Hoe ziet Het mooiste meisje van de klas eruit in coronatijd? Jaap Jongbloed over het programma dat hij al twaalf jaar presenteert. ‘Na een tijdje zonder opnames word ik weer gretig naar de verhalen.’
Is meedoen aan dit programma niet extra emotioneel als je terminaal bent?
“Het verhaal stond al een jaar op de planning, maar we dachten: kunnen we dit wel doen? Zeker toen ze zo verslechterde. Alleen Juliette wilde juist nu een document maken over haar leven, voor haar kinderen. Soms voelde het alsof ze haar leven rekte om te uitzending af te kunnen maken.”
Dit seizoen is opgenomen in coronatijd. Wat is er anders?
“Teruggaan naar de sfeer van vroeger en de persoonlijke gesprekken, dat blijft. Alleen gaan we niet naar het buitenland. Met uitzondering van de eerste aflevering waarin we een vrouw bezoeken op Ibiza. Die was al opgenomen. Eerder gingen we ook niet elke aflevering naar het buitenland. Alleen als daarvoor aanleiding was. Maar het geeft het programma wel extra kleur en een exotisch tintje. In ruil daarvoor behaalde een van onze redacteuren speciaal een dronediploma. Zij maakt nu prachtige filmische dronebeelden van de plekken in Nederland.”
Hoe gaan de ontmoetingen op anderhalve meter?
“Er wordt niet meer geknuffeld, maar het leuke van die ontmoetingen is vooral de verrassing van het weerzien en de herinneringen ophalen. Dus de knuffel is minder relevant dan bij All you need is love. Juist de ongemakkelijkheid is leuk bij herenigingen. Het grappigste moment vond ik een vrouw die haar eerste vriendje straal voorbijliep. Ze herkende de inmiddels kale man totaal niet. Dat is veel leuker dan in elkaars armen vallen.”
Je presenteert dit al sinds 2008. Begint het niet te vervelen?
“We maken maar zes of acht afleveringen per jaar. Dus telkens zit er een lange periode tussen. Na een tijdje word ik dan weer gretig en denk ik: welke verhalen krijg ik nu weer te horen? Zo was ik dit seizoen erg onder de indruk van Verona. Zij werd tot haar zestiende gehersenspoeld door haar fanatieke Jehova’s getuigenfamilie. Op haar vierde moest ze al op een podium deurgesprekken oefenen. Ze vierde nooit verjaardagsfeestjes en kreeg geen snoep. Zoiets had ik nog nooit gehoord.”
Het draait allemaal om jeugdherinneringen. Waarom zijn die zo belangrijk?
“Het is misschien cliché, maar wat je op de middelbare school meemaakt vormt je. Sommige meisjes zijn echt op een voetstuk gezet. Voor hen is de realiteit later – als ze dezelfde dingen meemaken als anderen – soms best confronterend. Niet iedereen ziet haar uiterlijk achteraf als iets positiefs. Veel vrouwen werden niet voor vol aangezien en ervaarden vooroordelen. Zoals een advocate die ze eerst niet wilden aannemen bij een groot advocatenkantoor. Ze zeiden: ‘Jij bent zo knap, jij kunt nooit hersens hebben’, maar dan subtieler.”
Verlang jij door de opnames soms zelf ook terug naar je jeugd?
“Het is niet zozeer terugverlangen, maar ik ben wel nieuwsgieriger geworden. Ik ben nooit naar een reünie van mijn middelbare school geweest en nu had ik me net opgegeven voor deze zomer en gaat het niet door. Ik had een paar sprankelende types in mijn klas en wat hooghartige jongens die zichzelf intellectueel beter vonden van de rest. Daar heb ik nooit meer wat van gehoord, dus ik ben benieuwd wat er van hen geworden is.”
Heeft corona nog consequenties voor je andere programma’s?
“Bij Opgelicht dachten we dat het beperkend zou zijn. Het bijzonderste is immers de confrontatie. Gelukkig lukte dat nog aardig. Mede door een vindingrijke verslaggever die met een megafoon en hoogwerker een oplichter voor zijn raam met de billen bloot zette. Van EenVandaag zijn er juist meer uitzendingen, en ik ben net begonnen met een podcast over gezond lang leven: Jong bloed. Dus ik ben bevoorrecht: ik werk meer dan ooit.”
Het mooiste meisje van de klas | Donderdag | NPO 1 | 21.20 uur