Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven zijn vanaf deze zondag weer terug met een kersvers seizoen Heel Holland Bakt. Samen met ons blikken de twee vooruit.
Het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt staat op punt van beginnen. Met tien fanatieke bakkers, nieuwe lastige opdrachten en kersverse grapjes van André van Duin belooft ook deze reeks weer een feestje te worden. Juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven hebben er in ieder geval heel veel zin in.
Lees ook: Alles over Heel Holland Bakt 2024
Wat kunnen we dit seizoen verwachten?
Janny: "Het niveau ligt dit jaar echt heel erg hoog en het is ook lekker divers. We hebben echt een grote diversiteit aan bakkers, zowel in leeftijd, achtergrond maar ook vooral in bakkarakter. Het is dus echt heel leuk om te kijken, er gebeurt immers van alles."
Hoe kan het dat de bakkers dit jaar nóg beter zijn?
Janny: "Dat komt grotendeels door het internet. Tegenwoordig kan je overal je inspiratie vandaan halen. Er komen daarnaast ook ieder jaar weer nieuwe technieken bij, waardoor mensen ook weer op andere ideeën worden gebracht. Pinterest, Instagram en TikTok helpen daar ook zeker bij."
Hebben jullie dit jaar ook wat nieuws opgestoken van de deelnemers?
Janny: "Ja, zeker. Wat ik vooral opvallend vond, waren de smaakcombinaties van sommige deelnemers. Het is dan echt zo van: oh, daar heb ik nog nooit aan gedacht, maar het werkt wel."
Robèrt: "Wat ik dit jaar opmerkelijk vond, als ik er zo over nadenk, was dat de deelnemers heel erg bezig waren met het uiterlijk vertoon. Ze denken dan van: als het er maar mooi uitziet, zal het met de smaak ook wel goed zitten."
Is dat ook zo?
Robèrt: "Uiteindelijk is smaak het belangrijkste."
Janny: "Smaak is inderdaad het belangrijkste, maar het moet er wel aantrekkelijk uitzien om te willen gaan eten. Als iets heel mooi is en het is niet lekker, dan voel je je meer bekocht dan andersom. Mensen vinden het dan ook weleens gek als wij zeggen dat iemand bij een wat minder aantrekkelijk gebakje alsnog hoge punten krijgt. Maar als het technisch gewoon goed gemaakt is en het zo lekker is, is minder versierd ook niet erg.
In het begin vonden mensen ook bij dingen die rijk gedecoreerd waren van: dat is knap. Dat is niet per se knap, heel goed bakken is knap."
Hoe bedenken jullie eigenlijk alle opdrachten?
Janny: "Wij bedenken de opdrachten vaak samen en dan met de redactie. Door het jaar heen verzamelen wij dan ook van alles. Ik was bijvoorbeeld laatst in Frankrijk en zag een taartje bij een patisserie wat ik echt nog nooit had gezien. Ik heb daar vervolgens een foto van gemaakt, meegenomen en natuurlijk ook geproefd. Het was toevallig een baksel dat ook een eigen naam had, dat vind ik dan heel leuk. Het is toch een klassieker."
Robèrt: "Wat mensen niet beseffen, is dat er bijvoorbeeld nooit een croissant gemaakt zal worden in de tent. Het deeg moet je namelijk toeren en vooral lang laten rijzen. In die tijd hebben de bakkers niets te doen en dat kost simpelweg veel te veel tijd op zo’n productiedag."
Janny: "Onze grootste beperking is nooit het aantal ideeën, maar om het de bakkers binnen 2 à 3 uur (voor het spektakelstuk, red) te laten maken. Een technische opdracht mag zelfs niet lang duren dan anderhalf uur of een uur en een kwartier."
Robèrt: "Af en toe mogen ze best wel wat langer zijn, maar dan moet de eerste opdracht weer wat korter zijn. We hebben die eerste dag in totaal vier uur lang om te filmen, daar moeten we ons aan houden."
Tot slot, waarom moet gewoon iedereen naar dit seizoen kijken?
Janny: "Omdat het even een uurtje in de week weer een lieve wereld is."
Robèrt: "Daar sluit ik mij helemaal bij aan!"
Heel Holland Bakt is vanaf 28 januari iedere zondag vanaf 20:30 uur te zien bij Omroep MAX op NPO1.
Interview: Dominique Hofman & Janine van Rooden / Tekst: Judith Regeling