Het eerste grote internationale succes van Utopia is binnen: zender Fox zal de realistyserie uit Laren in Amerika lanceren.
Dit is precies waarop superproducent John de Mol gokte toen hij op de startknop van Utopia sloeg. De luxe realityserie kost hem meer dan SBS betaalt, maar succes in Nederland leidt bijna automatisch tot succes in de rest van de wereld.
Dat trucje haalde hij uit met The Voice of Holland, hij herhaalt dat nu met Utopia. Fox zal de realityshow in Amerika lanceren, voor tv-makers nog altijd het belangrijkste land ter wereld.
Utopia in Amerika
Uit Amerika komen lovende woorden van de realitybaas van Fox. Aan The Hollywood Reporter: "Utopia wordt het grootste en meest ambitieuze sociale experiment dat ooit op televisie is uitgezonden. Ik vind het dan ook geweldig dat Talpa Media USA voor FOX heeft gekozen."
Hoewel de Utopianen in Nederland tot nu toe vooral de bestaande maatschappij kopiëren, geloven ze aan de andere kant van de Atlantische Oceaan dat alles mogelijk is.
"Het programma biedt mensen van alle rangen en standen de mogelijkheid om helemaal opnieuw te beginnen en de regels van de beschaving zoals wij die kennen te herschrijven. Dat kan zowel een ultieme fantasie als een boze droom opleveren."
Fox had geen zin om lang te wachten. "We hebben zo snel gehandeld als we konden. Het fundament van het format is erg goed. Het idee dat we een nieuwe microsamenleving op gang brengen is onweerstaanbaar en prachtig uitgedacht."
Weg met de vertraging
In Amerika zal Utopia ook 24 uur per dag online te volgen zijn. Maar anders dan in Nederland zal de realityshow niet iedere dag op tv te zien zijn, maar slechts een keer per week.
Dat is meteen het einde van de in Nederland zo gehate vertraging tussen werkelijkheid en uitzending, die op dit moment 7 dagen is.
Proeftuin Nederland
Voor een internationale tv-producent als John de Mol is Nederland een proeftuin om nieuwe programma's op te starten en de fouten glad te strijken.
Net als bij The Voice of Holland zie je dat het format gaandeweg bijgesteld wordt en verbetert, waarna het met veel succes in andere landen geproduceerd kan worden.
SBS 6 wil Utopia in Nederland redden door de gehate vertraging terug te schroeven.