Angela spreekt

Angela de Jong over een nieuw tv-seizoen vol oude successen: 'Sommige titels kun je beter in het verleden laten'

26 augustus 2024 10:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© Videoland
Wat hebben de NPO, RTL en Talpa in petto voor de kijker dit najaar? AD-mediacolumnist en tv-kenner Angela de Jong kijkt vooruit en laat haar licht schijnen op het televisieaanbod.

Wat kunnen we verwachten van dit nieuwe seizoen?

“De nadruk ligt sterk op de terugkeer van oude successen: Gooische VrouwenMedisch Centrum WestRanking the StarsTe Land, Ter Zee en in de LuchtOp zich logisch, tv-makers spelen graag op zeker en bekende titels appelleren bij kijkers aan nostalgische gevoelens. Toch is het altijd maar afwachten hoe het uitpakt, sommige titels kun je beter in het verleden laten. Dat bewees de tenenkrommende comeback van Doet-ie ’t of Doet-ie ’t Niet vorig seizoen. Al zou het goed kunnen dat Te Landmet Ruben Nicolai en Gerard Joling wel degelijk een hit wordt.”

Waar ligt dat aan?

“Dat blijft koffiedik kijken. Ik gaf destijds nog geen kwartje voor de kans dat The Masked Singer zou aanslaan. Maar die formule werkt omdat je ondanks al het hysterische gedoe eromheen wil weten wie er uit dat pak komt. Dat is ook de kracht van Te Land, Ter Zee en in de Lucht: toch even zien of de mensen met hun zelfgebouwde creaties de overkant halen. Vorig jaar werd die terugblikreeks enorm goed bekeken, wat aangeeft dat het genre kennelijk nog altijd leeft.”

Ruben Nicolai en Gerard Joling voor Te Land, Ter Zee en in de Lucht
Ruben Nicolai en Gerard Joling voor Te Land, Ter Zee en in de Lucht

Welk genre leeft nog meer?

“Er blijft een honger naar liefde op televisie. Er is niks leuker dan kijken naar het ongemak van twee mensen die elkaar voor het eerst ontmoeten. First Dates is na al die jaren wel zo’n beetje op, maar Lang Leve de Liefde is daarentegen een sluimerend succes in de vooravond van SBS. En programma’s als B&B Vol LiefdeMarried at First Sight en Boer Zoekt Vrouw blijven megaveel kijkers scoren.”

Wat vind je van het NPO beleid om doelgericht te verjongen?

“De publieke omroep probeert nog altijd heel opzichtig 25+’ers te bereiken. Het probleem is dat dit vrijwel altijd resulteert in gemakzuchtige formats die je ook bij de commerciëlen ziet of programma’s die gemaakt lijken voor mensen die amper tot drie kunnen tellen. Radar moest op NPO 1 plaatsmaken voor het beschamend simpele Factcheckers. Als ik Antoinette Hertsenberg was, zou ik de ogen uit m’n kop janken dat ik ben vervangen voor een kinderprogramma waar ze staafmixers staan te testen.”

Maar ook de publieke omroep moet toch vernieuwen?

“Zeker, maar het idee dat je met dergelijke programma’s mensen van 20 tot 45 voor de buis kunt krijgen is een utopie. Uiteindelijk willen kijkers van alle leeftijden vooral programma’s met inhoud. We Zijn Er Bijna! is bejaardentelevisie ten top, maar daar kijken mijn kinderen wel naar. Als je als NPO werkelijk zo graag jongeren aan je wil binden, zoek ze dan op waar ze wél zitten: YouTube of TikTok.""

Over verjongen en vernieuwen gesproken: kan SBS zonder Vandaag inside?

