Vooruitblikken maar

Astrid Joosten vertelt alles over Onderaan de Streep: 'Onderling overleg is de kracht'

Vandaag 10:00 | amusement | Door Jef Willemsen

© Janita Sassen

De koningin van de kennisquiz gooit het over een andere boeg. In haar nieuwe panelshow Onderaan de Streep stelt Astrid Joosten vragen die geen goed of fout antwoord kennen.

Hoe werkt een panelshow als geen antwoord fout is?

“Ik stel inschattingsvragen waar niemand het exacte antwoord op kan weten. Twee duo’s bekende Nederlanders moeten in samenspraak beredeneren wat ze gaan antwoorden. Denk aan vragen als: Oekraïners zijn zeer bereid voor hun vaderland te vechten, hoe hoog is die bereidheid in Nederland?

Dat is een aanzet voor vervolgvragen over bijvoorbeeld het wel of niet herinvoeren van de dienstplicht. Maar er zitten ook muziekvragen in en andere onderwerpen die minder zwaar zijn: hoeveel mensen gebruiken viagra en hoe oud zijn ze gemiddeld?”

Waarom hebben jullie gekozen voor BN’ers in de panels?

“Onderling overleg is de kracht van Onderaan de Streep, daarom spelen we ook met duo’s. BN’ers zijn gewend om te praten op televisie. De ervaring leert dat ‘onbekende’ Nederlanders vaak toch wat geïntimideerd raken door de studio, waardoor ze verlegen worden en stilvallen. Bij 2 voor 12 moedigen we kandidaten altijd aan hardop te brainstormen, maar het gros gaat automatisch toch fluisteren.”

Hoe is het programma ontstaan?

“Het zaadje is geplant toen ik ging koffiedrinken met Remco van Puffelen, afdelingshoofd bij BNNVARA. Hij had in een lade allerlei enquêtes liggen waar hij nog altijd iets mee wilde. Ik zei ‘geef me die stapel eens mee’ en al brainstormend ontstond een programma-idee waarin getallen de hoofdrol spelen. Samen met eindredacteur Bart Oenema voltooiden we de basis van het programma. Zo wilden we een sidekick, maar alleen als die wat zou toevoegen. Toen kwam cabaretier en wiskundige Tobi Kooiman op ons pad. Zijn inbreng was tijdens de vergaderingen al superleuk en verrassend.”

Wat was de grootste uitdaging?

“Bij het ontwikkelen van een proefaflevering is het altijd een kwestie van uitproberen welke spelrondes werken en wat voor kijkers interessant is. We kunnen het nog zo leuk hebben in de studio, maar het is vooral belangrijk dat het voor mensen thuis ook boeiend is. Om die reden sneuvelde in de pilotfase de rekenrubriek. Spelers gingen om pen en papier vragen en zaten al snel hele staartdelingen te maken. Dat is geen leuke televisie.”

Is een nieuw programma lanceren na al die jaren nog net zo spannend?

“Dat vind ik wel. Je kunt het nog zo goed uitgedacht en getoetst hebben bij collega’s, uiteindelijk gaat het erom of het klikt bij kijkers. Ik heb er in elk geval vertrouwen in dat mensen in de huiskamer gaan meediscussiëren.”

Hoe zou je Onderaan de Streep zelf inschatten?

“Als een hele leuke show die de inhoud niet schuwt. ‘Kauwgom voor de ogen’ is er al genoeg, er zijn ook veel mensen die ervan houden wat informatie mee te krijgen. De een wil Nieuwsuur of Buitenhof, anderen hebben liever dat het op een wat luchtigere manier op hen afkomt. Daar ben ik goed in.”

Onderaan de Streep is vanaf donderdag 31 oktober wekelijks om 21.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.

Meer over