Je eigen droomhuis bouwen is bepaald geen sinecure. Presentatrice Marlayne Sahupala weet er alles van.
Moeten de mensen in Je eigen droomhuis aan specifieke voorwaarden voldoen behalve dat ze gaan verbouwen?
“Ze moeten het gevoel hebben dat ze hun droomhuis gaan bouwen, echt iets bijzonders dus. Dat kan variëren van het verbouwen van een eeuwenoude boerderij tot het van de grond af aan opbouwen van een woonboot. En daarnaast moet er ook een verhaal aan vastzitten.”
Je gaat tijdens de bouw diverse keren kijken. Hoe lang ben jij gemiddeld bezig met een uitzending?
“Dat hangt af van hoe het project verloopt. Wat vaststaat is een openingsgesprek en een eindgesprek. Tussentijds hangt het af van de omstandigheden. Als er grote problemen zijn ga ik kijken om te zien hoe ze het oplossen. Als het ineens heel snel gaat, moet ik er ook gauw heen, anders zijn ze klaar. Maar dat gebeurt zelden. Want óf er wordt asbest gevonden óf de aannemer maakt er een potje van óf er is iets met vergunningen…”
Valt het vaker tegen dan mee?
“In pakweg 70 procent van de gevallen duurt de verbouwing langer dan gepland. In het begin zijn mensen altijd vol goede moed: het kan snel en binnen het budget. Eigenlijk lukt dat bijna nooit. Ik vraag ook altijd of mensen ervaring hebben met zo’n grote verbouwing. Als het antwoord ‘nee’ is, dan is dat absoluut veelbelovend voor de uitzending!”
Hebben ze naast hun aanvankelijke optimisme nog meer gemeen?
“Een avontuurlijke inslag en ook wel wat naïviteit. Heel vaak zijn ze idealistisch. Veel mensen willen een energieneutraal huis bouwen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Het zijn mensen die precies weten wat ze willen en bereid zijn daar keihard voor te knokken. Ondanks tegenslagen krijgen ze het ook voor elkaar. Daar heb ik echt respect voor.”
Verbaast het je niet hoe ver mensen willen gaan voor hun droomhuis?
“Het gaat soms inderdaad heel ver. Neem de droom om een stolpwoning van glas te bouwen. Of de verbouwing van een oude boerderij die geen drie maanden, maar een jaar duurde. En al die tijd woonden die mensen in het voorhuis dat op instorten stond, met een provisorische badkamer in een tent. Maar als je dan langskomt en ziet hoe schitterend het is geworden, dan snap je dat het het allemaal waard was.”
Bij welk bouwproject van dit seizoen had jij de meeste bedenkingen?
“Bij de bouw van een lemen huis. De aannemer die dat ging uitvoeren was de buurman én een goede vriend. Hij introduceerde een organisch totaalconcept. Niet alleen qua vormen en materialen, maar ook in de zin van: hoe voelen we ons vandaag? En wat gaan we vandaag dus bouwen? Ik hoef je niet uit te leggen dat dat enige toestanden opleverde. Maar eerlijk is eerlijk: als je het nu ziet geloof je je ogen niet. Ook dit huis is prachtig geworden!”
Je eigen droomhuis, woensdag - SBS 6 • 21.30