Lingo keert na vijf jaar afwezigheid terug. Niet bij de NPO, waar het 25 jaar te zien was, maar bij SBS 6. De nieuwe presentator is Jan Versteegh. Wat is de kracht van dit populaire taalspel?
Jan Peter Pellemans (‘JP’), opnieuw de stem van Lingo
Net als de kijkers heb ik Lingo enorm gemist de afgelopen jaren. Lucille Werner (de laatste presentator, red.) en ik kregen vaak de vraag wanneer het terug zou komen. Logisch, Lingo betekent voor veel kijkers ontspanning, een half uurtje gezellig puzzelen. Ook voor kinderen is het een leuke stimulans om beter te gaan lezen. Dat Jan Versteegh Lingo zonder JP ‘patat zonder mayonaise’ noemde vond ik eervol. Een frietje is in Nederland niet compleet zonder een flinke lik mayonaise, toch? Zoals koningin Máxima al zei: ‘Taal verbindt ons allemaal.’ Dat is het geheim van Lingo. Taal vormt de verbinding tussen mensen. We communiceren ermee, lossen er conflicten mee op en maken lol met taal.”
Lees ook:
Cabaretier Vincent Bijlo, liefhebber
“Lingo blijft een ongelooflijk leuk spelletje. Ik was al fan in de tijd dat Robert ten Brink het presenteerde. Later had ik zelfs een Lingo-cd-rom. Ik vond het geweldig dat je op de computer zelf ballen kon pakken met de stem van François Boulanger erbij: ‘De finaluuuuuh!’ Ik werkte onlangs nog samen met Lucille Werner aan het programma Minister van Gehandicaptenzaken. Samen hebben we toen oude afleveringen teruggekeken, ik vond het nog steeds leuk. Het geheim van dit spel is de eenvoud en misschien ook wel de tijdsdruk die erachter zit. Je moet heel snel met letters klooien in je hoofd. Maar het is vooral een onschuldig, lief en creatief spel. Of het bij SBS 6 in veilige handen is? Ik neem aan dat het format hetzelfde blijft. Je mag zo’n programma natuurlijk nooit onderbreken door reclame, maar dat doen ze vast niet.”
François Boulangé, oud-presentator
“Het mooie van Lingo is dat iedereen eraan kan meedoen, of je nou professor bent of stratenmaker. Nederlanders houden van woordspelletjes, dat je thuis op de bank mee kunt puzzelen is een grote kracht. Een ander belangrijk element is dat het wereldwijd populairste spel er ook in zit: bingo. Ballen trekken en nummers verzamelen. Als je een woordspel combineert met bingo heb je een hit. Dat is briljant in al zijn eenvoud. Ik hoop wel dat het op SBS 6 niet helemaal wordt volgepropt met reclame. Lingo is namelijk het leukst als de woorden lekker vlot worden gespeeld. Hup, een bal trekken en een nieuw woord. Niet te veel gepraat tussendoor. Het is een spelletje en geen praatprogramma. Jan Versteegh is een slimme jongen, ik denk dat hij wel geschikt is als presentator. Je bent een soort scheidsrechter. Je moet vriendelijk zijn en enthousiast, maar niet al te aanwezig. Ik ben wel benieuwd of Jan zichzelf genoeg kan wegcijferen.’
Wim Daniëls, schrijver van boeken over taal
“Lingo is onderhoudend en tegelijkertijd een effectieve taaloefening voor jong en oud. Er schijnen veel nieuwe Nederlanders te zijn die hun behoorlijke woordenschat deels aan Lingo te danken hebben. Het is een toegankelijk taalspel waarbij zich steeds weer nieuwe kansen aandienen voor de deelnemers en de kijkers. Ik geniet ook van de humor door de soms dubbelzinnige woordkeuzes. Of het in veilige handen is bij SBS 6, weet ik niet. Kijkers van dit soort programma’s gaan toch eerst langs NPO 1, 2 en 3. Als daar echt niets te vinden is, gaan ze naar RTL 4 en dan pas verder. Ik had het beter gevonden als ze Lucille Werner weer hadden gevraagd. Zij had de juiste relativerende en prikkelende aanpak die bij het programma past. Jan Versteegh zal wel even nodig hebben om de juiste toon te vinden.”
Lingo | maandag | SBS 6 | 20.00 uur