Dertig Nederlandse jongeren trainen in een nieuw programma van BNN voor een herbeleving van D-Day. In het programma De Langste Dag maken ze persoonlijk mee hoe 6 juni 1944 verliep.
Op die dag landden tienduizenden jonge militairen op de stranden van Normandiƫ in Frankrijk om de Duitsers te verdrijven. Dat wordt nu, 70 jaar later, nagespeeld, meldt het ANP.
30 deelnemers
In De Langste Dag volgt presentator Patrick Lodiers 30 jonge mannen en vrouwen van 17 tot 25 jaar, die net als de militairen in de Tweede Wereldoorlog moeten strijden. Als een kopie van de gebeurtenis in 1944 wordt een team van parachutisten en infanteristen naar het Franse kustgebied gebracht.
Strijd
De strijd zal alleen niet tegen de Duitsers zijn, maar tegen elkaar. Twee teams strijden om de eeuwige roem. De vraag is welk team het eerst Parijs bereikt en met de meeste mankracht.
Primitief
Volgens Patrick Lodiers is het behoorlijk afzien: ''Het is zwaar, het is primitief, ze hebben geen mobiel of Facebook. Je ziet kandidaten tegen zichzelf strijden, je ziet de groepsdynamiek en je ziet ook het historische besef indalen: wat leeftijdsgenoten 70 jaar geleden hebben overgehad voor hun en onze vrijheid.”
Alleen de besten
Alleen de beste achttien mensen uit de groep mogen na de eerste trainingen door. De helft van hen mag even later een parachutesprong wagen uit een Dakota-vliegtuig. Het andere deel wordt aan wal neergezet.
Oma
Kandidaat Renzo doet mee om zijn oma trots te maken: ''Zij heeft een onwijs zware tijd gehad in de oorlog en is daar haar broer verloren die in het verzet meevocht voor onze vrijheid.''
Marinier
Miquell doet mee omdat zijn broer marinier is: ''Ik wilde laten zien dat we uit het zelfde hout gesneden zijn.''
Uitzending
De opnames zijn gemaakt in augustus en september 2013. Het programma wordt uitgezonden op zondag 2 maart om 20:25 uur op Nederland 3 en zal acht weken duren.
De Langste Dag is de opvolger van het programma De slag Om Arnhem.