Volgende week weten we wie de mol is. Maar eerst komt nog de finale, waarin de drie overgebleven kandidaten hun laatste opdrachten uitvoeren. Als opwarmertje vijf gedenkwaardige finales van Wie is de mol?
2005: BN’ers op Bali
Een heerlijk strenge Angela Groothuizen presenteert deze eerste WIDM-editie met BN’ers. In Australië voeren ze opdrachten uit op prachtige stranden en in het uitgestrekte binnenland. Maar de mooiste beelden worden toch wel geschoten in de laatste week op Bali.
Nadat onder anderen Gijs Staverman en Victoria Koblenko het veld moeten ruimen, blijven Lottie Hellingman, Yvon Jaspers en Marc-Marie Huijbregts – met toupetje – over in de finale. Bij de laatste executie moeten ze veertig vragen beantwoorden. Marc-Marie stemt op Yvon. Yvon stemt op Lottie. Lottie stemt op Yvon. Dan het moment van de waarheid. Angela feliciteert... Marc-Marie! En dus is Yvon de mol. Kwaad bloed zet het knappe bedrog van Yvon Jaspers niet, want zij en de winnaar zijn sinds de opnamen goede vrienden.
Lees ook:
2006: onvergetelijke winnares
Prachtige, sfeervolle opnamen in Argentinië, waar Karel van de Graaf – met stijlvolle hoed – de spelleider is. Onder anderen Liz Snoyink en Toine van Peperstraten dansen de tango, maar halen de finale niet. De drie laatste kandidaten, Roderick Veelo, Milouska Meulens en Frédérique Huydts, krijgen in een gerechtsgebouw alle drie een videoboodschap te zien waarin de afgevallen kandidaten hun verdenkingen uitspreken. Daarna vullen ze de test in. Voor het eerst moeten de kijkers thuis een week wachten op de ontknoping. Wat een cliffhanger!
Uiteindelijk blijkt Frédérique, die vol inzette op Milouska, de winnares. Tijdens de opnames is zij al ernstig ziek, en in de periode waarin de serie op tv komt, overlijdt ze. Op haar verzoek wordt de reeks wel gewoon uitgezonden. Haar positieve uitstraling en enthousiasme laten bij kandidaten en kijkers een onuitwisbare indruk achter.
2014: sprookjesachtige setting
Op Ellis Island in de Filipijnen vindt een adembenemend mooie finale plaats, waar de laatst overgebleven deelnemers – dit keer vier – per boot aankomen. Het paradijs, volgens acteur Tygo Gernandt, maar helaas voor hem moet hij het spel verlaten.
Voor de allerlaatste opdracht van dit seizoen vaart Freek Bartels samen met Susan Visser en Sofie van den Enk naar een lagune, waar in het water duizenden fakkels zijn aangestoken. Een magisch gezicht. Tussen de fakkels drijven glazen flesjes met stellingen erin. Deze zijn gebaseerd op alle opdrachten uit dit seizoen. De finalisten moeten de flesjes met de juiste stellingen meenemen. Na deze opdracht volgt een laatste etentje op het strand en een dag later is het tijd voor de laatste test. Susan blijkt de mol te zijn, maar van dit jaar blijft toch vooral het prachtige beeld bij van die fakkels in het water.
2015: lage pot
Verschillende factoren maken deze editie van Wie is de mol? in Sri Lanka onvergetelijk: de historisch lage pot, de tranen van Chris Zegers die als laatste vóór de finale het spel moet verlaten, en de kandidaten zelf. Drie van hen zijn nog altijd verbonden aan het programma: Chris en Margriet van der Linden, de mol, beschouwen de afleveringen wekelijks na in Moltalk en Rik van de Westelaken, de winnaar van deze editie, is inmiddels de presentator van de serie.
Samen met de verliezer, Marlijn Weerdenburg, voeren Margriet en Rik hun laatste opdracht uit op een Sri Lankaanse markt, waar ze berichten naar elkaar door moeten schreeuwen. De opdracht eindigt in stijl: de finalisten verdienen helemaal niets.
2018: ludieke onthulling
Met Georgië als prachtig decor presenteert Art Rooijakkers het spel voor de laatste keer. Op geheel eigen, licht ironische wijze. Bij de laatste opdracht moeten finalisten Ruben Hein, Jan Versteegh en Olcay Gulsen ook gelijk voor de laatste keer de test invullen. Alle drie kunnen ze kiezen uit drie routes: regelrecht naar de test, met een omweg naar de test met extra geld in de pot of een nóg langere route, waarbij ze oog in oog met de mol komen te staan.
Olcay gaat rechtstreeks naar de test, Jan en Ruben gaan beiden voor het geld. In de ontknoping een week later is te zien hoe Jan tijdens zijn route toch de richting volgt van een pijl waarop het woord ‘mol’ geschreven staat en bij een spiegel uitkomt. Op deze ludieke manier wordt de identiteit van de mol onthuld.