Welke invloed heeft het weer in Nederland op kunst, de geschiedenis en ons humeur? Philip Freriks en Erwin Kroll meten het in de zesdelige Max-serie Lekker Weertje.
Ze waren tussen 1996 en 2009 collega’s bij het NOS Journaal. Nieuwslezer Philip Freriks sloeg aan het eind van de uitzending met een woordspeling een bruggetje naar weerman Erwin Kroll. Die gooide er op zijn beurt een kwinkslag tegenaan. Op dezelfde luchtige toon presenteert het duo nu Lekker weertje.
Lekker weertje
Ze trekken in deze zesdelige Max-serie door heel Nederland om met elkaar en allerlei deskundigen te praten over het weer. Philip: ‘’Ons programma is pretentieloos, maar het levert wel een aantal weetjes op over ons land waar je iets van leert. Het weer is het meest besproken onderwerp van Nederland. Toch vind ik het zelf niet zo boeiend. Ik vind het vooral leuk dat we onderzoeken hoe het weer allerlei zaken beïnvloedt. Zelfs de loop van de geschiedenis. Wist je dat de Fransen in 1795 ons land konden binnenvallen dankzij de bevroren Waal? De rivier was een slagveld.”
Wat vonden de twee presentatoren het meest verrassend?
‘’Dat wind erotisch blijkt te zijn”, zeggen ze in koor. Dat leerden ze van een filosoof die uitlegde dat opwaaiende lucht onze tastzin aanspreekt. Aanraking dus. En wat is aanraking anders dan erotiek? Van de weeromstuit hebben de twee zich ook in elkaars karakters verdiept. Philip: ‘’Erwin is wisselvallig. Zonnig met stapelwolken.” Erwin: ‘’Philip is veel stabieler. Hij is meestal vrolijk en gezellig.” Philip: ‘’Inderdaad. Ik ben het zonnetje in huis. Maar wel met her en der een wolkje en af en toe een buitje.’’
Philip Freriks presenteert uiteraard ook nog de populaire kennisquiz De Slimste Mens.