In Obese gaan kandidaten de strijd weer aan tegen hun overgewicht. Presentatrice Angela Groothuizen hoopt op meer begrip. ‘Mensen hebben veel te snel een oordeel.’
Tekst: Tijgerbloedteksten
Lees ook:
“Dat ze zien hoe zwaar het afvallen écht is voor mensen met morbide obesitas (ernstig overgewicht). Het concept is hetzelfde: in acht afleveringen zie je hoe de kandidaten er vol tegenaan gaan. Drie keer per week kneiterhard trainen, supergezond eten. Toch gaat het langzaam, bij sommigen lukt het bijna niet. Als ik eens moest afvallen ging het om een kilo of zes, hier gaat het soms om zesenzestig kilo! Sommige deelnemers zijn een hele Angela lichter.”
Fatshaming, het denigrerend benaderen van dikke mensen, is behoorlijk actueel
“Op onze eerste opnamedag in een sportschool zei zo’n getraind gastje: ‘Dat je het zóver laat komen.’ Mensen hebben veel te snel een oordeel. Kandidate Annet vertelde dat ze geen patatje durft te eten met haar kinderen, omdat ze scheve blikken krijgt. Het is een onderwerp waar we serieus mee aan de slag gaan.”
Wat vond je zelf een eyeopener?
“Het inzicht dat volledige inzet en steun van naasten echt noodzakelijk is. Ik was ook erg onder de indruk van de focus van de kandidaten. Ze hebben samen een appgroep, ze ondersteunen elkaar, trekken elkaar uit putjes, fantastisch. Al zijn er ook deelnemers die er best wat harder aan kunnen trekken, hoor. Maar het blijft prachtig om te zien wat er met mensen gebeurde. Het echtpaar uit aflevering 1 durfde eerst bijna de straat niet op, ze voelden zich een bezienswaardigheid. Ik zag hun zelfvertrouwen groeien.”
Hoe is de begeleiding na afloop?
“De kandidaten worden nog vijf jaar begeleid door de Nederlandse Obesitas Kliniek. Zij hebben een psychologe die precies weet wat hen te wachten staat. Ook krijgen ze nog een jaar lang begeleiding bij fysieke training. Maar uiteindelijk moeten de deelnemers het toch echt zelf doen.”
Denk je dat Obese meer begrip kweekt?
“Ik kan het alleen hopen. Het kan in ieder geval inspireren. Tegenwoordig krijgen mensen die al best snel een maagverkleining. Dat blijft een heftige ingreep waarbij je voor de rest van je leven pillen moet slikken om vitaminen en mineralen binnen te krijgen. In Obese doen ze het allemaal op eigen kracht.”
De hebt net een serie try-outs voor Lueke binge, je nieuwe theatershow, achter de rug. Is de combinatie tv en theater belangrijk voor je?
“Tv is hapsnap, in het theater ga je de diepte in. Het nauwe contact met mijn publiek wil ik graag onderhouden. Al weet ik niet of ik hierna nog een show maak: het kost bakken energie en geld, maar ik word er wel gelukkig van.”
Obese | woensdag | RTL 4 | 20.30