In Nederland is Anna Olson nog geen beroemdheid, toch is het Canadese bakwonder in 190 landen te zien met haar programma Anna Olson Bake. In Nederland bakt ze op Food Network.
Er zijn heel veel kookprogramma’s, waarom moeten we naar dat van jou kijken?
“Er zijn twee typen mensen die zouden moeten kijken. Ten eerste de mensen die van bakken houden en die graag willen leren. Of je nu net begint of al heel gevorderd bent: ik weet zeker dat je nieuwe dingen kunt leren en ideeën opdoet als je mijn programma ziet. En als je niet geïnteresseerd bent, moet je evengoed kijken, omdat kijken calorie-vrij is!”
Dus als beginneling kun je toch jouw recepten probleemloos maken?
“Jazeker, ik leg alles heel goed uit. In in het recept vertel ik ook precies wanneer je wat moet doen, hoe jouw deeg eruit moet zien, enzovoort. Op die manier is het net of ik naast je sta als je bezig bent met bakken.”
Je bent op televisie te zien in 190 landen. Dat is idioot veel.
“Ongelooflijk, hè? Maar daar denk ik niet aan als ik een recept ontwikkel of bezig ben met m’n show. Ik vind het vooral belangrijk om mijn werk te delen. Eten draait om verbinding, het brengt ons samen.”
Maar toch: 190 landen!
“Toen ik dat hoorde, heb ik opgezocht hoeveel landen er eigenlijk zijn. En het blijkt dat er maar een handjevol landen is waar ik níet te zien ben.”
Heel veel mensen bakken nooit maar vinden het toch leuk om te kijken naar bak- en kook-
programma’s. Heb je daar een verklaring voor?
“Volgens mij werken kookprogramma’s troostend. Als je een heel slechte dag hebt gehad en daarna naar een kookshow op tv kijkt, is dat ongeveer hetzelfde als dat je bij de voordeur begroet wordt door je hond. Weet je wat ik trouwens verbazingwekkend vind? Dat veel mensen in de sportschool naar mijn show kijken! ‘Als ik nog twee kilometer fiets, mag ik een brownie eten’, denken ze dan. Dat werkt blijkbaar motiverend.”
Je werkt al sinds 2002 voor Food Network. Hoe bedenk je steeds weer nieuwe recepten?
“Koken en bakken is als een taal. De ingrediënten zijn je woordenschat en techniek is je grammatica. Je vertelt een verhaal en zolang ik ingrediënten heb, kan ik nieuwe verhalen blijven vertellen. En ik heb er nog lang niet genoeg van. Zodra dat zo is, stop ik er direct mee.”
Anna Olson Bake vanaf 8 december 16.00 ● Food Network via Ziggo kanaal 138