Lodewijk de Tuinman

Interview met Lodewijk Hoekstra over De Grote Tuinverbouwing

13 april 2019 11:00 | amusement | Door Irma Tomas

© GreenWorldMedia

Gooi die tuintegels eruit en zaag meteen de regenpijp af. Aan het begin van het tuinseizoen roept Lodewijk Hoekstra op de natuur de ruimte te geven. “Een tuin moet léven.”

Tekst: Tijgerbloedteksten

Zelf is hij het gelukkigst op de momenten dat hij met zijn kinderen in zijn eigen tuin kan rommelen. “Samen genieten van het koolmeesje in het vogelhuisje, de oogst van de eerste tomaatjes, de vogels horen fluiten. Iets mooiers is er niet.” Lodewijk Hoekstra (42), die in De grote tuinverbouwing voor de rubriek ‘Lodewijks groene geluk’ door het land trekt om duurzaamheid uit te dragen, komt volledig tot rust in zijn tuin. “Ik heb een prachtige oude kastanjeboom, die gaat niet zo lekker. Met compost en speciale meststofjes verwen ik hem vreselijk, in de hoop dat hij heel oud wordt.”

Niet kappen maar genieten

Veel mensen beseffen niet hoe waardevol bomen en groene planten in de tuin zijn, vindt Lodewijk. “Een boom geeft blad in de tuin of neemt het licht weg. Dus hup, we kappen hem. Terwijl zo’n boom van vijftig of honderd jaar oud gigantisch veel sfeer brengt. Geníet er gewoon van.”

Zelf kweken

De doorsnee tuinliefhebber is nog steeds niet zo ecobewust, stelt hij. “Maar het gaat de goede kant op, gelukkig. De tuin had lange tijd afgedaan. De trend was dat de tuin een verlengstuk van je woonkamer moet zijn, met veel comfort en grote tegels, want we hebben geen tijd om in de tuin te werken. Maar een tuin is geen trendy kleurtje op de schutting of een hippe loungehoek.”

Hoekstra merkt dat mensen de tuin herontdekken. Zelf kweken is de nieuwe trend. “Ook voor kinderen is dat moestuinieren geweldig, ze leren hoe belangrijk de natuur is. Bij mij begon de liefde voor groen ook als kind. Mijn moeder in de tuin helpen, slootjes springen, lekker buiten bezig zijn. Op een gegeven moment zag ik het mooie van de natuur in en werd ik er blij van.”

Kinderen

En hoe leer je je kinderen van de tuin te houden? “Simpel, geef ze er een eigen plekje om dingen te zaaien. Laat ze lekker vies worden, prima. Ik heb nog nooit een kind meegemaakt dat het niet leuk vindt een plant in een potje te stoppen.”

Hoekstra heeft ook handige en duurzame tips voor de volwassen tuinier. Ten eerste: tegels eruit! Dat volstraten van je tuin is passé. Een terras en een paadje is toch genoeg? Lachend: “Wie weet wordt ‘tuintegelschaamte’ een nieuw begrip. Die versteende tuin kan echt niet meer. Mensen denken dat tegels minder onderhoud vergen, maar dat is niet zo. Ze worden vies, er schiet onkruid tussen omhoog en het regenwater kan niet weg.”

Iedereen heeft groene vingers

Van die tegels kun je wél weer een leuk stapelmuurtje maken waar hagedisjes lekker kunnen opwarmen op een zomerse dag. Die oude cementteil tover je om tot een leuke waterbak, vogels zijn er dol op. In opengeknipte plastic melkpakken kweek je nieuwe plantjes. “Wees vooral niet bang. Ik zeg altijd: iedereen heeft groene vingers. Tuinieren is niet moeilijk. Laat gewoon de natuur zijn gang gaan, dat is mijn gouden tip. Echt, het hoeft allemaal niet keurig aangeharkt te zijn. Een tuin moet leven.”

Water

Aandacht voor water in de tuin en het klimaat zijn de opkomende trends, stelt de tv-tuinman. Of het nu gaat om wateropslag of speciale beregeningssystemen die precies genoeg water afgeven zonder verspilling. De regenpijp aan de onderkant afzagen, zodat het water niet rechtstreeks het riool in stroomt, is ook een goede manier om regenwater in je tuin te krijgen. “Dat is goed voor de waterstand en het zorgt ervoor dat je minder hoeft te sproeien.”

Onkruidbestrijdingsmiddelen

Chemische onkruidbestrijdingsmiddelen zijn uiteraard uit den boze in de levende tuin. Neem een ecologische variant op natuurlijke basis, of pluk het zelf, zoals Hoekstra doet in zijn tuin van 1900 vierkante meter. “Lekker rustgevend”, lacht hij. “Ik laat trouwens ook veel blad liggen. Samen met wat gehakseld hout is dat een voedingrijke mulchlaag voor de planten. Zo ontstaat leven in de bodem. Dat geeft gezondere planten en veel minder onkruid. Je kunt de natuur voor je laten werken.”

Tenslotte: met bloeiende planten en een haag in plaats van een schutting lok je vogels en insecten. En die zijn belangrijk. “Veel mensen hebben tuinangst; die zien een beestje en dat moet meteen dood. Maar voor het ecosysteem zijn insecten en andere dieren onmisbaar. Laat je tuin dus vooral een beetje rommelig worden, dat vinden dieren fijn. Hoekjes met plantafval voor de egels, takjes, blaadjes. Met heel kleine stapjes kun je heel veel doen voor een betere wereld.”

De grote tuinverbouwing | zaterdag | SBS 6 | 17.05

Meer over