Het is niet te overschatten hoe belangrijk hersenen zijn in het leven van een mens. Denken, bewegen, eten, zien, horen, voelen: in al die activiteiten spelen ze een cruciale rol.
1/4
Het orgaan is tevens ontzettend kwetsbaar. Een op de vier Nederlanders krijgt te maken met een hersenaandoening. Daarom doen wetenschappers veel onderzoek, en daarvoor is geld nodig.
Hersenstichting
In samenwerking met de Hersenstichting brengt omroep Max Geef om je hersenen, waarin Charles Groenhuijsen, Leontien Borsato en Bart Chabot bijzondere verhalen presenteren. Ook de stand van zaken wat betreft onderzoek wordt belicht en er vinden bijzondere optredens plaats.
Tumor
Chabot is 'ervaringsdeskundige'; in 2010 werd een tumor in zijn brein ontdekt, die twee jaar later bleek te zijn gekrompen. In De Telegraaf zei Chabot over zijn ziekte: "Ik heb oog in oog gestaan met mijn eigen eindigheid. Nu is elke dag een cadeautje."
Eigen ervaringen
De schrijver en Herman Brood-deskundige maakt in Geef om je hersenen op geheel eigen wijze reportages over veelbelovende onderzoeken. Ook voor Charles Groenhuijsen heeft het thema van de show een persoonlijk tintje.
Alzheimer
De oud-Amerika-correspondent van de NOS verloor vorig jaar zijn moeder aan Alzheimer. "Het was een langdurig en moeilijk afscheid. Wat zou het fantastisch zijn als we voor deze ziekte en andere hersenaandoeningen een oplossing kunnen vinden", zei hij daarover.