Waarom is Ik Vertrek zo populair?

1 augustus 2015 14:20 | amusement | Door Televizier

© TROS

Al tien jaar kijken minstens 1 miljoen mensen per uitzending naar ploeterende landgenoten in Ik Vertrek. Drie redenen waarom het programma al zo lang zo succesvol is.

Reden 1: Leedvermaak

De avonturiers spreken geen woord buiten de deur, er is geen elektriciteit, de klusjesmannen komen niet opdagen, de water­leiding springt en tot overmaat van ramp is het geld op terwijl de halve camping nog verbouwd moet worden. Er kan nogal wat misgaan bij een emigratie naar het buitenland, en de afgelopen tien jaar ging er heel veel mis in Ik Vertrek. Omdat er geen groter vermaak bestaat dan leedvermaak, was het behoorlijk genieten geblazen, veilig thuis op de bank met een glas wijn en een borrelnootje.

André en Henka

Van André en Henka bijvoorbeeld, die in 2006 een eetcafé begonnen op Kreta, niet gehinderd door enige horeca-ervaring. Het hoogtepunt van de uitzending was het moment dat André de Engelse menukaart schreef. In plaats van mushroomsoup schreef hij ‘champion soep’ en een cordon bleu werd ‘gordon blue’ bij de jonge ondernemer. Typerende quote van vorkheftruckchauffeur André: „Vergunningen? Daar doe ik niet aan hoor! Ach, en als ze komen en ze zeggen er wat van? Dan versta ik ze tóch niet!” Dat is de juiste instelling voor een prima aflevering van Ik Vertrek.

Evert met zijn siergraniet

Feyenoord-supporter Evert was ook een perfecte kandidaat. Hij was in 2006 net hersteld van een burn-out toen hij het licht zag: Evert vertrok samen met echtgenote Saskia naar de Algarve. Hij wist zeker dat daar het grote geld zat. Volgens hem stikte het in Zuid-Portugal van de filmsterren die allemaal minstens vier bad­kamers hadden en met smart wachtten op de granieten siertegels die hij ze ging verkopen.

Beter voorbereid

U raadt het al: Evert sprak geen woord Portugees, had geen bedrijfsplan, geen geld en siergraniet bleek ook al niet hip in Zuid-Europa. Hij zorgde wel voor een van de meest briljante afleveringen uit de reeks. Helaas voor de lief­hebbers van het betere leedvermaak leren de emigranten die meedoen aan het programma snel van de fouten van hun onfortuinlijke voorgangers. De laatste jaren zijn ze beduidend beter voorbereid, ze spreken de taal en er gaat veel minder mis.

Reden 2: We kijken naar onze eigen droom

Iedereen droomt weleens van een buitenlands avontuur. De boel inpakken, weggaan en op een droomlocatie een nieuw leven beginnen. Voor de meesten blijft het bij die dagdroom, maar de deelnemers van Ik vertrek zetten door. Zij behoren tot
de 400 Nederlanders per dag die alles achter zich laten om ver van huis een nieuw begin te maken. Natuurlijk kun je alleen maar respect hebben voor zo veel daadkracht.

Henk

De meeste bewondering riep Henk op. De 64-jarige pensionado verbouwde in voormalig Oost-Duitsland een oud choolgebouw tot appartementencomplex. Budget was er niet en dus bleef vrouwlief Nies achter in Nederland om geld te verdienen, terwijl Henk maand na maand in zijn eentje door­ploeterde. Menig kijker pakte het potje antidepressiva er al bij, maar handige Henk bleef dag in dag uit vrolijk en opgewekt. Hij werd in die ene aflevering zo populair dat kijkers de Tros
vroegen om een hele reeks met Henk.

Reden 3: Locatie

De meeste landgenoten emigreren naar Spanje en Frankrijk, gevolgd door België, Duitsland en Zweden. In Ik Vertrek kwam alles al eens voorbij, van safari’s op exotische locaties in Azië tot deprimerende campings in Albanië. Van nudistenkampen in Zuid-Frankrijk tot fietsenhandels in the middle of nowhere in Zweden. Een van de treurigste locaties was de plek in Slowakije waar de gezellige Brabanders Mark en Margo zich vestigden. Ze begonnen een naturistencamping, maar omdat het constant regende bleven alle blote mensen weg.

Mooiste plek

De mooiste plek was die van Peter en Sylvia die in 2007 een resort begonnen op een onbewoond eiland bij Maleisië. Alles ging van een leien dakje, de locatie was adembenemend, iedereen had het naar zijn zin, nergens overstroomde er iets, het resort was een doorslaand succes... En dat is het nog steeds. Voor geïnteresseerden: www.kapasturtlevalley.com

10 jaar Ik Vertrek

Elke aflevering van Ik Vertrek is al flink uitgemolken, maar Avrotros toch heeft een nieuwe, leuke manier gevonden om tien van
de beste afleveringen toch nog eens voor het voetlicht te brengen. In 10 jaar Ik Vertrek blikken bekende fans terug. Paul de Leeuw, Chantal Janzen, Richard Groenendijk, Tineke Schouten, Coen en Sander, Marga van Praag, Bert Visscher, Veldhuis & Kemper, Joop Braakhekke en Jeroen van der Boom delen, vanaf zaterdag 1 augustus op NPO 1 hun meest memorabele uitzending met de kijker. En we zien hoe het is afgelopen met de spraakmakende types uit deze episodes. In de eerste aflevering is het de beurt aan Paul de Leeuw die tijdens de uitzending verklapt dat hij net iets harder gaat op zijn cardiotrainer als er weer ergens een water­leiding springt. Zijn favorieten zijn Erica en Martien die met hun twee dochters naar Frankrijk vertrokken. In Thénioux kochten zij een reusachtig vervallen kasteel. Niet de verbouwing, maar de geaardheid van Martien werd het gesprek van de dag. Negen jaar na hun vertrek ziet hun leven er heel anders uit en reageert Martien op alle commotie van toen.

10 Jaar Ik Vertrek, zaterdag 20.25 uur NPO 1

Meer over