In Liefde is…laat Sophie Hilbrand zien hoe relaties er tegenwoordig uitzien, waar mensen tegenaan lopen en wat zij voor elkaar over hebben. Want liefde is het mooiste wat er bestaat, maar soms ook rampzalig.
“Denk je dat mensen blijven hangen?,” vraagt Sophie Hilbrand (43) als we de eerste afleveringen van Liefde is… bespreken. Het is spannend, zo’n nieuwe serie. Over de liefde dit keer. Trekt het kijkers? Ontrouw, bindingsangst en echtscheiding, het heeft in elk geval voldoende pakkende ingrediënten om te willen volgen.
De liefde
De liefde. Het mooiste wat bestaat, maar ook confronterend, grillig en meedogenloos. Verliefdheid is een gekte en zorgt voor rampzaligheden. Toch heb je het nodig om goed te leven, aldus psychiater Dirk de Wachter die in de vijfdelige serie zijn deskundig licht over de liefde laat schijnen.
Twijfelen
O ja, Sophie Hilbrand kent al deze facetten. Vooral als twintiger. Voordat ze verliefd werd op acteur Waldemar Torenstra met wie ze inmiddels twaalf jaar samen is. “Laatst was ik op reis met twee meisjes van in de twintig, die het de hele tijd over hun relaties hadden en het allemaal niet zeker wisten. Opeens realiseerde ik me dat ik daar vanaf ben. Die twijfel, hoe vermoeiend is dat?
Ik was er heel goed in; head of heels verliefd worden en als de hevigste verliefdheid wegebde en het een relatie werd, vroeg ik me af wat ik nou eigenlijk aan het doen was. Het was een periode waarin alles goed moest gaan en ik hard bezig was om dat hoog te houden. Mijn dagboeken uit die tijd gaan niet over wat ik voelde, maar over wat ik allemaal deed. Opzij, húp en door, dat gevoel. Dat je in een relatie elkaar steunt en om hulp mag vragen, kwam niet in me. Ik loste het allemaal zelf wel op. Dat getwijfel of ik de juiste partner wel had, me kwetsbaar opstellen in een relatie, ik vond het allemaal heel ingewikkeld. Wat een gelazer was dat.”
Liefde is...
Net als in het echte leven is Liefde is… opgedeeld in verschillende fases van de liefde: verliefdheid, de beginnende relatie, langdurig samen, scheiden en alleen zijn/op zoek naar de liefde. “Die fase waarin de relatie zich opbouwt, komen veel stellen niet door omdat het dan pas echt gaat beginnen en de verliefdheid niet meer vanzelf gaat,” vertelt de presentatrice.
Mazzel
Wat heb je van Liefde is… opgestoken?
“Het leerde me dat het slagen van een relatie voor een groot deel mazzel is. Zoals Dirk de Wachter zegt: ‘Een goede relatie schrijven we op ons conto, alsof het een verdienste is. Maar het is ook een kwestie van mazzel.’ Daarnaast werd me duidelijk dat liefde niet maakbaar is. Je hebt er wél een enorme invloed op. Hoe de relatie gaat, heeft heel erg met jezelf te maken. Of je hart een beetje open gaat, of je lief bent en aandachtig. Het gaat ook over je frustratie niet allemaal op de ander projecteren, maar je eigen rol zien. Je bent zelf verantwoordelijk. Als je iets vervelend vindt van de ander, kun je daar stilletjes over mopperen, maar ook zeggen: Zou je alsjeblieft dit en dat. Of: ik zou het fijn vinden als…Verwijt je iemand iets of vraag je iets, dat is een heel groot verschil. Ik ben zelf van nature niet zo’n grote prater, in mijn relatie moet ik daar op letten.’”
Voor iemand die niet zo’n grote prater is, klets je anders wel heel gemakkelijk vijf afleveringen vol.
