2020 is een memorabel jaar, ook op het gebied van showbusiness. We nemen de tien meest opmerkelijke en onvergetelijke momenten met je door.
Het jaar begon rustig, maar na maart is alles anders geworden. De invloed van corona is onontkoombaar, maar er gebeurde genoeg positiefs.
10) Coming out NikkieTutorials
2020 begon met de coming out van Nikkie de Jager. De YouTubester bleek al een tijd gechanteerd te worden en nam het heft in eigen handen door publiekelijk te verklaren dat ze transgender is. Vooraf vreesde Nikkie voor negatieve reacties, maar het tegendeel gebeurde. De visagiste werd wereldwijd omarmd en geprezen voor haar durf.
Nikkie werd gezien als rolmodel, ging aan de slag voor de VN als ambassadrice en won tussen neus en lippen door ook nog eens het jubileumseizoen van Wie is de Mol? Ze doneerde haar prijzengeld aan KWF Kankerbestrijding en haar volgers besloten ook te doneren, wat uiteindelijk 50.000 euro opleverde.
9) BN’ers in het vizier
Maar Nikkie kreeg helaas ook met minder positieve zaken te maken in 2020. In augustus werd ze thuis slachtoffer van een brute roofoverval, maar ze was niet de enige BN’er waar criminelen het op gemunt hadden. Dezelfde bende belaagde ook René van der Gijp. Gordon werd eveneens thuis overvallen, maar niemand had het zo zwaar als Fred van Leer. Niet alleen werd een vervelend seksfilmpje van de stylist gelekt, enkele weken later probeerde twee mannen hem ook nog eens thuis te overvallen. Fred trapte van zich af en kon rekenen op de massale steun van (on)bekend Nederland.
8) De talkshowoorlog
Begin dit jaar brak de talkshowoorlog uit tussen RTL 4 en NPO 1, dat in eerste instantie in zwaar weer leek te verkeren. Kijkcijferkanon Jeroen Pauw zwaaide eind 2019 af en Eva Jinek maakte furore op de late avond van RTL 4. In allerijl koos de NPO voor Op1, een talkshow van wisselende omroepen met elk hun eigen duo’s die één dagje voor hun rekening namen. TV-kenners als Angela de Jong hadden een hard hoofd in deze stoelendans: kijkers zouden behoefte hebben aan vastigheid. Het tegendeel bleek waar: Op1 scoorde minstens zo goed als Jinek en Beau en tijdens de eerste coronagolf bewezen de makers zich door maar liefst zeven dagen per week uit te zenden. Op1 doorstond de vuurdoop met verve en kan zelfs wisselingen van de wacht moeiteloos aan.
7) Tot zover! Einde DWDD
Corona domineerde het medialandschap vanaf maart en programmamakers konden niet anders dan meebewegen. Zo moesten talkshows het zonder publiek stellen en dat was vooral voor DWDD een bittere pil. Na vijftien jaar trouwe dienst werkte Matthijs van Nieuwkerk met zijn team toe naar de 'grande finale' op vrijdag 27 maart. Ineens konden al die feestelijke plannen de prullenbak in. Wat volgde waren ingetogen, maar memorabele uitzendingen waarin de stilte sprak.
Uiteraard het laatste nieuws, maar ook de indringende gesprekken met onder meer Rob de Nijs en André van Duin die Matthijs en Nederland ontroerde met zijn versie van de Aznavour-evergreen La Bohème. Deels door corona eindigde DWDD zoals het begon: scherp, actueel, persoonlijk en met Matthijs als toonaangevend middelpunt.
6) Martien Meiland: SBS heiland
Chateau Meiland won in 2019 de Gouden Televizier-Ring, maar in 2020 bewezen Martien en de rest van de Meilandjes dat ze absoluut geen eendagsvliegen zijn. Hun realityserie was zo in trek dat SBS besloot het vierde seizoen zowel op maandag als donderdag uit te zenden, met gemiddeld 1,4 miljoen kijkers per aflevering. Martien presenteerde tussendoor ook nog een nieuw seizoen Cash or trash dat hem op zijn 59e de Televizier Ster Aanstormend Talent opleverde. Alsof dat nog niet genoeg was, zorgde hij ervoor dat Wie van de 3 terugkeerde op televisie met een indrukwekkende 1,2 miljoen kijkers per keer.
