnoodramp heeft de overheid in Groningen met de gaswinning haar burgers onvoldoende beschermd.”
Levert je verblijf een andere kijk op deze verkiezingen op?“Zeker. Groningen is altijd een protestprovincie geweest, die zich afkeerde van de gevestigde orde. En daar hebben ze een goede reden voor, vind ik. Ik blijf me erover verbazen dat er in dit kleine landje mensen wonen die zich niet gehoord en gezien voelen. Haagse politici doen alsof ze de Groningers een dienst bewijzen als ze op bezoek komen. Helemaal naar het hoge noorden gekomen, wat een rit. Goed te constateren dat meerdere partijen dat probleem serieus nemen en politici uit die provincies op hun lijsten hebben gezet. Het wordt tijd om ook naar hen te luisteren.”
Nederland Kiest: Het Debat is op dinsdag 21 november vanaf 19:00 uur te zien bij de NOS op NPO1.