Dionne Stax (32) presenteerde deze week het NOS Jaaroverzicht en luidt op Oudjaarsavond 2018 in tijdens het Nationale aftelmoment. Hoe kijkt ze zelf terug op 2017 en wat zijn haar plannen voor volgend jaar?
„Het was een mooi jaar voor mij. Zowel bij de NOS als daarbuiten heb ik bijzondere dingen mogen doen”, begint Dionne het gesprek. Nadat ze vorig jaar al een uitstapje naar Omroep MAX maakte met een thema-uitzending over slaap, heeft ze die lijn dit jaar verder doorgetrokken. “Vanaf het begin heb ik bij de NOS aangegeven dat ik graag werkzaamheden naast het Journaal wil doen. Als ik vijf dagen in de week tussen vier muren sta, mis ik het contact met mensen. Ik wil zien wat er in de wereld gebeurt in plaats van er alleen maar over te vertellen. Dat heb ik dit jaar steeds meer kunnen doen.”
Van onschatbare waarde
Zo presenteerde ze voor Omroep MAX het amusementsprogramma Van onschatbare waarde, waarin mensen hun waardevolle spullen voor een zo hoog mogelijke prijs proberen te verkopen aan handelaren. “Toen ik de opzet las, was ik meteen enthousiast. Ik houd zelf ook wel van onderhandelen. Op vakantie in Marokko heb ik niet zo lang geleden voor een aardig prijsje een servies gekocht. Tijdens de opnames heb ik zo’n lol gehad. Kwamen er mensen binnenlopen bij wie ik dacht: kun jij überhaupt wel onderhandelen? Vervolgens zitten ze tegenover die kopers en zie je ineens vuur in hun ogen ontstaan. Dat is zo grappig.” Het programma scoorde hoge kijkcijfers en krijgt daarom in het voorjaar een vervolg. “De eerste aanmeldingen zijn al binnen.”
Lady Di & Dionne
Waar haar rol in Van onschatbare waarde vrij bescheiden is, mag Lady Di & Dionne – afgelopen zomer bij de NTR te zien – gerust als Dionnes project worden bestempeld. “Ik wilde al heel lang een documentaire-achtige serie maken. Al snel ontstond het idee voor een serie over Diana Spencer. We stuurden mailtjes naar mensen die we graag wilden spreken waar we in no time positieve reacties op kregen. Toen dacht ik: dit zou wel eens wat kunnen worden. Voordat ik het wist, zat ik in het vliegtuig naar Engeland en mocht ik vijf afleveringen opnemen. Het was zo gaaf om te maken. Ik vond het heel bevrijdend om uit die rol van nieuwslezeres te stappen en wat meer mijn persoonlijke kant te laten zien. Dat heb ik tijdens het draaien wel moeten leren, hoor. Ik merkte dat na tien jaar NOS Journaal die neutraliteit er behoorlijk was ingesleten. Af en toe zei de regisseur ook: ‘Nu de Journaal-Dionne uit en de gewone Dionne aan.’ Ik hoop heel erg dat ik in de toekomst weer zo’n serie mag maken.”
Operatie live
Ook presenteerde Dionne Operatie live, waarin kijkers mee konden kijken bij een borstreconstructie. “Veel mensen vonden het vrij heftig. Dat begrijp ik. Zelf heb ik het vooral als heel boeiend ervaren, omdat het op alle fronten informatief was. Ik vind het fascinerend dat de medische wetenschap zo ver is en hoe die zich blijft ontwikkelen.” Ter voorbereiding maakte ze eenzelfde operatie van dichtbij mee. “Op het moment dat het borstweefsel werd verwijderd, voelde het bijna alsof het bij mijzelf gebeurde. Het maakte heel veel indruk.” De patiënte uit Operatie live maakt het trouwens goed. “Ze is nog herstellende van de operatie, maar wel schoon verklaard. Zo fijn.”
