Wie is toch die man naast Herman den Blijker en Martijn Krabbé in Grillmasters? Dat is Jord Althuizen, wereldkampioen barbecuen. Welke tips heeft hij voor thuisgrillers?
Jij bent vorig jaar zelf wereldkampioen bbq geworden; vind je dat de kandidaten in Grillmasters er iets van kunnen?
„Ja en nee, degene die de ene dag een hoogvlieger is, zit de volgende dag in de onderste regionen. Dan geef je een opdracht die iedereen zou moeten kunnen en dan gaan ze het zichzelf ineens enorm moeilijk maken. Dat zal iets te maken hebben met de tijdsdruk, maar ja, we zijn wel op zoek naar grillmasters!”
Voor eens en altijd: wat is eigenlijk het verschil tussen barbecuen en grillen?
„Barbecuen is grote stukken vlees traag laten garen bij lage temperaturen - en dan heb ik het over soms wel 14 of 16 uur. Grillen is heet en snel. Het gaat om hoge temperaturen, waarbij vlees direct boven de kolen gaart. Dat is wat de meeste mensen thuis doen. Ikzelf ben een echte bbq-nerd.”
Wat is jouw taak bij Grillmasters?
„Ik ben samen met Herman den Blijker jurylid. Hij is meer een restaurantchef en let op de producten, de balans en de presentatie, ik kijk naar de techniek. Hebben ze het vuur goed beheerst? Gebruiken ze de accessoires? Ik kan al aan het bord zien of ze een goeie techniek hebben toegepast.”
Kan iedereen met een huis-tuin-en-keukenbbq hetzelfde maken als de kandidaten op tv?
„Zeker, we werken met producten die voor iedereen beschikbaar zijn. Mensen die van barbecuen houden, moeten echt kijken; Grillmasters levert veel inspiratie op en laat zien hoe je een mooi gerecht maakt.”
Dit is je debuut op televisie. Hoe vind je het gaan?
„Verrassend lekker: gooi er een kwartje in en ik praat wel. Bovendien werk ik met Martijn Krabbé en Herman, echte professionals. Holy moly, dacht ik in het begin, maar er is chemie tussen Herman en mij en je merkt dat Martijn echt gek is op eten. Ik voel me op m’n gemak. Het helpt ook dat ik verstand heb van barbecuen: ik ben er al vijf jaar full time mee bezig.”
Heb je als expert goede tips voor ons, amateurs?
„Investeer in een goeie bbq en neem er een met een deksel. Met een goedkope kun je ook lekker eten maken, maar die vervormt sneller; dan ontstaan er kieren en kun je de temperatuur niet meer beheersen. En juist dát is zo belangrijk voor een goeie garing en voor een lekker krokant korstje op het vlees. En doe vooral rustig aan. Steek niet om half zes de bbq aan, waarna je om zes uur de speklappen en kippenbouten eraf trekt. Want dat is barbecuen in Nederland. Nee, neem de tijd, maak er een dagje van. Zeg tegen je gasten dat de bbq vanaf 1 uur ’s middags is en begin bijvoorbeeld met een lekkere salade. Barbecuen heeft een heel sociaal karakter, het is uitermate geschikt om gezellig met z’n allen met een biertje rond het vuur te staan. Wil je het niet over de hele dag uitsmeren, doe dan eens één stuk vlees of vis op het vuur. Zoals een mooie ribeye of vis in zoutkorst, en presenteer die prachtig. Zo doe ik het ook. Barbecuen is booming, veel mensen haken aan. Maar het vergt ook wat oefening.”
Zijn er nog bbq-trends dit jaar?
„Vorig jaar had je de ‘beer can chicken’ waarbij de kip gaar wordt op - letterlijk - een blik bier. Dat is heel lekker. Maar volgens mij wordt ‘pulled pork’ (een soort draadjesvlees) de nieuwe carpaccio. Het vergt wel een beetje werk, want je moet het 14 tot 16 uur garen. Maar je ziet op bbq-fora al dat mensen trots vertellen dat ze om 2 uur ’s nacht hun bed zijn uitgegaan om de kooltjes op de bbq te vervangen. Ook de ‘bacon sushi rol’ gaat een hit worden deze zomer. Daarbij rol je gehakt om wat kaas, die leg je in een net van gevlochten bacon, en die rol je weer op. Dat snijd je – net als sushi - in plakken. Heerlijk!”