Heb je mensen blij gemaakt dit seizoen?
“Ja, een man die zes borden van achttiende-eeuws Delfts aardewerk liet taxeren. Hij had ze voor 10 euro in de kringloopwinkel gekocht en wilde zeker weten of ze echt oud waren. Toen ik zei dat ze 100 tot 150 euro per stuk waard zijn, zei hij: ‘Nu durf ik nooit meer naar die kringloopwinkel!’ Bang dat ze daar de prijzen zouden verhogen.”
Wat is het verrassendste dat voorbijkomt?
“Een beschilderde plaquette. Niet uit een Delftse, maar een Rotterdamse aardewerkfabriek. Zulke achttiende-eeuwse stukken zijn heel zeldzaam. Het ziet er ook heel schattig uit: met koetjes in een veld en mensen die over een dijkje lopen.”
Waar begon jouw fascinatie voor dit soort spullen?
“Ik ging met mijn moeder vaak naar rommelmarkten, kringloopwinkels en veilinghuizen. Op mijn vijftiende heb ik in een Haags veilinghuis geboden op een incompleet Frans servies, van wit porselein met roze bloemen en gouden randen. Het kostte 75 gulden, betaald van mijn eerste bijbaan. Zo spannend om in die zaal te zitten en mijn nummer omhoog te houden. Ik gebruik het servies nog steeds.”
Heb je verder veel keramiek in huis?
“Niet eens zo veel, gek genoeg. Een paar familiestukken, waaronder een kaststel van Delfts aardewerk van mijn tante. Ook al struin ik vaak Marktplaats af, ik hoef het niet allemaal te hebben. Dat het al generaties lang meegaat en steeds doorgegeven wordt aan een volgende, vind ik fascinerend. En het verhaal erachter: hoe is het vroeger gemaakt en gebruikt? Zulk detectivewerk vind ik ook zo leuk aan mijn rol in Tussen kunst en kitsch.”
Maken familie en vrienden vaak gebruik van je expertise?
“Ik krijg inderdaad vaak appjes met vragen als ‘de buurvrouw van de oom van die en die heeft dit gekocht. Weet je wat het is?’ Ik heb alleen niet altijd tijd om ze te beantwoorden. Mijn moeder komt ook elk seizoen langs. Dan pakt ze iets uit de kast, waarvan ik al van tevoren aangeef dat dat niets waard is. Maar ze vindt het gewoon leuk om te komen. Nu dat niet kon, heeft ze me een negentiende-eeuws boekje van Heidi meegegeven om te laten taxeren. Het was niet de eerste uitgave, dus het bleek niets waard. Maar daar gaat het ook niet om. De aantrekkingskracht van Tussen kunst en kitsch is vooral de voorpret, de leuke dag die je beleeft en de verhalen die je mee naar huis neemt.”
Tussen kunst en kitsch zie je op woensdag om 20:30 uur op NPO 1