The Voice Senior

Marco Borsato: 'Senioren zijn het leukst om te begeleiden'

30 augustus 2019 09:35 | amusement | Door Carlijn Schepers

© William Rutten
Als er één coach van The voice senior betrokken is bij zijn kandidaten, is het Marco Borsato. Diezelfde toewijding heeft hij voor zijn gezin. ‘Ik wil dat mijn kinderen hun eigen fouten kunnen maken.’

De uitnodigingen voor de jaarlijkse Borsato BBQ zijn de deur alweer uit. Want voor Marco Borsato stopt zijn begeleiding niet na de opnames van The voice of Holland. Of hij nou de normale variant, die voor kinderen of voor senioren doet, na de uitzendtijd krijgt iedereen een uitnodiging voor een barbecue. Dit jaar organiseert de zanger hem al voor de zevende keer. En dat wordt gewaardeerd: vorig jaar kwamen er 130 van de 200 kandidaten die hij in totaal heeft gecoacht.

“Soms doen mensen lacherig over die barbecue, maar het gaat om mijn persoonlijke toewijding,” vertelt Marco op een bloedhete zomerdag. “Ik wil betrokken blijven bij mijn talenten. Voor sommige deelnemers is hun avontuur bij The voice al na één uitzending afgelopen. Ook voor hen wil ik er zijn. Iedereen die ooit in Team Borsato heeft gezeten mag altijd een beroep op me doen.” Ook voor de senioren staat Marco klaar als de camera’s stoppen met draaien. Hij is net als vorig jaar coach in het tweede seizoen van The voice senior.

Met wat voor vragen nemen de senioren na het programma contact met je op?
“Vaak bellen ze me om te vertellen hoe leuk ze hun deelname vonden. En dan vragen ze mijn advies over bijvoorbeeld hun setlist. Ik ben natuurlijk niet hun manager, maar ze kunnen mij wel als slijpsteen gebruiken.”

Inmiddels heeft Marco alle generaties al gecoacht bij The voice of Holland. Hij begon in 2011 bij de reguliere variant, een jaar later kwam daar The voice kids bij en sinds vorig jaar waagt hij zich ook aan het begeleiden van zestigplussers. “Dat is een heel andere doelgroep. Het zijn allemaal mensen met een heel leven achter zich.”

Zorgt dat voor veel verschillen met de reguliere Voice?
“Deze mensen doen mee omdat ze een laatste kans willen grijpen hun talent te tonen aan Nederland. Ze hebben bijvoorbeeld lang voor een ziek kind gezorgd, maar die zorg ligt nu in andere handen en daardoor hebben ze eindelijk tijd voor zichzelf. Dat is prachtig om te zien. Het gaat ze vaak niet per se om carrière maken, dus er ligt minder druk op. Bij de reguliere Voice zit er meer een energie achter van ‘als het nu niet lukt, lukt het nooit meer, dus het moet en zal’. Zo’n drive is ook mooi, maar heel anders.”

Coach je senioren ook anders dan jongere mensen?
“Wat bij senioren vooral belangrijk is: dat wij ze van hun beste kant laten zien. We hoeven ze niet uit hun comfortzone te halen, we moeten ze juist in hun kracht zetten. Zodat ze wat ze kunnen, nog één keer heel goed doen. Dat doe ik door samen met de kandidaat het goede liedje te kiezen en te kijken waar iemands talent ligt. Die rol is zo dankbaar om te vervullen. Het is ook een andere levensfase waarin deze kandidaten zitten. Ze hebben al eens een tegenslag gehad in het leven en ze zijn het gewend met teleurstellingen om te gaan. Daardoor staan ze stabieler op het podium én staan ze meer open voor coaching. Ze willen wel nieuwe dingen proberen, terwijl kandidaten van de normale Voice nog wel eens iets hebben van: ‘Waarom zou ik dat veranderen, dat doe ik altijd zo.’ Daarom vind ik de kids en de senioren ook het leukst om te begeleiden.”

Wat voor soort coach ben jij?
“De grootste stappen maak je met zelfvertrouwen. Dus als coach zorg ik ervoor dat iemand goed in zijn vel zit. Door iemand zelf ook te laten zien wat zijn sterke punten zijn. Want als je je zeker voelt ga je anders staan, lopen, kijken, zingen en praten.”

Gaat je stem niet achteruit als je ouder wordt?
“Dat valt best mee. De meeste stemmen die langskomen in The voice senior hebben weinig aan kracht ingeboet. En wat ze misschien zijn verloren, winnen ze terug met zeggingskracht. Een jongen van vijftien die Frank Sinatra’s My way zingt, hoe perfect ook, klinkt nooit zo geleefd als iemand van zeventig. De inhoud van zo’n lied komt pas echt over als iemand het zingt met levenservaring. Vaak gebeurt er iets prachtigs als mensen die hun hele leven al zingen ineens op zo’n groot podium staan, met goede coaching en een fantastische band achter zich.”

Zou je in een ander leven zelf hebben meegedaan?
“Ik heb natuurlijk de voorloper van de Voice gedaan, de Soundmixshow. Dus ik denk zeker dat ik me had opgegeven. Ik vind zingen heerlijk. Het is mijn uitlaatklep en in zo’n show kun je je talent een boost geven.”

En als je kinderen mee willen doen?
“Ik zou het ze niet verbieden, maar ze zijn nog in een stadium waarvan ik denk: als je muziek wil maken, doe dat dan beter in de luwte. Zonder alle media-aandacht. Mensen vinden namelijk meteen iets van je, goed of slecht. Zeker met zo’n achternaam zijn de verwachtingen hoog. Ik heb er zelf ook jaren over gedaan om groot te worden. Buiten de schijnwerpers kunnen ze meer genieten van dat proces. Anders kom je meteen in die concurrentiestrijd met anderen, het gevecht om een positie in de hitlijsten en moet je allerlei vooroordelen afbreken.”


Op zijn socialemedia-accounts komen ze regelmatig voorbij: zijn vrouw Leontine, zijn zoons Luca (20) en Senna (17), zijn dochter Jada (16) en zijn moeder Mary. Met de hele familie op vakantie in een boerderij in het Drentse Dwingeloo, met Leontine op een wit strand op de Malediven of met zijn moeder klimmen naar de top van de Grote Kerk in Alkmaar: de wereld mag weten dat Marco een familiemens is.

Waar komt dat vandaan?
“Ik ben een Italiaan, dus dan hou je van gezelligheid met familie, vrienden en kennissen. Het liefst met z’n allen aan een lange tafel. Ik vind het heerlijk om te koken en te zorgen dat er genoeg van alles is. Vandaar ook die jaarlijkse barbecue. In Nederland is het meestal eten, snel opstaan en tv-kijken. In Italië is het hele proces belangrijk. Kleine maaltijden bereiden en eten, lang tafelen, praten. Zo beleven we veel fijne avonden met z’n allen.”

Ben jij net als in de Voice ook een coachende vader?
“Ik denk wel dat ik een coachende, adviserende rol aanneem, ja. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen de ruimte krijgen eigen fouten te maken. Dat ze leren wat de consequenties zijn als ze verkeerde keuzes maken. Sommige mensen zitten zo bovenop hun kinderen: dit moet je doen, dit mag je niet. Ik vraag me af of kinderen daar gelukkig van worden. Liever laat ik het ze zelf ontdekken. En dat doen ze ook. Ze kiezen ieder hun eigen pad en daar mogen ze zo lang over doen als ze willen. Ik was zelf een laatbloeier, maar ik heb ook mijn dromen waargemaakt.”

The voice senior | vrijdag | RTL 4 | 20.30 uur

Meer over