De experts van Tussen Kunst en Kitsch kunnen hun hartje ophalen aan de voorwerpen die op hun tafel belanden in Oorlogsmuseum Overloon. Joseph Esté taxeert een Chinese schotel en Willem Jan Hoogsteder buigt zich over een koperen schilderij met Maria en Jezus. Het pronkstuk van deze week is echter voor Karl Stimm: een lanspunt uit de late bronstijd, zo'n duizend jaar voor het begin van de jaartelling. Net als sommige andere waardevolle vondsten van de afgelopen jaren werd de lanspunt opgespoord met een metaaldetector.
Vereniging voor Metaaldetectie
"In Nederland is de vondst van een lanspunt niet uniek, maar wel bijzonder. Zeker niet iets dat je dagelijks voorbij ziet komen", zegt Emanuel van Berkel (48), secretaris van DDA Nederlandse Vereniging voor Metaaldetectie. "Zo'n vondst moet sowieso gemeld worden, zodat de informatie kan worden gebruikt om verder onderzoek te doen. Misschien is er op de plek iets bijzonders gebeurd en is er nog meer te vinden."
Belangrijke ontdekkingen
Het gebruik van metaaldetectors door hobbyisten is al sinds de jaren 70 in opkomst, maar pas een aantal jaren officieel bij wet toegestaan. "In de beginjaren waren er aardig wat zoekers die mooie dingen vonden en belangrijke ontdekkingen deden. Dat leidde wel eens tot scheve ogen bij de beroepsarcheologen, die de hobbyisten beschuldigden van schatgraverij en het verstoren van belangrijke vindplaatsen."
Geschiedenis is van ons allemaal
Met de vereniging wil Van Berkel de kloof tussen hobbyisten en professionele archeologen verkleinen. "Zoekers kunnen namelijk ook een belangrijke bijdrage leveren aan de kennis over onze archeologische geschiedenis. Als deze lanspunt echt een uniek object blijkt te zijn, zou het mooi zijn om hem in een museum te leggen voor het publiek. Dan kan het ook jongere generaties inspireren. Geschiedenis is van ons allemaal, zeggen we altijd."
Tussen Kunst en Kitsch NPO 1, 20.35 uur