Johnny de Mol over Hotel SynDroom

29 maart 2017 14:25 | amusement | Door Televizier

© Nick van Ormondt

Johnny de Mol (38) gaat met Hotel ­SynDroom een stap verder dan met zijn vorige tv-hit: vier mensen met een verstandelijke beperking runnen een hotel, waar gasten, ook met een verstandelijke beperking, hun dromen kunnen waarmaken.

In 2015 won SynDroom de Gouden Televizier-Ring. Niets meer aan doen, zou je zeggen. Bedenker en presentator Johnny de Mol legt uit waarom hij het programma toch veranderde in Hotel SynDroom.  “We wilden de lat hoger leggen en er in alle opzichten een schepje bovenop doen. Vooral om die mensen nog meer in hun kracht te zetten. We zijn een maand lang intern gegaan in een hotel dat vier mensen met een verstandelijke beperking samen met mij runden. De gasten die naar het hotel komen zijn ook verstandelijk beperkt en net als in SynDroom worden hun dromen waargemaakt. Maar ze moeten er nu zelf meer voor doen. Ik zeg bijvoorbeeld: ga zélf maar eens bellen en vragen of iets mag. Deze mensen hebben ook ambities, dromen en wensen, maar de weg ernaartoe is vaak lastiger. Ze hebben er ook zeker onze hulp bij nodig. Maar op het moment dat ze het zelf doen en resultaat bereiken, is de vreugde vele malen groter en groeit hun zelfvertrouwen.”

Big Brother

Hotel SynDroom is volgehangen met camera’s. “Ja, een beetje à la Big brother. Dat heb ik dan weer goed gejat van iemand die ik heel goed ken”, lacht De Mol met een verwijzing naar zijn vader John. “Het is echt een meerwaarde, want met deze bijzondere mensen kun je niet veel sturen of overdoen en op deze manier konden we de dingen spontaan laten gebeuren. De gasten en de medewerkers van het hotel komen elkaar tegen in de algemene woonkamer en dan kun je niet de hele dag met een camera staan hopen dat er een leuk gesprek komt. Omdat we continu camera’s hadden lopen krijg je een natuurlijk en authentiek beeld.”

Voetbalelftal

Zo kan het gebeuren dat Johnny de Mol aan het begin van een aflevering zijn hotelploeg bij elkaar roept en meedeelt dat er die dag een voetbalelftal komt en dat er wel voor gezorgd moet worden dat het een beetje rustig blijft in het hotel. Later op de dag registreert een camera feilloos dat gastenontvanger Marc de voetballers keurig tot de orde roept en hen eraan herinnert dat er ook nog andere gasten zijn. De aflevering met het voetbalelftal zorgt trouwens ook voor mooie momenten van een totaal andere aard. Een G-elftal uit Abcoude is hardcore fan van Ajax
en gaat een klassieker spelen tegen een G-team uit Rotterdam. De Mol: “Het was ook míjn droom om Davy Klaassen en Dirk Kuijt te laten coachen. De aanvoerders van Ajax en Feyenoord die lachend naast elkaar hun teams coachen … Het is gelukt.  Hoe bijzonder is dát!”

Hulpprogramma’s

Het zal niemand ontgaan zijn dat Johnny de Mol grossiert in programma’s waarin kwetsbare mensen centraal staan: Project P, De reis van je leven, De wensboom en Family Island, om er een paar te noemen. Privé houdt hij zich intensief bezig met de hulp aan vluchtelingen op Lesbos, waar hij met een groep vrienden een hulpprogramma opzette. De wens om te helpen heeft hij van huis uit meegekregen, vertelt hij. “Mijn wieg stond natuurlijk op een mooi plekje. Ik heb nooit iets te klagen gehad en ik heb heel nadrukkelijk in mijn opvoeding meegekregen dat geven aan een ander veel meer geluk brengt dan allerlei materialistische dingen.”

Lesbos

Toen ik anderhalf jaar geleden voor het eerst naar Lesbos ging, heb ik met eigen ogen gezien hoe op drie uur vliegen hiervandaan met die mensen wordt omgegaan. Zonder vrijwilligers was het er nog slechter geweest. Ik wil mij daar graag voor inzetten en daar heb ik de laatste anderhalf jaar zeker veertig procent van mijn tijd aan besteed, zowel hier als op Lesbos. Als mijn kinderen straks volwassen zijn en vragen: ‘Wat heb jij gedaan tijdens de grootste vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog?’, dan kan ik ze wel het een en ander vertellen. En in een programma als Hotel SynDroom gaat het om kwetsbare mensen die vaak niet gehoord worden. Als ik ervoor kan zorgen dat ze echt gezíén worden, op een manier die aangrijpt maar vooral ook met een knipoog … en als ik dat dan ook nog eens een van de mooiste dingen vind om te doen, dan is het dus een win-winsituatie.”

Hotel SynDroom • vanaf woensdag 29 maart, 21.30 RTL 4

Meer over