1. Malta: Michela – Chameleon
Malta bijt het spits af met een hip en modern nummer en zangeres Michela. Maar hip en modern is lang niet altijd beter. Haar live performance gaat dit keer hopelijk beter dan in de halve finale.
Lees ook:
2. Albanië: Jonida Maliqi – Ktheju tokës
Albanië blijft trouw aan zijn roots met dit in de eigen moerstaal gezongen nummer. Een nadeel: je moet Ktheju tokës eigenlijk iets vaker dan een keer horen om het te waarderen.
3. Tsjechië: Lake Malawi – Friend of a Friend
Lake Malawi is een indieband uit Tsjechië. De Tsjechen willen graag doorbreken in het buitenland en kiezen er daarom voor om in het Engels te zingen.
4. Duitsland: S!sters – Sister
Carlotta Truman en Laurita Kästel zijn in het echt geen zussen. Wel waren ze beiden soloartiesten, maar bundelen voor Eurovision hun krachten. Geen favoriet bij de bookmakers.
5. Rusland: Sergey Lazarev – Scream
Rusland is een van de favorieten en Sergey weet van wanten, hij werd al eens derde op het Songfestival. Scream is een degelijke ballad en daarmee een kanshebber.
6. Denemarken: Leonora – Love is Forever
Leonora is zo schattig dat we haar en die ukelele zo mee naar huis zouden nemen. Haar vrolijke liedje is ook nog eens een frisse wind tussen de rest. Lief!
7. San Marino: Serhat – Say na na na
Serhat uit San Marino. Nou ja, niet helemaal, want Serhat komt uit Turkije. Maar dat weten de echte songfestivalfans allang, want Serhat deed in 2016 ook al mee voor het dwergstaatje waar de eigen zangers blijkbaar op zijn.
8. Noord-Macedonië: Tamara Todevska – Proud
Tamara had de ‘eer’ om in de tweede halve finale na onze Duncan te mogen optreden waardoor veel Nederlanders haar wellicht gemist hebben. De rest van Europa zag haar wel en stemde haar door naar de finale.
9. Zweden: John Lundvik – Too Late For Love
Too late for love is een discoachtig nummer met een koor dat het lied nog aanstekelijker maakt. Bovendien kan John zingen en ziet hij er vrolijk uit. De enige echte concurrent voor Duncan.
10. Slovenië: Zala Krajl & Gašper Santl – Sebi
Zangduo Zala en Gašper vormen sinds 2017 een duo, nadat ze zich eerder ieder voor zich door de Sloveense muziekwereld begaven. Het resulteert in een onopvallend liedje in het Sloveens, dat waarschijnlijk niet heel hoog gaat eindigen vanavond.
11. Cyprus: Tamta – Replay
Cyprus stuurt dit jaar de in Georgië geboren Tamta. Om het nog iets ingewikkelder te maken, is Tamta vooral in Griekenland bekend, waar ze op 22-jarige leeftijd naartoe verhuisde.
12. Nederland: Duncan Laurence – Arcade
De absolute favoriet van dit jaar. Dat Duncan door zou gaan naar de finale was niet eens een vraag. Zoveel optimisme is vaak gevaarlijk, maar in dit geval zaten we goed: Arcade is het nieuwe Ding-a-dong. En met een winkans van bijna (!) 50 procent bij de bookmakers kat in het bakkie, zou je zeggen...
13. Griekenland: Katerine Duska – Better Love
Een klassieke powerballad die het goed doet bij het Eurovisiepubliek.
14. Israël: Kobi Marimi – Home
Het gastland hoefde net als The Big Five (Spanje, Duitsland, Frankrijk, Italië en Groot Brittannië) niet mee te doen aan de halve finales, waardoor Kobi Marimi vanavond zijn debuut maakt. Met zijn gevoelige ballade staat hij in schril contrast met de Israëlische inzending van vorig jaar, ‘kip’ Netta.
15. Noorwegen: Keiino – Spririt in the Sky
Twee mannen en een vrouw met een aanstekelijk liedje, veel meer heb je niet nodig om hoge ogen te gooien. Een van de heren zingt een stukje in het Sami en dat maakt het nog leuker.
16. Groot Brittannië: Michael Rice – Bigger than us
De 21-jarige Michael Rice debuteert vanavond. Michael woont met zijn ouders en zusje in het noordoosten van Engeland. Leuk feitje: het liedje is mede geschreven door John Lundvik, de Zweedse inzending. Lundvik gaf aan dat hij zijn beste liedje echter zelf zingt vanavond.
17. IJsland: Hatari – Hatrio mun sigra
In het IJslands zingen ze in hun Hatrið mun sigra over de wereld en hoe ze die niet kunnen veranderen en hoe we allemaal opgeslokt gaan worden door het kapitalisme. Juist.
18. Estland: Victor Crone – Storm
Victor Crone lijkt geïnspireerd door Douwe Bob en The Common Linnets. Hij speelt gitaar, en flirt ondertussen met de camera die om hem heen draait. Victor is overigens geen Est, maar een Zweed.
19. Wit-Rusland: Zena – Like it
Disneyfans die hun films weleens in het Wit-Russisch bekijken, kunnen de stem van ZENA herkennen als die van de hoofdpersoon uit de film Moana.
20. Azerbeidjan: Chingiz – Truth
Veruit het meest pakkende refrein van deze hele tweede halve finale. Blijft het ook overeind in de finale?
21. Frankrijk: Bilal Hassani – Roi
De uit Marokkaanse ouders in Parijs geboren Bilal is in Frankrijk een extreem bekende YouTuber met miljoenen fans. De 19-jarige is een voorvechter van gelijke rechten voor de LGBTQ-gemeenschap.
22. Italië: Mahmood – Soldi
Een bekende Italiaanse popster met een Italiaans hiphopnummer. Soldi werd na het uitbrengen direct een megahit in Italië. Zou in de top 10 kunnen eindigen.
23. Servië: Nevena Bozovic – Kruna
De 23-jarige Nevena is geen onbekende in Songfestivalland: in 2007 deed ze mee met het Junior Songfestival in Rotterdam en in 2013 zong ze met de groep Moje 3 in Zweden, maar haalden ze de finale niet.
24. Zwitserland: Luca Hänni – She Got Me
De stem van Luca Hänni schoot wat tekort in de tweede halve finale donderdag, maar desondanks was hij door. Met dank aan de vakjury waarschijnlijk. Nog steeds een favoriet bij de bookmakers.
25. Australië: Kate Miller-Heidke – Zero Gravity
De klanken van Kate Miller – Heidke zouden ook zomaar uit elk ander willekeurige (oost-) Europees land kunnen komen, want de Australische surf-vibe is in elk geval nergens te bekennen in dit Kate-Bush-achtige nummer.
26. Spanje: Miki – La Venda
De hekkensluiter van deze finale zorgt in elk geval voor een swingend slot van de wedstrijd. Probeer maar eens stil te blijven zitten op de vrolijke klanken van deze jonge Spanjaard.