In seizoen drie van Dream school neemt rector Eric van ’t Zelfde met Lucia Rijker vroegtijdig schoolverlaters onder zijn hoede: ‘Ze hebben weinig eigenwaarde en zijn vaak door volwassenen in de steek gelaten.’
Tekst: Deborah Ligtenberg
“Elk kind heeft een talent waar wij in geloven,” begint Eric van ’t Zelfde, rector van Dream school. In een nieuw seizoen van deze NTR-serie neemt Van ’t Zelfde samen met bokslegende Lucia Rijker opnieuw een groep voortijdig schoolverlaters onder zijn hoede. In het dagelijks leven is hij rector van Lyceum Oudenhoven in Gorinchem. Hij geeft lezingen en schreef twee boeken over het onderwijs. Een man met visie, dat is duidelijk.
Lees ook:
Wat is er aan de hand met de jongeren in jouw klas in ‘Dream school’?
“Ze hebben weinig eigenwaarde en zijn vaak door volwassenen in de steek gelaten. Of ze zijn misbruikt, hun ouders zijn overleden, of ze hebben een drugsverleden. Geleidelijk aan is het steeds slechter met ze gegaan, waardoor ze een soort van verdwaald zijn geraakt in onze samenleving. Ze hebben zichzelf onzichtbaar gemaakt. Ze liggen wat betreft school niet op schema en hebben geen uitzicht op een fatsoenlijk bestaan. Ze kunnen zichzelf niet helpen. De hulp die ze nodig hebben, proberen Lucia en ik ze te geven.”
Wat hebben deze jongeren nodig?
“Een grote spiegel die wij ze telkens voorhouden, bijvoorbeeld door ze de vraag te stellen ‘Waar ben je nu mee bezig?’ We hameren erop dat ze een verhaal en een verleden hebben, maar dat verhaal en verleden niet zíjn zijn. Elke seconde kun je je leven wijzigen, dát.”
Wat vinden zij daarvan?
“Moeilijk natuurlijk. Want het betekent ook dat ze in een ander ritme moeten komen. Op tijd uit bed en netjes zijn. Omdat ze meestal gewend zijn om agressief benaderd te worden, is het vreemd voor hen wanneer ze met liefde en respect worden benaderd. Ze gaan schoppen om die vertrouwde reactie uit te lokken. Dat is ook een soort van gemakkelijk, omdat die agressieve reacties die ze normaal altijd krijgen hun gedrag rechtvaardigt. Dát is de reden dat ze blowen, niet naar school gaan en hun nest niet uitkomen.”
Jij bent rector en gewend om met jongeren om te gaan. Hoe is dat voor de bekende Nederlanders die als docenten in ‘Dream school’ voor de klas staan?
“Best moeilijk. Marco Kroon (militair die werd onderscheiden met Militaire Willems-Orde, red.) bijvoorbeeld is gewend dat ze in het leger naar hem luisteren. Deze groep leerlingen trok zich er daar niets van aan. Dat was lastig, maar uiteindelijk werkte het wel.”
Dit is het derde seizoen. Hoe is het met de jongeren uit de vorige twee klassen gegaan?
“Met 80 procent gaat het heel goed. Binnenkort ga ik naar de diploma-uitreiking van een meisje uit het eerste seizoen. Het is haar gelukt! Ze kan nu kiezen welke vervolgopleiding ze gaat doen. Ik sta daar straks met een heel trots gevoel. Weer eentje die op haar plek is.”
Dream school | maandag | NPO 3 | NTR | 21.20