“Dat gaat lastig worden. Je ziet dat de programmering inzakt zonder VI of De Oranjezomer en Hélène Hendriks heeft al aangegeven het niet fulltime te willen doen. Wat dat betreft mogen ze best wat zuiniger zijn op Johan Derksen. Als ik er weleens te gast ben, komt het geregeld voor dat hij na de uitzending zelf nog terug naar Drenthe moet rijden. De man is 75…

Als ik Talpa was, zou ik zorgen dat hij iedere dag veilig en in alle comfort van deur tot deur gebracht wordt. En laat alsjeblieft dat soort publieke pesterijtjes achterwege als salaris inhouden als de mannen er eens een avondje niet zijn. Dat zijn pure machtspelletjes.”

Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen
Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen

Nu we het over talkshows hebben: wat verwacht je van Bar laat, de opvolger van Op1?

“Aan de ene kant voelt het heel prettig en vertrouwd om Jeroen Pauw weer terug te hebben op de late avond. Hij bewijst dat een talkshow maken toch echt een vak is. Aan de andere kant betekent het ook dat ‘t in al die jaren niet is gelukt een goede opvolger voor hem te vinden. Op1 heeft meer dan twintig verschillende presentatoren gehad en het enige jonge talent dat kwam bovendrijven is Carrie ten Napel. Dat is toch wat mager na vijf jaar.”

Hoe komt het dat ‘t er zo weinig zijn?

“Er wordt amper aan talentontwikkeling gedaan. Ik kan eigenlijk maar twee voorbeelden bedenken: Eva Jinek, die jarenlang in de luwte vlieguren mocht maken met een praatprogramma op zondag. Renze Klamer gold eveneens als grote belofte voor de NPO, maar die hebben ze eigenhandig weggejaagd toen De Vooravond om onverklaarbare redenen plaats moest maken voor Khalid & Sophie. RTL plukt daar nu de vruchten van.”

Eva keert daarentegen dit seizoen weer terug bij de NPO

“Ja, ik denk dat je kunt stellen dat Jinek nooit echt op haar plek heeft gezeten bij RTL, hoe lucratief het ongetwijfeld ook was voor haar. Ze is een van de beste interviewers die we hebben, die moet je niet verplicht een of andere Videolandserie laten promoten. Laat haar straks in Eva alsjeblieft gaan doen waar ze goed in is: een scherpe talkshow met hoge én lage cultuur waar ze uitgebreid de diepte in kan.”

Eva Jinek
Eva Jinek

Komt Matthijs van Nieuwkerk eigenlijk nog terug?

Jan Slagter zou dat graag willen, maar ik vermoed dat NPO-baas Frederieke Leeflang daar toch een stokje voor steekt. Na het stukgelopen RTL-avontuur kan ik het begrijpen als hij de drang voelt nog één keer te bewijzen dat hij het kan. De vraag is of je dat wel moet willen. Het afbreukrisico is enorm, soms moet je misschien accepteren dat het klaar is."

Hoe komt het dat tv-sterren vaak moeite hebben met afscheid nemen?

“Roem werkt verslavend, maar is uiterst vluchtig. Ik hoorde Erica van de Meilandjes laatst zeggen dat ze weer verlangt naar anonimiteit… Nou, twee jaar geen programma maken en het is geregeld. Eigenlijk gun ik iedere televisiester het karakter en de bankrekening van Ron Brandsteder. Toen hij aan de kant werd gezet bij RTL deed hij alleen nog dingen die hij zelf leuk vond. Een radioshow hier, een campingprogramma daar. Hij ging niet met zichzelf lopen leuren zoals sommige andere coryfeeën van weleer.”

Tot slot: naar welke programma’s kijk je zelf het meeste uit?

“Ik ben een groot liefhebber van dramaseries. De NPO maakt me al de hele zomer lekker met promo’s voor De Ring, de nieuwe serie met Benja Bruijning. Het vervolg van Zussen en een nieuw seizoen Oogappels staan ook op de verlanglijst. En ik kijk uit naar nieuwe afleveringen van Een Huis Vol. Binnenkijken bij andere mensen levert uiteindelijk toch de leukste televisie op.”

Ben je nu benieuwd wat er dit tv-seizoen nog meer allemaal aankomt? Wij hebben een overzicht voor je gemaakt!

Meer over