De sterfotograaf had al jaren een fascinatie voor de topcrimineel dankzij de boeken van Peter R. de Vries en probeerde Holleeder toen hij in 2012 vrij kwam de man voor zijn lens te krijgen. Uiteindelijk leverde dat een veelbesproken shoot op.
Misdadiger
Naast lof voor het eindresultaat, kreeg Rutten naar eigen zeggen ook veel kritiek. Hij moest zich verdedigen omdat hij "de meest besproken misdadiger" ooit had gefotografeerd. De foto's zouden misdaad verheerlijken en mythe versterkend werken.
Niet te koop
Na bijna zeven jaar zit de kritiek Rutten nog altijd dwars. Hij verklaart op Instagram dat de shoot met Holleeder tot zijn meest aangevraagde beelden behoren, maar dat hij de beelden principieel niet verkoopt.
Judas
Daarnaast merkt William fijntjes op dat Holleeder allang gemythologiseerd is, gezien de "concertrijen" aan publiek bij de hoorzittingen. Om nog maar te zwijgen over het geld dat is verdiend aan het boek Judas, en de gelijknamige tv-serie en toneelvoorstelling. "Dat mag allemaal, maar de man die inmiddels commercieel meer is uitgebuit dan welke bekende Nederlander ooit fotograferen? Nee dat is misdaadverheerlijking.", besluit Rutten.