In De nieuwe lekkerbek mogen Nederlanders hun zelfbedachte culinaire heerlijkheden presenteren aan een deskundige jury. ‘Hobbykoks, thuisbakkers, gastronomen en culinaire uitvinders die ervan overtuigd zijn dat hun eetuitvinding de nieuwe tompouce, kroket of kapsalon is, kunnen meedoen’, luidde de oproep die Omroep MAX enige tijd geleden de wereld inslingerde.
Maar toen Marlijn Weerdenburg een telefoontje kreeg met de vraag of ze met André van Duin een programma wilde presenteren, had ze geen idee waarover het ging. Marlijn: “Ik riep meteen jaaa! Degene aan de andere kant zei: je weet nog niet eens wat we gaan doen! Maar omdat ik zo’n fan ben van André en hem al op tv zag toen ik nog heel klein was, dacht ik: dat wil ik! Helemaal te gek! Het is ook echt een ervaring, hoor. Heel boeiend om zo’n enorme vakman van zo dichtbij mee te maken. En gelukkig is De nieuwe lekkerbek dan ook nog eens een heel leuk programma.”
Wandelende Wikipedia
De vijfde aflevering van De nieuwe lekkerbek is de finale. De eerste vier afleveringen zijn gewijd aan audities waarin telkens twintig culinaire uitvinders voor een vakjury koken. Robert Kranenborg, Alain Caron (onder andere Binnenstebuiten), culinair ondernemer Daan Faber en culinair journalist Ellen Scholtens beoordelen de gerechten.
Janny van der Heijden
Ook voor Janny van der Heijden (Heel Holland bakt) is een rol weggelegd. Zij geeft uitleg over smaakcombinaties en producten en belicht de historische kant van gerechten. “We noemen haar de wandelende Wikipedia”, vertelt Marlijn, die op haar Instagramaccount een foto van zichzelf met Janny postte. Eronder de tekst: ‘Wij klikken nogal hard’. Marlijn: “Dat kun je hebben. Dat je iemand ziet en meteen denkt: wat leuk dat jij mijn leven bent binnengewandeld. We zijn allebei van de positieve vibe en staan daar heerlijk van alles te proeven en enorm te genieten.”
Snijhulpje
De kandidaten die doorgaan, krijgen daarna begeleiding van vakmensen om hun product te verbeteren. Maar het gaat niet alleen om het gerecht, vertelt Marlijn. “De mensen die meedoen zijn een supermooie doorsnede van Nederland. En ze hebben allemaal een verhaal. De een probeert in zijn garage al jaren iets nieuws uit te vinden, een ander is afgekeurd voor het koksvak en wil iets nieuws wil bedenken. Er komen ook hele families mee om de kandidaten te steunen. Het wordt echt te gek.”
Natuurlijk kan de vraag niet uitblijven of Marlijn zelf ook van het creatieve kokkerellen is. “Helemaal niet. Mijn vriend wel. Die kijkt wat er in de koelkast ligt en zegt: ik maak wel wat. Dan wordt het nog lekker ook. Ik ben óf zijn snijhulpje, óf ik volg keurig een recept. Mijn vriend is ook degene die onze zoon Teun van tien maanden van alles laat eten. Gisteren hebben ze nota bene een harinkje gegeten. Ik zeg: hou op, dat kan toch niet? Blijkbaar wel.”
Inspirator
In dienst van KRO-NCRV presenteerde Marlijn recentelijk Hotel Romantiek en Broodje gezond. De nieuwe lekkerbek is niet zozeer een uitstapje naar Omroep MAX, vertelt Marlijn. Sinds januari van dit jaar is ze gaan freelancen. “Door het moederschap ben ik nog meer gaan beseffen dat ik de dingen die ik doe echt héél leuk moet vinden. Ik vind dat kindje zo leuk dat ik niet zomaar bij hem wegga. Als freelancer mag ik helemaal doen wat ik wil en dat past ook wel goed bij mij.
Op dit moment ben ik bezig met een nieuw programma voor KRO-NCRV dat in het najaar wordt uitgezonden. En ik ben een onewomanshow aan het voorbereiden waarmee ik in januari ga try-outen. Ik heb mijn Nederlandse muzikale helden aangeschreven met de vraag of ze een liedje voor mij wilden schrijven en ik ben zelf ook aan het schrijven. Tot nu toe gaat het heel goed. Ik wilde dit al zo lang. En toen Teun was geboren dacht ik: nu ga ik het doen. Wat dat betreft is het moederschap eigenlijk een lekkere inspirator voor mij.”
De nieuwe lekkerbek, woensdag - NPO 1 • 20.30 uur