Toen Dan Karaty gevraagd werd een nieuw dansprogramma te bedenken, vond hij dat de tijd rijp was voor een next level show. Het resultaat is Time to dance.
Tekst: Jef Willemsen
Wat maakt Time to dance anders dan dansshows?
“We willen echt alleen de allerbeste dansers en groepen, daarom zijn er twee auditieronden. Alle kandidaten moeten zich eerst in een aparte auditieruimte bewijzen tijdens de ‘first impressions’. Op basis daarvan bepalen we of ze time to dance krijgen: dan mogen ze door naar de tweede auditie in de studio met publiek.”
Legt dat geen hoge druk?
“Dat is juist de bedoeling! We willen meteen zien of iemand onder druk kan presteren. In andere talentenjachten geef je kandidaten weleens het voordeel van de twijfel, omdat je potentie ziet en hoopt dat het er in een volgende ronde uitkomt. Daar is hier letterlijk en figuurlijk geen tijd voor, waardoor het niveau ook veel hoger ligt.”
Is zo snel oordelen ook pittig voor de jury?
“Zeker, je moet de hele dag scherp en alert zijn. Ook omdat we die eerste auditie vanaf een scherm bekijken. Je moet dus uitgaan van wat zo’n optreden met je doet. Dat is de tip die ik mijn medejuryleden Robin Martens en Gianinni Semedo Moreira heb meegegeven: dicht bij je gevoel blijven. Niet dat ze mijn hulp echt nodig hebben. Robin is iemand die altijd puur, direct en openhartig reageert. Dat werkt aanstekelijk. En Gianinni is zelf topdanser en een prof die veel gezien heeft. Dat is belangrijk omdat we zoveel verschillende danstalenten en stijlen voorbij zien komen.”
Hoe komt het dat er zoveel danstalent is in Nederland?
“Er zijn veel meer mogelijkheden om dansen en technieken te leren. Toen ik opgroeide was je voornamelijk aangewezen op de plaatselijke dansschool, tegenwoordig zie je van alles op televisie en staan er complete doe-het-zelfcursussen op YouTube. Daardoor wordt het aanbod steeds diverser, wat het alleen maar interessanter maakt.”
Wat kunnen ze eigenlijk winnen?
“Bij een show van het hoogste niveau hoort een passende prijs. De winnaar krijgt maar liefst 50.000 euro om te investeren in zijn of haar dansopleiding, en ik ga mijn netwerk inzetten om diegene een buitenkans te bezorgen. Of dat een internationale doorbraak betekent? Haha, wie weet.”
En keer jij nog terug als Jim in Soof?
“Jazeker! De opnames voor het tweede seizoen zijn zelfs al begonnen. Het succes van de serie is een aangename verrassing, ik had nooit verwacht te gaan acteren. Jim Cole krijgt dit seizoen nog meer te doen. De knipperlichtromance tussen hem en Soof gaat sowieso vrolijk verder, en misschien gaat hij zelfs zijn eerste woordjes Nederlands spreken!”