250 goed getrainde deelnemers staan aan de start van de zwaarste hindernisbaan ter wereld in het nieuwe SBS-programma Ninja Warrior. Het programma wordt gepresenteerd door Kim-Lian van der Meij en Dennis van der Geest. Jack van Gelder geeft sportcommentaar bij de spectaculaire beelden.
In de eerste vijf afleveringen van Ninja Warrior staan telkens 50 deelnemers klaar om zes uitdagende hindernissen te overwinnen, zonder hierbij in het water te vallen. Na deze eerste selectie volgen twee halve finales met elk negen obstakels. Wie in de finale de beruchte Berg Midoriyama bedwingt, waarbij je via een touw 25 meter omhoog moet klimmen, is de elfde ‘ninja warrior’ ter wereld en krijgt 25.000 euro. SBS zendt het programma uit, na aan het langste eind te hebben getrokken in een strijd met RTL. Televizier sprak met Kim-Lian van der Meij.
Wat is het succes van het programma?
“Allerlei soorten mensen doen mee: van groenteboer tot paaldanseres, van sportleraar tot de juf die voor de klas staat. De deelnemers zijn heel verschillend. Daarnaast is iedereen tegenwoordig bezig met gezond leven en fit zijn. De een doet aan crossfit de ander aan mud races en obstacle runs. Ik denk dat hier het succes ligt van dit programma.”
In totaal gaan 250 deelnemers de hindernissen te lijf. Zijn dat alleen maar spierbundels?
“We hebben een paar spierbundels die de hele wereld afreizen om daar het Ninja warrior parcours af te leggen. Het programma wordt al in 165 landen uitgezonden. Deze deelnemers zijn heel blij dat het programma nu eindelijk in Nederland is. Er zijn mannen en vrouwen met heel veel spieren, maar ook slungelige studentjes van 19 van wie je verwacht dat ze alleen maar achter de Playstation zitten. Met hun lange armen en benen komen zij nog best ver. Ook mensen met een handicap doen mee en willen zichzelf uitdagen en bewijzen dat je met een handicap ontzettend ver kan komen. Daarnaast zijn er mensen die voor de lol meedoen, zij komen verkleed als een Ninja turtle of Superwoman.”
Het doel is om alle obstakels te overwinnen. Wat moet je hiervoor kunnen?
“Het is belangrijk om allround te zijn, want niet elk obstakel ligt je. Als je alleen heel sterk bent, kunnen de hindernissen die lenigheid van je vragen lastig zijn. Daarnaast is het belangrijk om sterk en snel te zijn, want het draait ook nog eens om tijd. Je moet onder spanning kunnen presteren, want er zit publiek dat de deelnemers aanmoedigt, maar je hebt ook constant camera’s op je gericht. Stalen zenuwen zijn dus ook wel handig.”
Hoe kan je hiervoor trainen? De meeste obstakels vind je niet terug in de sportschool.
“Een paar fanatiekelingen hebben het hele parcours nagemaakt op hun zolderkamer of in de tuin. Sommigen klimmen voor hun sport en hebben veel voordeel door hun knijpkracht. De meeste deelnemers trainen door mee te doen aan obstacle runs. Die zijn razend populair.”
Wanneer je filmpjes op internet ziet, lijkt het allemaal erg makkelijk. Hebben jij en Dennis het parcours al uitgeprobeerd?
“Altijd als ik die filmpjes kijk, ziet het er zó makkelijk uit. We hebben een test-ninja, hij geeft een demonstratie voor de show. Met twee vingers in zijn neus springt hij van het ene naar het andere blok. Alsof het een eitje is, maar dan zie je 50 deelnemers moeite doen en er keihard voor vechten. Dan pas begrijp je hoe zwaar het eigenlijk is. Dennis en ik hebben de hindernisbaan nog niet uitgeprobeerd, maar het begint wel steeds meer te kriebelen. Eerst willen we het hele programma erop hebben staan, voordat wij het parcours afleggen. Stel je voor dat er iets gebeurt. Ik ben doodsbang dat ik mijn enkels breek bij de eerste hindernis.”
Wat wordt jullie rol in het programma?
“Ik sta aan de voorkant, voordat de deelnemers de baan op gaan en probeer te achterhalen waarom de kandidaten meedoen en hoe ze zich hebben voorbereid. Natuurlijk bereikt niet elke deelnemer de overkant. Ik vang ze op en kom met een handdoekje en troostende woorden. Dennis staat aan het einde.”
Wat is het verschil met WipeOut?
“Bij WipeOut draait het om lol hebben. De kandidaten in Ninja warrior nemen het programma bloedserieus en balen ook echt als het niet lukt. Ze willen allemaal laten zien dat ze heel ver kunnen komen. Ook is dit programma veel zwaarder. Dit doe je niet even, je moet hier heel hard voor trainen.”
Jij en Dennis presenteren voor het eerst samen, hoe gaat dat?
“Het is samen erg leuk en we hebben het heel gezellig. Dat is fijn, omdat het lange draaidagen zijn. Ik vind het knap hoe Dennis het doet. Voor hem is dit zijn eerste grote show. Misschien komt het door zijn sportervaring, maar Dennis blijft dicht bij zichzelf en is heel nuchter. Hij doet het heel leuk met de kandidaten, want hij begrijpt natuurlijk als geen ander wat het is om onder druk te moeten presteren als sportman of –vrouw. Ikzelf vind het heerlijk om dit programma te presenteren. Ik houd van grote shows, publiek dat aanwezig is en mensen die uitgedaagd worden.”
Benieuwd hoe het er in Amerika aan toe gaat?
Ninja warrior is vanaf donderdag 9 maart om 20:30 uur te zien bij SBS6.