Marc-Marie Huijbregts presenteert de nieuwe tv-serie Lief dagboek. Volwassenen gaan het podium op en lezen veelal gênante fragmenten voor uit hun eigen tienerdagboek. Het levert ontroerende, maar vooral erg grappige momenten op.
Tekst: Tijgerbloedteksten
Lief dagboek is gebaseerd op een Amerikaanse theatershow. Hoe zit dat?
“Op Netflix staat de serie The mortified guide. Dat is de tv-registratie van een theaterconcept waarin volwassenen voor een volle zaal uit hun eigen tienerdagboek voorlezen. Maar daar is geen presentator. Mensen gaan gewoon op en lezen gênante fragmenten voor. In onze Nederlandse versie ben ik er om de boel aan elkaar te praten en de voorlezers te begeleiden.”
Geldt voor de dagboekfragmenten: hoe gênanter hoe leuker?
“Hoe eerlijker en onbeschaamder, hoe meer mensen zich erin zullen herkennen. De meeste schreven ongefilterd, zonder erbij na te denken of iemand anders het ooit zou lezen of horen. Nu dat toch gebeurt, voel je ook schaamte bij de auteurs om wie ze vroeger waren en wat ze toen dachten. Maar er is vooral veel relativering omdat sommigen inmiddels zestig jaar ouder zijn. Ze kijken op een andere manier naar zichzelf terug en moeten daar ook om lachen.”
Waar gaan de fragmenten zoal over?
“Wat mij erg opviel is hoe bekaaid beste vriendinnen er vanaf komen. Die werden ook vaak als concurrent gezien waarop ze flink afgaven. Erg grappig. Ontroerend vond ik het verhaal van een tiener die erachter kwam dat ze een hersentumor had. Via haar dagboek volg je het hele proces dat ze doorliep, Inclusief het ontwaken na de succesvolle operatie. Daarnaast is het vooral vaak lachen om gênante momenten. Het is best grappig wanneer je als 32-jarige terugleest dat je op je zestiende dood wilde omdat een trui bij de H&M uitverkocht was…”
De meeste vertellers hebben geen podiumervaring. Hoe pakt dat uit?
“Verbazingwekkend goed. Ze hoeven natuurlijk niet zomaar op om in het wilde weg iets te gaan vertellen. Ze lezen voor, dus dat is een prettig houvast. Daarbij probeer ik een veilige omgeving voor ze te creëren en ze zoveel mogelijk gerust te stellen. Ze worden gecoacht en gaan niet helemaal onvoorbereid het toneel op.”
Hield jij als puber zelf een dagboek bij?
“Jawel. Alleen was ik bang dat ooit iemand anders het zou lezen. Dus schreef ik heel zakelijk: daarnaartoe geweest, ’s middags dat gegeten, om zo laat gaan slapen... Totaal ongeschikt voor dit programma. Toch vroeg onze eindredacteur of ik eruit wilde voorlezen. Prima. Ik sloeg zomaar een pagina open en las. Maar het stukje eindigde ineens met: ‘Uitslag van mijn moeder. Bleek toch hersenbloeding’. Toen schrok ik erg. Ondanks de droge notatie werd ik ineens teruggetrokken naar dat moment in mijn jeugd.”
Waarom doen de kandidaten eigenlijk mee?
“Uit de dagboekfragmenten blijkt dat tieners vaak denken dat ze de enige zijn met moeilijke situaties of zwaar liefdesverdriet. Door hieruit voor te dragen valideren zij toch een beetje hun eigen jeugd. Ze kijken er nu van een afstandje naar en lachen met liefde om hun oude ik.”
Lief dagboek | zondag | NPO 1 | NTR | 21.20