Robèrt van Beckhoven proefde en beoordeelde in de afgelopen negen seizoenen van Heel Holland Bakt tientallen taarten. Met het jubileumseizoen in aantocht blikt hij terug op vijf indrukwekkende exemplaren.
- Kunstwerkje op de kaft
“Zoiets hadden we nog nooit gezien. We wisten helemaal niet wat Annemarie ging doen. De andere Heel Holland Bakt-kandidaten hadden meer een standaard spekkoek gemaakt, maar de hare was sensationeel. Zet het maar eens in elkaar.” Inderdaad, het spektakelstuk was een pittige klus voor de uiteindelijke winnares van seizoen 4. Een laagjestaart met verschillende kleuren en smaken, zo opgebouwd dat een handleiding geen overbodige luxe was. Annemarie, die deze ‘kek lapis’ voor haar oma maakte, is dan ook apetrots op haar kunstwerk. Niet voor niets siert het de voorkant van haar bakboek.
- Tof toetje
“Ik wist niet dat je chocolademousse kon maken met tofu.” Plantaardige bakker Enzo, de winnaar van vorig seizoen, wel: zijn desserttaart smaakte zo goed dat de leermeester iets kon leren van zijn leerling. “Het lastigste in de banketbakkerij is om te bakken zonder eieren en boter. Als je dan toch iets lekkers neerzet, is dat heel tof.” Zonder de hulp van Google Translate had hij de mousse waarschijnlijk nooit gemaakt: Enzo vond het recept op een Koreaanse bakwebsite. Hij vertaalde het zelf.
- Creatief met stam
De mokkavulling van Maroeska’s chocoladebuche was te plakkerig, maar het uiterlijk oogstte alleen maar lof van de jury. Haar finaleopdracht uit de zesde reeks leek wel een echte boomstam. Dat was ook niet zo gek: de kunstenaar had in het bos eigenhandig een boom omgehakt en de stam omgetoverd tot een mal waarin ze de taart maakte. “Het idee was misschien iets te hoog gegrepen, maar het pakte fantastisch uit. Sowieso leuk als thuisbakkers uit de technische hoek eigen gereedschap gebruiken voor hun baksel.”
- Mooi groen is niet lelijk
‘Joep Meloen’ heette Gwenns spektakelstuk uit 2017, speciaal gebakken voor zijn Franse vader, een groot fan van André van Duins gelijknamige personage. Het resultaat was niet Van Duins hoofd gemaakt van cake, het was nog indrukwekkender: “De taart zag eruit als een meloen én smaakte naar meloen. Topniveau!” De watermeloenmousse was zachtroze, de buitenste laag – een witte fondant – had de thuisbakker vakkundig beschilderd. Dankzij zijn kunststukje werd Gwenn meesterbakker, maar hij pakte uiteindelijk niet de seizoensoverwinning. Vorig jaar nam hij revanche in de speciale reeks Heel Holland Bakt nog een keer.
- Zaligmakend koekhuis
Thuis zakte zijn koekhuis telkens als een pudding in elkaar. Ging het dan wel lukken in de baktent? Met bonzend hart begon Cas in 2018 aan zijn bouwwerk: een met poedersuiker en slagroom besneeuwde kerk, voorzien van lichtjes en gebrandschilderde ramen. “Dat glas in lood was erg mooi. Cas had zelf suikerglas gemaakt, dat fijngemalen en daar raampjes van gemaakt. Ik kan het sowieso ook waarderen als zulke werken stevig blijven staan.” Hoewel er bijna een halve liter amaretto in zijn koekhuis zat, slaagde Cas er niet in de jury dronken te voeren voor een betere beoordeling.
Heel Holland Bakt is vanaf 18 december 2022 wekelijks om 20:25 uur te zien op NPO1.