“Ik laat in deze serie vooral anderen aan het woord. Ik vind het heerlijk om te interviewen. Wat mensen vertellen, zet mij ook weer aan het denken. Bijvoorbeeld over dat het belangrijk is om te praten, zeggen wat er in je omgaat. Probeer er wat van te maken, van die liefde. Een klein kunstwerkje, dat zou het moeten zijn.”
Het is ook wel gemakkelijk praten, dat liefde eigen verantwoordelijkheid en praten nodig heeft. Want wat nou als dat niet lukt, omdat het niet zo goed met je gaat. Bijvoorbeeld toen jij een burn-out had, hoe deed je dat toen?
“Dat was inderdaad moeilijk. Gelukkig is Waldemar psychologisch best op orde. Hij schrikt niet zo snel terug van gedoe. Én hij kan heel goed praten en neemt mij daar dan in mee. Dat is echt superbelangrijk. Ik vind dat mensen elkaar vaker relatietherapie cadeau zouden moeten doen. Je gaat ook zwachtelen als je een zere vinger hebt, waarom zou je dat niet met je relatie doen? Gewoon een beetje extra zorg? Wij hebben dat ook gedaan. Niet omdat het slecht ging, maar vanwege de communicatie. Het was voor mij echt een eyeopener om in die therapie te ontdekken dat er een heel verschil kan zitten tussen wat iemand bedoelt en wat jij denkt dat hij zegt. Het is ook wat Dirk de Wachter in Liefde is… zegt: Juist in conflicten kan duidelijk worden duidelijk hoe sterk de liefde is en is het dus belangrijk om bij elkaar te blijven.”
Die communicatie gaat vast vaak mis in relaties.
“Dat denk ik ook. In Liefde is… praat ik met een man die vlak voordat hij vijftig jaar getrouwd was wegging bij zijn vrouw, omdat hij verliefd was geworden op een ander. Écht verliefd. Toen pas voelde hij wat hij in die vijftig jaar had gemist. Dat raakte mij. Er wordt zoveel gedoogd en weinig van gemaakt. Mensen zitten soms echt weg te kwijnen in hun relatie. Deze man vertelde hoe het is om opeens door de liefde gezien te worden. Dat iemand vol bewondering naar je kijkt. Dat is precies waar het in de liefde om gaat. Dat de ander je het gevoel geeft dat je bijzonder bent. Ken je de nieuwe cd van Anouk? Ik vind ‘m helemaal fantastisch. Vooral het lied Ik mis je. Wat je vroeger zo bijzonder vond, is nu heel gewoon, zingt Anouk. Liefde is niet for granted. Het is kijken hoe je bijzonder voor elkaar blijft. Je moet dan wel een beetje bereid zijn om naar je eigen aandeel te kijken. Wat heb je te bieden? Dirk de Wachter zegt dat heel goed: ‘Ben je zelf leuk om mee te zijn?’”
Ben jij door deze serie anders naar je relatie gaan kijken?
“Ik ben heel dankbaar geworden. We hebben gefilmd bij een stel dat gaat scheiden, dan gaat het bij mij toch wel erg van een leien dakje. Toch vond ik het belangrijk om hun verhaal te vertellen en te laten zien dat je ook op een liefdevolle manier kunt scheiden. Het hóeft geen vechtscheiding te worden. Ik hoop dat dit mensen inspireert.”
De liefde voor je kinderen, heeft die de liefde voor Waldemar beïnvloedt?
“Het is intenser geworden, denk ik. Ik vind het ontzettend leuk om hem als vader te zien en samen de opvoeding te doen. We zijn als gezin op reis geweest. Een keer twee maanden en nog een keer zes weken. Periodes waarin je heel erg aan elkaar klit. Ik vond het verschrikkelijk dat het afgelopen was en iedereen zijn eigen weg weer ging. De kinderen, wij als gezin, dat is toch waar het om draait.”
Liefde is..., 20 december • NPO1 - 20.25 uur