5) Ruben Nicolai's gouden jaar
2020 bracht RTL 4 waar iedere zender van droomt: een nieuw kijkcijferkanon. Na jaren trouwe dienst veranderde ineens alles wat Ruben Nicolai aanraakte in goud. Zijn zegetocht begon in het hart van de coronacrisis met het succes van Lego masters, tijdens de zomermaanden scoorde hij iedere werkdag met Ik weet er alles van dat ook nog eens een VIP-versie kreeg en tegelijkertijd maakte hij het goed gewaardeerde De erfgenaam. Maar het échte succes kwam als presentator van The masked singer dat op z’n hoogtepunt een verbijsterende 3,86 miljoen kijkers trok. Moeiteloos presenteert hij de avondvullende shows waarbij wulpse panters, ijzige yeti's en galmende robots het podium veroveren.
4) Tolk des vaderlands Irma Sluis
Het coronavirus was beeldbepalend, mede dankzij de live persconferenties van premier Rutte en minister Hugo de Jonge. Deze cruciale persmomenten kenden een onverwachte ster: gebarentolk Irma Sluis veroverde de harten van miljoenen kijkers die zagen hoe ze op onnavolgbare wijze woorden als ‘hamsteren’ en ‘grijpt me naar de keel’ uitbeeldde. Irma werd gebombardeerd tot tolk des vaderlands, maar moest zelf erg wennen aan al die onverwachte aandacht. Juist die bescheidenheid maakte haar alleen maar populairder. Het had zelfs weinig gescheeld of de nieuwe zeesluis bij IJmuiden had de naam 'Irma Sluis' gekregen.
De 4 fases van het #Coronavirusnl
— Rik toe Water (@Heimerik) March 23, 2020
1. Ach valt wel mee. Lekker thuiswerken met de familie.
2. Ok, ok... rustig aan met z'n allen. Laten we ons niet gek maken.
3. FUCK IT... Hamsteren!!1?!
4. We gaan er allemaal aan. pic.twitter.com/DxJgKhrF61
3) 30 jaar GTST en 20 jaar Wie is de Mol?
2020 was ook het jaar van de tv-jubilea. Fans van Wie is de Mol? konden hun geluk niet op toen Rik van de Westelaken aankondigde dat er ter ere van twintig jaar mollen er een heus jubileumseizoen kwam. Een groep oud-kandidaten was in het diepste geheim al vorig jaar november met Rik naar Italie geweest voor hun tweede speurtocht naar de Mol.
GTST vierde op 1 oktober haar dertigjarig bestaan noodgedwongen op ingetogen wijze: door de uitbraak van het coronavirus werd het 29e seizoen vroegtijdig afgebroken. De opnames lagen weken stil, zodat lopende verhaallijnen en ook de zomercliffhanger noodgedwongen opschoven. Uiteindelijk was de jubileumaflevering memorabel door een mysterieus belletje van Arnie, een visioen van Ludo en een gastoptreden van Wilbert Gieske.
2) Racismerel Veronica Inside
"Weten we zeker dat het niet Akwasi is?" vroeg Johan Derksen zich in mei af toen tijdens Veronica inside een foto van Zwarte Piet getoond werd. Die grappig bedoelde opmerking viel zo verkeerd dat het populaire voetbalpraatprogramma zwaar onder vuur kwam te liggen. Om de boel te sussen, besloten de makers eind juni een racisme special uit te zenden waarin strafadvocate Natacha Harlequin en voetballer Dries Boussatta aanschoven om de zaak te bespreken. Het bleken 90 bloedstollende minuten, maar de nasleep was minstens zo heftig: Johan Derksen voelde zich verraden door Wilfred Genee omdat de presentator tijdens de uitzending had geprobeerd onpartijdig te zijn terwijl hij al jaren dankbaar fungeert als aangever voor de meest schokkende uitspraken. Derksen dreigde de stekker uit het programma te trekken, maar de rel liep met een sisser af toen John de Mol de voetbalvrienden aan hun contract hield.
1) Tim Hofmans Gouden Televizier-Ring hattrick
Het Gouden Televizier-Ring Gala zat in 2020 vol memorabele hoogtepunten. De 55e editie van het prijzenfestijn keerde terug naar Carré, vanwege de coronamaatregelen zaten alleen de genomineerden in de zaal en voor het eerst in vijf jaar werd de Televizier Oeuvre Ring uitgereikt. Ivo Niehe ging met de prijs aan de haal, maar de echte winnaar van de avond bleek Tim Hofman.
Nooit eerder won één presentator in drie categorieën maar aan het eind van het gala ging Hofman aan de haal met de Televizier-Sterren voor Beste Online-Serie en Beste Presentator. Belangrijker nog: kijkers verkozen zijn programma Over mijn lijk tot winnaar van de Gouden Televizier-Ring.