André van Duin verwelkomde Anna, Nicole en Maroeska op de eerste dag van de eindstrijd in de inmiddels bekende maar eng leeg geworden baktent. Veel tijd om de zenuwen toe te laten slaan was er niet, hij zette het trio snel aan het werk.
Lees ook:
Signatuuropdracht: chocolade bûche
Hun eerste bakopdracht: maak binnen twee uur en een kwartier je eigen, gevulde chocoladeboomstam. Janny van der Heijden hoopte dat de finalisten uit hun comfort zone kwamen en de jury zouden verrassen met nieuwe smaken en technieken. Robèrt van Beckhoven wilde vooral dat er strak en netjes gewerkt werd. Anna, Maroeska en Nicole waren vastberaden niet teleur te stellen en hadden thuis al eigen methodes verzonnen om op te vallen. Zo was Maroeska zelfs het bos in gegaan om een echte boomstronk te vinden die ze als mal gebruikte voor haar finalestuk. Nicole en Maroeska kwamen in een klein conflict toen ze allebei blaadjes maakten om hun bûche op te leuken, Anna koos voor sprietjes en kletskopjes.
In de laatste minuten werd gestrest bij het aanbrengen van details, maar uiteindelijk stonden er drie totaal verschillende chocoladeboomstammen klaar voor Robèrt die er tijdens de beoordeling gretig z’n mes in zette. Anna’s glanzende bûche zag er prachtig uit en kon wat Janny betreft zo in een Franse patisserie. Maroeska’s natuurgetrouwe stam droeg de naam Daphne en Robèrt werd blij van het uiterlijk. Over de binnenkant was hij minder te spreken en ook Janny meende dat de mokkavulling te plakkerig was. Nicole’s Chocolade Creatie was iets te lang gebakken, maar ondanks de sterke aanwezigheid van tonkabonen was alles goed in balans en overheersten de pluspunten.
Technische opdracht: hartvormige macaron
Met het oog op Valentijnsdag kregen de bakkers een uur en een kwartier om een reusachtige, hartvormige macaron te maken. Een lastige opdracht omdat de macarons niet alleen een mooi voetje moeten hebben, maar dat ze zowel bros als kleverig moesten smaken zonder al teveel scheuren te bevatten. Als er maar één component niet goed slaagt, is het hele koekje mislukt. Maroeska blunderde in het begin en ook Anna vergat de cruciale gelatine toe te voegen. De macarons van Anna en Maroeska kwamen zonder ‘voetje’ uit de oven, Nicole ging onverdroten en met een glimlach verder.
Ook Anna deed haar best de opdracht te volgen terwijl Maroeska probeerde zen te blijven en opbiechtte aan André dat haar ‘hart’ in de vriezer zat. Nadat de tijd er op zat, waren de bakkers vooral opgelucht dat ze nooit meer in de stress hoefden te schieten voor een andere technische opdracht. De jury vond het lastig oordelen omdat de resultaten erg dicht bij elkaar lagen. Nicole had zonder twijfel de beste macarontaart, maar omdat Janny en Robèrt er niet uit kwamen, kregen zowel Maroeska als Anna een gedeelde tweede plek.
Grande finale: gravity cake
Na twee opdrachten was er nog geen duidelijke winnaar of favoriet aan te wijzen, ondanks de goede beurt die Nicole had gemaakt. De jury meende dat echt alles nog kon, juist omdat de drie bakkers hadden bewezen met geweldige spektakelstukken te kunnen komen. Janny sprak al van mogelijk de spannendste finale ooit. Het laatste spektakelstuk was een drielaagse gravity cake, een taart waar de zwaartekracht ogenschijnlijk geen grip op had gekregen. Maroeska ging voor een glutenvrije tapiocataart gebaseerd op de Icarus mythe, Anna besloot een tulpentaart te bakken met drie verschillende soorten taart en Nicole koos voor een drietrapsconstructie met chocolade- en kersenkwarktaart die in elkaar overlopen.
Halverwege de finale kregen de kandidaten er een uitdaging bij toen André op de proppen kwam met familieleden die de bakkers een hart onder de riem kwamen steken. Lief bedoeld, maar dit leverde echter vooral extra druk en afleiding op, zeker omdat de stoorzenders er gezellig bij kwamen zitten. De stress sloeg pas echt toe toen bleek dat de temperatuur in de tent zo hoog was dat de best bedachte bakplannen de mist in gingen. Zeker toen de tijd om was en Maroeska’s taart geen enkel spoor van gravity vertoonde.
En de winnaar is…
Bij de laatste jurybeoordeling was Nicole als eerst aan de beurt. Robèrt was onder de indruk van de vele technieken die ze had laten zien, maar wellicht was het eindresultaat daardoor juist teveel van het goede. Anna’s Tulpendroom was daarna aan de beurt. Janny vond de smaken in harmonie en de symboliek mooi gezien het feit dat de tulp typisch Nederlands is, maar ook haar oorsprong vond in Turkije net als de half-Turkse Anna zelf. Robèrt vond de afwerking niet perfect, maar het eindresultaat mocht er zeker zijn. Maroeska had stiekem een elektromagneet in haar baksel verwerkt zodat het taartje zelf boven de tafel bleef zweven.
Dit creatieve idee leverde bewonderende woorden op, maar helaas waren de chocoladevleugels gesmolten en ook vond Robèrt de vulling iets te zoet. Voor het oog van vrienden, familie, de kandidaten van dit én vorig jaar kregen Anna, Nicole en Maroeska de uitslag te horen: Anna is de winnaar van de zesde reeks en kon haar geluk niet op.