Frank Jansen en Rogier Smit struinen weer wekelijks kringloopwinkels af in Paleis voor een prikkie. De ervaren decorateurs geven tips zodat iedereen gegarandeerd slaagt.
“Bij de gemiddelde kringloop is ontzettend veel te vinden, zeker de goed georganiseerde zijn goudmijnen. Sommigen zijn zo groot en uitgebreid dat het lijkt alsof je door een IKEA loopt. Als je niet precies weet wat je wilt, kun je overdonderd raken door al die keus. Daarom is het beste om thuis al te bepalen wát je nodig hebt en daar doelgericht naar te zoeken. Je moet bijna met oogkleppen op door zo’n winkel lopen, dan heb je de minste kans dat je uiteindelijk buiten staat met een kar vol spulletjes hebt waar je helemaal niet voor kwam. Op zich is dat niet erg, zoveel kost het allemaal niet, maar in het programma waken wij daarvoor omdat we maximaal 250 euro mogen besteden.”
2. Gun jezelf de tijd
“Geef niet te snel op, soms moet je twee of drie kringloopwinkels bezoeken om te slagen. Laatst vonden we in Den Haag een bankje dat perfect was voor een woning die we een paar weken daarvoor in Amsterdam hadden opgeknapt. Je weet soms niet waar of hoe je het tegenkomt, maar met wat geduld lukt het altijd.”
3. Marktplaats is je beste vriend
“Wie een beetje handig is op internet, hoeft dankzij sites als Marktplaats eigenlijk niet eens de deur uit. Maar ook hier geldt: weet wat je wilt. Als je alleen zoekt op ‘eettafel’, krijg je er tienduizend waar je niks aan hebt. Verder is het altijd belangrijk om naar afmetingen te kijken of ernaar te vragen voordat je in de auto stapt. We zagen eens een prachtige poef, maar toen we ’m op kwamen halen, was ’ie zo klein als een mandje.”
4. Voor de verzamelaar
“Er zijn twee afdelingen in de kringloopwinkel die we bij Paleis voor een prikkie altijd overslaan: kleding en glas- en serviesgoed. Maar dat betekent niet dat er niets tussen zit, zeker voor verzamelaars zitten er vaak onverwachte juweeltjes tussen. Een goede vriendin van ons heeft na lang en zorgvuldig te speuren een peperduur, 24-delig servies compleet gekregen. Je moet het ook een beetje als sport zien, dat maakt het des te leuker als je een goede vondst doet.”
5. Niet alles hoeft bruikbaar te zijn
“Het is heel Nederlands om te denken dat alles wat je in huis hebt functioneel moet zijn. Maar een geslaagd interieur heeft meer nodig dan meubels. Decoratie is minstens zo belangrijk in een woonruimte omdat het bepalend is voor de sfeer en stijl van een ruimte. Heel verschillende soorten meubels kunnen dankzij iets eenvoudigs als een kandelaar of een schaal met kaarsen ineens toch een heel organisch geheel ogen. Bij de kringloopwinkel zijn enorm veel van dit soort niemendalletjes te vinden. Zo kun je voor weinig toch naar hartenlust experimenteren en je huis een hele eigen, unieke uitstraling geven.”
6. Afdingen
“Afdingen bij de kringloop, wij doen dat geregeld in het programma omdat we alles proberen om zoveel mogelijk te doen met het budget dat we krijgen. Het helpt ook dat er een cameraploeg bij is, dan zijn mensen vaak geneigd overstag te gaan. Maar buiten de opnames om zouden we dat nooit doen: kringloopwinkels hebben geen winstoogmerk en draaien grotendeels op vrijwilligers, dan moet je niet willen pingelen.”
7. Er is meer dan de kringloop
“Door de jaren heen zijn we steeds vaker kringloopwinkels gaan bezoeken, maar nu het tweede seizoen erop zit weten we dat er naast de kringloopwinkels nog genoeg andere instellingen en organisaties goed werk doen om de minima te helpen. Beperkt zijn in je middelen zorgt voor creativiteit. Er zijn reparatieclubs waar vakmensen het een uitdaging vinden je defecte elektronische apparatuur op te lappen. Nieuwe gordijnen kunnen prijzig zijn, maar je kunt ook gebruikte op maat laten maken bij een naaiatelier voor een fractie van het geld. Dit seizoen laten we ook zien dat studenten van vakopleidingen de mooiste meubels maken. Zo brengen we hun ambachten ook onder de aandacht. Het hoeft allemaal niet veel te kosten en het is daardoor des te meer waard.”
Paleis voor een prikkie, zondag - SBS 6 • 20.30