Premier Mark Rutte gebruikt het woord 'tokkie' te pas en te onpas en hij is niet de enige. Maar waar komt de uitdrukking ook alweer vandaan?
Het woord is zelfs opgenomen in de Dikke Van Dale en betekent niets minder dan 'asociaal gedrag'. De familie - ja, echt een familie - waar het woord van afgeleid is, is daar niet blij mee.
Burenruzie
We nemen je even terug mee in de tijd; dertien jaar om precies te zijn. De familie Tokkie verscheen in 2003 voor het eerst, tegen wil en dank, op televisie door een uit de hand gelopen burenruzie. Maar daar bleef het niet bij.
Familietrots
Daarna konden we nog vaak genieten van de familie uit de beruchte Burgermeester van Leeuwenlaan in Amsterdam Slotermeer. In 2004 kregen de Tokkies hun eigen docusoap Familietrots bij de IKON. Al snel werden de 'asociale' familie én hun naam een begrip in Nederland.
Nog een docu
En het bleef niet bij die ene documentairereeks. Bij SBS 6 kreeg de familie een eigen documentaire onder de veelzeggende naam De Tokkies. Ook volgen er nog vele televisieoptredens bij onder meer de spraakmakende talkshow Jensen.
Terugblik
In 2011 gaat het programma Hoe is het toch met... langs bij de Tokkies (vanaf 19.25 min). Daarin blikken moeder Hanna en vader Gerrie terug op de tijd dat ze op de buis waren. Helaas heeft het gezin er niet veel goeds aan over gehouden.
'Asociaal'
Ze zijn in de schuldsanering beland en het feit dat hun naam al snel synoniem stond voor 'asociale familie', stemde ook niet bepaald vrolijk. Het gekste aan alles is: Tokkie was niet eens de achternaam van het gezin; het was alleen de meisjesnaam van Hanna.
Weten we dat ook weer.