Dionne op de verkiezingsavond
Het is de nachtmerrie van iedere presentator: twee miljoen mensen aan de buis gekluisterd terwijl de techniek faalt. Het overkwam Dionne toen ze tijdens de NOS-verkiezingsavond de exit polls bekendmaakte. De modernste gadgets waren hiervoor uit de kast getrokken, maar er ging van alles mis. Dit leidde tot grote verwarring bij de kiezers én de politieke partijen die in spanning op de uitslag zaten te wachten. “Op dat moment wilde ik heel hard de studio uit rennen. De techniek was van tevoren uitgebreid getest. Als het dan op het moment suprême misgaat… vreselijk. Ik ben maar stug doorgegaan, in de hoop dat het snel goed zou komen. Maar ook het scherm werkte niet
en de zetelaantallen die ik in mijn oortje doorkreeg, klopten eveneens niet. Het ging volledig fout.
Voor mij was het vooral een mentaal leerproces. Techniek blijft mensenwerk, dat kan altijd fout gaan. Maar je kunt wel leren er op de juiste manier op te anticiperen.”
Vierdaagse van Nijmegen
Waar ze wel met een goed gevoel op terugkijkt: de Nijmeegse Vierdaagse, die ze voor de negende achtereenvolgende keer uitliep. “Eigenlijk houd ik helemaal niet van wandelen. Wat mij zo aantrekt aan de Vierdaagse, is de gezelligheid. Er hangt een week lang zo’n gemoedelijke sfeer. Ik vind het hartverwarmend om te zien dat mensen hun huis openstellen en potten soep maken om aan de wandelaars uit te delen. Ook onder de wandelaars is er een enorme saamhorigheid. Ik krijg daar een heel positief gevoel van. Het is Nederland op z’n mooist. Dat ik vier dagen lang 40 kilometer moet lopen, neem ik dan maar op de koop toe.”
De Staxjes zijn hecht
Nu kijkt Dionne vooral uit naar de feestdagen. Voor het eerst in jaren is ze met Kerst vrij. Die brengt ze met haar ouders en zus in Boxmeer door, waar ze vandaan komt. “Net als de meeste Brabanders zijn ook de Staxjes vrij hecht. Mijn zus woont al negen jaar met haar Spaanse vriend in Barcelona. Ik probeer haar zo vaak mogelijk op te zoeken. Als ik haar twee maanden niet heb gezien, mis ik haar echt. Met de feestdagen komt ze naar Nederland. Zonder vriend, want die moet werken.” Kerst in huize Stax betekent vooral heel veel eten. “Zelf maak ik ook iets. Kerst is een van de weinige momenten dat ik in de keuken sta. Ik ben dol op koken, maar niet voor mij alleen. Door de week eet ik vaak overal en nergens en zie ik wel hoe ik de dag doorkom. Maar met Kerst vind ik het leuk om te kokkerellen. Tussendoor maken we cadeautjes open en rollen we een keer naar buiten voor wat frisse lucht. Omdat ik mijn familie weinig zie, zijn de feestdagen heel speciaal voor mij. Daar geniet ik enorm van.”
Oud & Nieuw
Met Oud & Nieuw moet Dionne wel werken. Op Oudjaarsavond verzorgt ze in Den Haag voor de NPO het Nationaal aftelmoment. “Ik ben benieuwd; het wordt vast heel leuk. Na afloop drink ik met de NOS-crew nog wel een glaasje. Maar laat wordt het niet, want de volgende dag sta ik weer in de studio het Journaal te presenteren.” Haar verwachtingen voor 2018? “Volgende maand gaan we Van onschatbare waarde opnemen, daar kijk ik erg naar uit. De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan, in maart, daar zal ik ook weer een rol in gaan spelen. Bij Koningsdag ben ik weer van de partij. En ik ga voor de tiende keer de Nijmeegse Vierdaagse lopen. Dat wordt een speciale editie voor mij. Eindelijk dat gouden kruisje! Verder hoop ik dat er weer mooie informatieve programma’s op mijn pad komen.”
Nationaal aftelmoment zondag 31 december, 23.50 uur • NPO 1