In het populair-wetenschappelijke programma Galileo onderwerpt Luuk Ikink zijn team aan de meest gekke experimenten. Televizier sprak met verslaggever Manuel Venderbos.
Manuel Venderbos, Shelly Sterk (die in het nieuwe seizoen twee dagen in de week het stokje van Ikink overneemt) en Jorn Rohde gaan ook in het derde seizoen op zoek naar antwoorden op bizarre vraagstukken. Vooral Manuel is niet bang om zijn lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. In het vorige seizoen van Galileo liet hij zich bijvoorbeeld opereren zonder verdoving en onlangs liep hij in zijn nakie rond bij RTL Boulevard.
Wat gaan we dit nieuwe seizoen zien van jou?
“Één van de experimenten die dit nieuwe seizoen voorbij komt, is het verschil in kracht tussen een gewone sterveling zoals ik en Rico Verhoeven. Nadat er bij mij verschillende testjes zijn afgenomen, begint de strijd pas echt. Met onze vuist moeten we schoolklei inslaan en dat is keihard. Dat het hard is, heb ik gemerkt. Het was super pijnlijk en toen ik sloeg was de deuk niet eens zichtbaar, terwijl Rico wel acht centimeter diep kwam! Ook hebben we een staredown gedaan en dat is behoorlijk indrukwekkend en in mijn geval letterlijk een stare down. Rico blikt of bloost niet en als een gast van 2 meter lang en 2 meter breed dan voor je neus staat, krijg je het best een beetje warm.
In een ander experiment hebben we uitgezocht wat de grootste kick geeft: racen op het circuit in Zandvoort, bungeejumpen of seks. Drie jongens en drie meiden werden onderworpen aan deze activiteiten en de uitkomsten waren opmerkelijk.”
Kom je altijd weer op je pootjes terecht of breng je regelmatig een bezoekje aan de huisarts?
“Tot nu toe breng ik het er nog aardig goed van af. Soms kom ik wel bont en blauw terug of kan ik drie dagen niet lopen. Dit was het geval in het experiment met Rico Verhoeven. Volgens Rico was het leuk als ik met een aanloop in de lucht zou springen en hem dan een klap voor zijn kop zou geven. Het enige wat Rico zou doen, was mij zachtjes terugduwen en daar zou ik niks van voelen. Toen de camera’s draaiden, sprong ik veel hoger dan we hadden geoefend en kreeg ik een trap vol op m’n bovenbeen. Ik kon drie dagen niet lopen, maar ach dat hoort er allemaal bij.“
Wat is voor jou in het nieuwe seizoen het meest spannende experiment wat je hebt uitgevoerd?
“Samen met de cameraman heb ik een nacht doorgebracht in het spookhuis van Johan Vlemmix. Het is bekend dat het daar spookt en wij hebben onderzocht of dit klopt. Ik kan je vertellen dat we ’s nachts, toen we een rondje liepen door het huis, ons kapot zijn geschrokken en gillend naar onze slaapzak zijn terug gerend.
Ook ben ik voor het eerst in mijn leven gaan freediven. Ik kreeg training van Nanja van den Broek, wereldkampioene freediven. Zij kan zes minuten zonder zuurstoffles onder water blijven. Ik hield het iets minder lang vol. De eerste keer bleef ik 1 minuut 20 onder water. Na ademhalingsoefeningen deed ik het een stuk beter. Dat is ontzettend spannend, omdat je hersenen het gevoel krijgen dat ze zuurstof nodig hebben, dus wil je zo snel mogelijk naar boven. Volgens Nanja heeft je lichaam genoeg zuurstof en kan iedereen met gemak twee minuten onder water blijven.”
Heb je wel eens iets geweigerd, omdat je het te eng vindt?
“Bungeejumpen doe ik absoluut niet, want ik heb heel erg hoogtevrees. Ik wil mijn vrees best inzetten voor leuke tv, daarom heb ik ook parachutegesprongen en toen schreeuwde ik alles bij elkaar. Je zou denken dat bungeejumpen dan ook wel moet lukken, maar daar begin ik niet aan. Ik denk gewoon dat het elastiek bij mij te lang is. Het is me tot nu toe elke keer gelukt om dat te weigeren.”
Wat zou je ooit nog willen doen?
“Alle politiemensen wagen hun leven voor onze veiligheid, maar zijn zij met een kogelvrijvest om zelf eigenlijk wel veilig? Het intrigeert mij om te testen hoe goed zo’n vest is. We hebben helaas nog geen partij gevonden die bereid is om op mij te schieten, zelfs na overleg met mijn vrouw en levensverzekering.
Ook lijkt het met te gek om de grootste kabelbaan van de wereld uit te testen. Tegelijkertijd vind ik dat doodeng, want ik heb natuurlijk hoogtevrees. Maar goed: zolang ik maar niet hoef te bungeejumpen.”
Het nieuwe seizoen van Galileo is vanaf 3 april elke werkdag te zien om 18:55 uur op RTL 5