Samen met topkok Robert Kranenborg helpt Arie Boomsma acht jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking aan een baan in de horeca in het nieuwe programma Kitchen impossible.
Arie Boomsma vindt het onbegrijpelijk: er zijn zo veel jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking die graag een leuke baan willen en kunnen uitvoeren, maar die steeds nul op rekest krijgen vanwege hun handicap.
Gille de la Tourette
Topkok Robert Kranenborg geeft al enige tijd kooklessen aan werklozen, en heeft zo al vele van hen aan een baan in de horeca geholpen. Zou hij dit ook kunnen doen voor jongeren met een beperking? In Kitchen impossible proberen Arie en hij acht jongeren met verschillende beperkingen – van het Syndroom van Down tot Gilles de la Tourette - klaar te stomen voor een baan in de horeca. Arie Boomsma: “Sommigen van hen werken nu bij een dagbesteding waarbij ze spijkers in een plank moeten slaan - om die er vervolgens weer uit te halen. Zo triest.”
Deze jongeren willen in de horeca werken. Konden ze al koken?
“Nee, ze hadden alleen ervaring met thuis koken. Het was ook best grappig toen ze voor het eerst iets moesten klaarmaken voor de kritische Robert; dat werden pannenkoeken uit een pakje en een tosti. Maar ze maken hun gebrekkige kookervaring goed met veel liefde en ambitie. Robert leert ze echt chique gerechten maken. Het eerste was zalm met sushirijst in misojus en ingemaakte komkommer, best lastig. Het zijn sowieso pittige gerechten; ik kan veel zelf niet maken. Maar als ze het eten vervolgens op tafel zetten, ben ik écht trots.”
Robert Kranenborg is in Masterchef zeer kritisch. Hoe is hij nu?
“Heel streng, maar ook heel erg betrokken. Je hebt nooit het gevoel dat hij gemeen is of hard. Dat moet ook wel; het gaat toch om mensen met een beperking. Met hen moet je voorzichtig omgaan, want kritiek komt bij hen zo hard aan. We hebben het al eens meegemaakt dat ze toch moeten huilen. Ik ben heel erg onder de indruk van hoe Robert omgaat met de deelnemers. En hij krijgt het toch maar voor elkaar dat onze deelnemers bij een goedlopend restaurant in de keuken mogen werken, terwijl er gewoon gasten in de zaak zitten.”
Voor het programma lukt dit, maar kunnen jullie deze jongeren ook echt aan een baan helpen?
“We krijgen er steeds meer vertrouwen in dat we ze alle acht kunnen plaatsen in de horeca, vooral in hotels. Daar zijn wel veertig verschillende functies; daar zit echt wel iets tussen dat ze kunnen doen. Ze moeten gewoon aan het werk zien te raken. Voor veel ouders was dat wel een dingetje, omdat het startsalaris lager is dan een wajong-uitkering. Gelukkig zijn er genoeg ouders die liever zien dat hun kind werkt en zijn talenten toont, dan dat het geld vangt voor spijkers in een plank slaan.”
Hoever gaat jullie begeleiding?
“Uiteraard zijn we met ze aan het koken, maar we gaan ook met ze naar huis. Ik wil ze leren kennen. Wat zijn hun hobby’s, waar lopen ze tegenaan? Maar wel op een positieve manier;
het wordt geen loodzwaar huilprogramma, ze zijn geen slachtoffers.”
Je maakt veel programma’s waarin deelnemers een obstakel moeten overwinnen, zoals Uit de kast en Sprakeloos. Is dat een voorwaarde?
“Nee, zeker niet. Maar programma’s waarin deelnemers fysieke en maatschappelijke tegenslag moeten overwinnen, dat vind ik wel het interessantst. Verwar dat niet met een hulpprogramma: ik vind dat mensen wel zelf aan de slag moeten. In Kitchen impossible worden de kandidaten ambachtelijk geschoold, maar moeten ze zichzelf wel bewijzen.”
Je ging van KRO-NCRV naar Net 5; wat ga je er nog meer doen?
“Ik maak voor Net 5 elk jaar drie programma’s. We zijn in gesprek over nieuwe dingen, maar dat zijn nog ideeën. Een van de redenen waarom ik ben weggegaan bij de publieke omroep, is dat ik me graag bezighoudt met digitale initiatieven. Ik doe bijvoorbeeld ook dingen voor Linda.TV (Arie interviewt BN’ers in de sportschool) en dat wil ik blijven combineren met mijn tv-werk. Dat kon bij Net 5. Ik zou graag een interviewprogramma met vaders maken, waarin ik vaders vraag wat zij belangrijk vinden in de opvoeding. Dat is leuk voor Linda.TV, maar kan Net 5 ook uitbreiden – die samenwerking leek mij leuk.”
Kitchen impossible, vanaf woensdag 30 november 21.30 uur, Net 5
In zijn vrije tijd doet Arie Boomsma andere belangrijke zaken