De laatste aflevering van Wie is de Mol? in januari had een heilig tintje. Niet zo vreemd, met de Filipijnen als nieuwe locatie van het spel.
De Filipijnen is een katholiek land (ruim 80%) en daarmee anders dan het grotendeels Boeddhistische en Islamitische Azië. Sterker nog, het is een van de grootste christelijke landen ter wereld. Desondanks is voor 1,5 % van de bevolking Buddha het belangrijkste religieuze symbool. Reden om de WIDM-deelnemers direct flink op de proef te stellen met een ‘ heilige opdracht’.
Boeddha wijst de weg
Boeddha’s moest de zeven overgebleven deelnemers de weg wijzen in de eerste opdracht. Als locatie diende een adembenemende tempel met honderden Boeddhabeelden in allerlei soorten en maten. De bedoeling was dat de kandidaten het juiste standbeeld herkenden. Aan Aaf en Sofie de belangrijke taak om door middel van gedetailleerde beschrijvingen de zoekende deelnemers in de juiste richting te wijzen.
Addertje onder het gras
In eerste instantie viel de chaos mee en leek het een simpele opdracht. Maar Wie is de Mol is niet zomaar het favoriete spelprogramma van Nederland. Een addertje onder het gras hoort er natuurlijk bij. Presentator Art Rooijakkers deelde zonder enige emotie mee dat een foto fout herkend nul euro in de pot betekende. Zoals we vaker gezien hebben in dit seizoen ging de opdracht op het allerlaatste moment mis. Onduidelijk is wie de beslissing nam, maar een Boeddhabeeld met een kralenketting bleek toch een andere te zijn. Ook in een heilige omgeving kan de Mol streken uithalen.
Racen voor geld
In de tweede opdracht kon de jacht op het geld letterlijk worden geopend. Met een race over het water welteverstaan. Twee teams moesten codes herkennen achter op een schip. Als de codes goed waren onthouden kon er geld worden verdiend voor de pot. Maar ondertussen werden de deelnemers angstaanjagend op de hielen gezeten door een boot die het team met een paar laserstralen ‘af mocht schieten’.
Tygo
Synoniem aan een stoere missie is natuurlijk Tygo, die zijn mede-deelnemers nog even op het verkeerde been zette door te beweren een vaarbewijs te hebben. Hoe dan ook was het juist aan het team van Tygo, Aaf en Jan-Willem te danken dat er geld werd binnengehaald. Tygo vloog als een echte James Bond over het water, in groot contrast tot kapitein Jennifer die samen met Sophie, Susan en Freek snel werd afgeschoten. Buit: 2500 euro. De Mol opereert natuurlijk het liefst ondergronds, dus hij voelde zich bij deze opdracht vast niet als een vis op het water.
Zoektocht
In de derde opdracht was het de bedoeling dat de potentiële Mollen goed uit hun doppen keken. Via een map moesten de deelnemers, verdeeld over twee teams, een kerk zien te vinden. Onder twee belangrijke voorwaardes: een keer stilstaan of de weg kruisen van het andere team betekende geldverlies. Binnen mum van tijd ontaarde de opdracht in tijdgebrek en complete chaos.
Voor veel kijkers sloeg de Wie is de Mol-radar ongetwijfeld even op tilt door Aaf’s opmerking dat ze, net als een mol, ‘geen richtingsgevoel’ heeft. De columniste was in deze opdracht bijzonder geïrriteerd door Jan-Willem, die zonder naar Aaf te luisteren als een verdwaalde mol zijn eigen weg ging. Hoe dan ook maakten de chaotische teams veel te veel fouten. Resultaat: 0 euro in de pot.
Executie
Na drie opdrachten was het tijd voor de spannende executie. Adem inhouden hoefde gelukkig niet heel lang, want binnen twee schermen was de kogel door de kerk. Mede dankzij de inzet van de beruchte zwarte vrijstelling was het Jennifer Hoffman die afviel in het spel. Tot groot verdriet van het mannelijk publiek is de blonde actrice na Daphne Bunskoek de tweede vrouw die haar koffers moet pakken.
Hoe goed beantwoorden de WIDM-deelnemers eigenlijk de vragen in de belangrijke executietest? Kandidaatbegeleider Jan Peter Pellemans geeft antwoord.