Het ongelooflijke Making a Murderer gezien? En wil je nu meer? Wij maakten een lijstje met Netflix-documentaires die ook niet te versmaden zijn.
1. Blackfish
Na Blackfish wil je nooit meer naar het Dolfinarium. En terecht. Orka's horen niet in gevangenschap. De uiterst vriendelijke zwart-witte reuzen worden in gevangenschap langzaam gek en agressief. Blackfish gaat over orka Tilium die zo boos werd van al dat rondjes zwemmen in het veel te kleine bassin van Seaworld dat hij mensen begon te vermoorden. Neem het hem maar eens kwalijk. Na Blackfish kwam er zoveel kritiek op Seaworld dat het waterpark stopte met orka-shows. Een documentaire met invloed dus.
2. Cocaine Cowboys
De Netflix-serie Narcos gaat over het drugs-imperium van Pablo Escobar in Colombia en ook in Cocaine Cowboys speelt Escobar een rol van formaat. De drugskoning exporteerde de meeste cocaïne naar Verenigde Staten en dan vooral richting Florida. Cocaine Cowboys laat zien wat de invloed van al die drugs was op de Amerikaanse samenleving en hoe het slaapstadje Miami veranderde in een drugsmekka.
3. Trophy Kids
In Nederland willen ouders nog wel eens schreeuwend en tierend aan de kant van het sportveld van hun kinderen staan, maar in Amerika gaan veel ouders er nog net even harder in. Hun kind moet en zal excelleren in golf, tennis, high-school football of basketbal. Een van de vaders in de documentaire heeft zijn baan er zelfs aan gegeven om zoonlief op het hoogste niveau basketbal te krijgen, of het kind dat nu wil of niet. De ouders in de serie komen er niet best vanaf, maar erger is dat het ze helemaal niets kan schelen.
4. Twinsters
Het is niet alleen maar doffe ellende wat de klok slaat in de documentaires op Netflix. Twinsters is een hele lief, ontroerende documentaire met een ongelooflijk verhaal. In februari 2013 krijgt de Franse modestudent Anais een YouTube-filmpje onder ogen met daarin de Amerikaanse actrice Samantha. Anais vindt het ongelooflijk hoeveel Samantha op haar lijkt en zoekt contact. Ze ontdekken dat ze beiden op dezelfde dag zijn geboren in het plaatsje Busan in Korea en dat ze beiden geadopteerd zijn. Zijn Anais en Samantha een tweeling?
5. Cowspiracy
Deze docu staat al een behoorlijk tijdje op Netflix, maar het is een belangrijke film, dus we tippen hem hier alsnog. Regisseur Kip Andersen wil graag milieubewust leven en wanneer hij hoort dat hij dat het best kan doen door zo weinig mogelijk vlees te eten, gaat Kip op zoek naar de waarheid. Want waarom repte Al Gore nooit over vlees in An Inceonventient Truth en waarom wenst Greenpeace niet mee te werken aan zijn onderzoek? Het antwoord is schokkend.
6. What Happened Miss Simone?
Als je Nina Simone alleen kent van hits als My Baby Just Cares for Me en Ain't Got No I Got Life, dan staat je nogal wat te wachten in deze biografie. Nina Simone was niet zomaar een zangeresje, ze was een orkaan. Een voorvechtster van burgerrechten en een dijk van een liedjesschrijver en zangeres. Maar miss Simone had ook een heel andere zijde. Ze werd mishandeld door haar echtgenoot, was racistisch, behandelde haar dochter slecht en had zware psychische problemen. Genoeg materie voor wel 10 documentaires.
7. Meet the Patels
Een gloednieuwe documentaire over Ravi Patel, single en van Indiase afkomst. Van zijn ouders moet Ravi met een Indiase trouwen. Hun zoon heeft al een lange relatie achter de rug met een blank meisje, maar dat heeft Ravi voor het gemak verzwegen. De Patels beschouwen hun zoon dus als een 30-jarige loser zonder liefdesleven en zonder uitzicht op een huwelijk. Dat klinkt deprimerend, maar dat is het niet. Voornamelijk omdat Ravi een acteur en komediant is die zijn eigen leven prima van humorvol commentaar kan voorzien.