Het commentaar op Studio France is niet van de lucht. Het EK-praatprogramma zou saai en suf zijn en te weinig over voetbal gaan. Maar wij zien wel degelijk wat lichtpuntjes.
Triest, idioot, kleuter-tv, treurig, gezever en dramatisch, zijn slechts een paar kwalificaties die Studio France kreeg van televisie-kijkers. Het EK-programma van de NOS kan nog op weinig enthousiasme rekenen bij de kijkers die in veel gevallen zelfs uitwijken naar de zuiderburen. Maar het is heus niet alleen maar kommer en kwel bij Studio France. Voor de fijnproevers is er zelf heel veel genietbaars. Wij maakten er een top 7 van.
1) Henry Schut
Henry is sympathiek, altijd goed gekleed, aardig voor zijn gasten en hij heeft een prima gevoel voor humor. Bovendien fungeert hij als eye candy voor de vrouwelijke kijkers die misschien niet zo veel met voetbal hebben.
2) Voor ieder wat wils
Studio France gaat zeker niet alleen maar over voetbal, de gasten variëren van psychologen en modekenners tot social media-experts. Veel kijkers hebben daar moeite mee, zeker die keer toen voetbalheld Christiano Ronaldo gereduceerd werd tot een narcistische, idiote ijdeltuit. Of toen het best wel lang ging over de kale plek van de spits van Wales, Gareth Bale.
Je kunt het ook anders bekijken. Die kale plek van Bale is leuk gespreksmateriaal voor op feesten en partijen. En ook 'met de hand in de zak' van de Duitse bondscoach Joachim Löw kom je een eind tijdens sociale gelegenheden. Allemaal dankzij Studio France.
3) Daniel de Ridder
Rustig, verstandig, duidelijk, objectief, een verademing, dat zijn de termen die kijkers gebruiken voor de voetbalanalist-kwaliteiten van Daniel de Ridder. En Daniel doet het goed bij iedereen, man én vrouw.
4) Messi
Tijdens zijn debuut, twee jaar geleden, was teckel Messi regelmatig trending topic. Nu is Messi de hype voorbij en dat is alleen maar goed. De hond zorgt nu voor continuiteit en werkt rustgevend.
5) De klok van Gert
Waarom weet niemand, maar de klok achter Gert van 't Hof is een intrigerend stuk meubilair. Een echte publiekstrekker die nog gelijk loopt ook. En de klok inspireert kijkers tot een aardig stukje huisvlijt.
6) Bert Maalderink
Bij gebrek aan een Nederlandse bondscoach om lastig te vallen heeft Bert Maalderink zich op de Belgische coach Marc Wilmots gestort. En dat levert fascinerende televisie op. Eerst mocht Bert de coach maar 1 vraag stellen voordat hij de mond werd gesnoerd door de vervelende Belgische perschef. Daarna mocht hij 3 vragen stellen en inmiddels is Bert opgeklommen tot 4 à 5 vragen. Waar eindigt dit?