Tekst: Bram de Graaf
“Qua carrière zit ik in een rollercoaster,” zegt Klamer. In februari startte hij met zijn eigen latenightshow Laat op vrijdag en nu mag hij op het tijdslot waarop voorheen De wereld draait door zat een nieuwe talkshow presenteren. “Het doel was om met Laat op vrijdag te kijken of zoiets bij me paste en of het werkte. En nu dit!”
Heeft iedereen in je woonplaats Houten je vreugdekreet gehoord toen het bericht kwam dat de keuze op jou was gevallen?
“Ik zat in de auto. Ik moet het nog steeds mentaal verwerken. Nu, door alle media-aandacht, besef ik pas hoe enorm het is.”
Hoe kwam men bij jou terecht?
“In mei ben ik benaderd en we hebben verschillende pilots opgenomen. Al maanden waren naast BNNVARA verschillende omroepen vanalles met allerlei presentatoren aan het proberen. Op een moment viel de keuze op een duopresentatie. Omdat ik eerder had voorgesteld om samen met Fidan een programma te maken, dacht BNNVARA aan deze combi. We komen allebei uit Rotterdam. Een aantal jaar geleden interviewde ik haar tijdens een wandeling door de stad en we hadden meteen een klik. Ze was mijn allereerste gast in Laat op vrijdag, want in zo’n spannende eerste aflevering wilde ik iemand bij wie ik me veilig voelde. En straks ook, want dan zitten we vijf avonden naast elkaar. We vullen elkaar aan: Fidan is een flapuit – dat is haar kracht – en soms wat chaotisch. Ik bewaak de rode draad in een gesprek en de tijd.”
Wat typeert jou? Ben je ‘een talentvolle Rotterdammer’, of ‘een moraalridder van het kaliber Arie Boomsma’, zoals Nieuwe Revu zegt?
“Een talentvolle Rotterdammer, haha! Ik vind mezelf geen moraalridder. Ik ben met veel maatschappelijke onderwerpen begaan, maar ik klim niet op barricaden of lees een ander de les. Ik houd ervan om mijn gasten te prikkelen, maar ze moeten zich ook veilig voelen. Ik verlang wel grenzeloze eerlijkheid; ik laat ze niet makkelijk wegkomen.”
Hoe staat het met de zenuwen? Jullie moeten DWDD doen vergeten.
“Dat programma was zo uniek, dat is onmogelijk. Elke dagelijkse nieuwstalkshow doet in principe hetzelfde, maar onderscheidt zich door de sfeer. En die wordt gemaakt door de presentatie. Ik vind het belangrijk dat we een toegankelijk programma maken; de kijker moet zin hebben om op 19.00 uur de tv aan te zetten. Een beetje entertainment mag er van mij daarom best in. Van zenuwen heb ik eigenlijk nooit last, ook nu niet. Ik heb er tot nu toe niet slechter van geslapen.”
Op de radio zei Fidan af te willen van het grachtengordel-imago dat aan DWDD kleefde. Mee eens?
“We willen een goede afspiegeling vormen van Nederland. Dat betekent meer experts uit de regio aan tafel en niet alleen gasten die op loopafstand van de studio wonen. We denken ook allebei dat het verfrissend zou kunnen werken om die studio uit Amsterdam te halen, maar dat is momenteel praktisch en technisch onmogelijk omdat er meerdere programma’s achter elkaar worden opgenomen. Maar er wordt over nagedacht.”
In 2009 begon je als economiestudent aan een stage bij de communicatieafdeling van de EO. Wanneer wist je: ik wil presenteren?
“Na onder meer de presentatie van de EO-Jongerendag kreeg ik de kans bij een nachtradioprogramma. Van nature ben ik ontzettend nieuwsgierig en hiermee had ik een excuus om betaald iedereen het hemd van het lijf te vragen. Ik vond dat fantastisch en mensen vonden dat nog leuk ook! Schitterend, toch?”
Wie zijn je voorbeelden?
“Ik bewonder hoe Jeroen Pauw zijn ogenschijnlijke nonchalance inzet om achter de waarheid te komen; hoe Paul Witteman vanuit zijn vriendelijke glimlach opeens een vileine vraag stelt; hoe Matthijs van Nieuwkerk op het oog oninteressante dingen ontzettend urgent maakt en hoe Eva Jinek vrolijkheid combineert met scherpte.”
Dat is een mooi rijtje namen. Daar sta je straks tussen…
“Nu klinkt er een stemmetje in mijn hoofd dat zegt: nee, nee, nee. De verwachtingen zijn hoog, maar we komen net kijken. Geef ons eerst de kans om onszelf te bewijzen.”
De vooravond | maandag| NPO 1 | 19.00 uur