Verborgen Verleden

Danny de Munk: 'In Dachau kwamen de tranen'

20 februari 2021 11:01 | amusement | Door Irma Tomas

© NTR
Danny de Munk voelde allerlei emoties tijdens de opnames van Verborgen verleden. Bewondering voor zijn overgrootvader, verdriet om wat hem is aangedaan. Maar ook verbazing: in hem zat ook een Ciske.

Tekst: Dominique Hofman

Wat trok je over de streep om mee te doen?
“Ik heb zo’n twintig jaar geleden meegedaan met Allemaal familie. Toen zijn ze in de familiegeschiedenis van mijn opa’s De Munk gedoken, maar nu stelde Verborgen verleden voor om naar de stamboom van mijn oma te kijken. Over mijn familie kon je blijkbaar drie afleveringen volmaken. Ik ben achteraf heel dankbaar dat ik ja heb gezegd. Nu begrijp ik waarom mijn oma vroeger zo gesloten was.”

Wat bedoel je daarmee?
“Tijdens de oorlog zat haar vader in het concentratiekamp Dachau en is daar doodgemarteld. Dit en het verlies van haar eigen man moet een groot trauma voor haar geweest zijn. Ze heeft daar nooit over gesproken, ook niet met mijn vader. Nu ik weet hoeveel pijn en verdriet ze heeft gehad, kijk ik heel anders naar haar. Als kind vond ik haar maar een koude afstandelijke vrouw.

Wat was je overgrootvader voor iemand?
“Een rebelse strijder. Hij was lid van de Communistische Partij Nederland en nam deel aan de Februaristaking, nadat de Duitsers honderden Joden hadden opgepakt. Hij heeft als echte Jordanees ook gevochten tegen de grote werkeloosheid tijdens het Jordaanoproer. Pamfletten op de ramen geplakt met de tekst ‘400.000 werklozen. Regering, geef werk!’ Wat de makers zich niet realiseerden, is dat ik als Ciske de Rat ook op de barricades heb gestaan tijdens het Jordaanoproer. Dus zijn achterkleinzoon heeft gespeeld wat hij heeft meegemaakt. Hoe toevallig!”

Lijk je in het echt ook op hem?
“Ik ben ook geen kuddedier en kan slecht tegen onrechtvaardigheid. En ik ben iemand die zijn mening uit, ik zou nooit slijmen bij de baas. Als hij zegt dat de tafel zwart is, maar die is wit, dan blijft die ook wit. Qua uiterlijk lijk ik ook op mijn overgrootvader, vooral de mond. Dat vond ik heel confronterend. Ik wist helemaal niet hoe hij eruitzag, totdat de productie een foto aan mij gaf.”

Je bent ook in Dachau geweest. Hoe was dat?
“Heel emotioneel. Mijn hart klopte in mijn keel toen ik kwam aanlopen. Dan hoor je ook nog die verhalen over mijn overgrootvader. Jeetje, wat een held, denk je dan. Volgens een kameraad van hem waren zijn laatste woorden: ‘Duizenden van ons kunnen ze vermoorden, slaan en martelen, maar toch zal de overwinning voor ons zijn.’ Toen kwamen bij mij de tranen.”

Met welke verhalen ben je nog meer thuisgekomen?
“Mijn betovergrootvader was vroeger politieagent. Ik dacht: wij een agent in de familie? Ik ben zelf een boeffie namelijk. In een document las ik dat hij een bonus had gekregen voor zijn goede werk, maar dat heeft hij maar een maand volgehouden. De lijst met corruptie en omkoping was tien keer zo groot! Het is dus een uitzending met een lach en een traan.”

Verborgen verleden | zaterdag | NPO 2 | NTR | 20.35 uur

Meer over