John de Mol overweegt om te stoppen met de livestreams van Utopia. Al het nieuws lekt namelijk al uit voor de televisie-uitzending.
Het probleem is dat de tv-uitzendingen een paar dagen achterlopen op de digitale livestream. Zo duurde het ruim een week voordat de allang vertrokken Lindy ook van de beeldbuis verdween. Kort geleden werd na een klachtenreeks besloten de tijd tussen beide uitzendingen te verkorten, maar het actualiteitsprobleem blijft.
Twijfels
“We hebben nog geen besluit genomen, maar we worstelen een beetje met de vraag: wat doen we met die livestreams? Moeten die niet teruggedraaid worden of misschien wel dichtgedraaid worden?“, aldus De Mol vertwijfeld in een uitzending van Radio 2.
Censuur
Een andere optie is het censureren van livestreams. “Om die alleen open te stellen op momenten dat er dingen gebeuren die leuk zijn om naar te kijken, maar geen impact hebben", stelt De Mol.
Achterlopen op de actualiteit
Dat de tv-uitzendingen nu niet vijf, maar twee dagen achterlopen, helpt volgens de producent niet. “Het blijft een feit dat het nieuws uit het programma eigenlijk al 48 uur eerder naar buiten komt, waardoor de actualiteit van het tv-programma minder sterk is. Dat maakt het in elk geval minder spannend.”
Social media
De Mol wijt een deel van het probleem aan social media. “In de tijd van Big Brother en zelfs De Gouden Kooi, waren al die media nog niet zo verschrikkelijk actief online. Toen was er ook geen Twitter en geen Facebook. Toen hadden we daar minder last van en nu hebben we daar wel last van.”
“We konden de impact daarvan niet voorspellen, ook omdat het programma beter scoort dan we ooit durfden te dromen. Daardoor is de nieuwswaarde rond alles wat in het programma gebeurt veel hoger dan gedacht.”
Beelden van dezelfde dag
Maar de gewenste oplossing van het probleem, de tv-uitzending van Utopia met beelden van dezelfde dag, is volgens De Mol onmogelijk. “Dat haal je niet. Dat is godsonmogelijk. Er draaien 100 camera’s 24 uur per dag. In 48 uur is dat al een hell of a job. Er wordt nu 48 uur rond de klok doorgewerkt. Eerder lukt niet, want dan zou je heel slechte kwaliteit krijgen.”